Search

Solved PNB Clerical Exam Paper 2009

Aug 29, 2011 12:42 IST

Test - I Reasoning

1. In a certain code TRIED is written as '53126' and ORBIT is written as '73915', How is BORE written in that code?

1) 9732   

2) 9632    

3) 9372

4) 9532                 

5) None of these

Ans: (1)

2. Four of the following five are alike in a certain way and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?

1) 14   

2) 18    

3) 24

4) 36

5) 26

Ans: (4)

3. How many such pairs of letters are there in the word ORGANISED each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

1) None   

2) One    

3) Two

4) Three   

5) More than three

Ans: (3)

4. How many meaningful English words can be made with the letters SDEU using each letter only once in each word ?

1) None    

2) One    

3) Two 

4) Three   

5) More than three

Ans: (4)

5. Four of the following five are alike in a certain way and so from a group. Which is the one that does not belong to that group ?

1) Turmeric

2) Gourd    

3) Potato

4) Carrot    

5) Ginger

Ans: (2)

6. In a certain code BROUGHT is written as PSCTUIH. How is NIGHTED written in that code?

1) HJOIEFU

2) HJOGUFE    

3) FHMGEFU

4) FHMGCDS

5) None of these

Ans: (5)

7. What should come next in the following number series? 9 7 5 3 1 8 6 4 2 9 7 5 3 1 8 6 4 9 7 5 3 8 6 4 9 7 5

1) 8   

2) 3    

3) 6

4) 4

5) None of these

Ans: (2)

8. Among A, B, C, D and E each scoring different total marks, B scored less than only E and A scored more than only C. Who scored third highest marks among them?

1) B   

2) E    

3) A

4) D

5) None of these

Ans: (4)

9. In a row of twenty five children facing North, Q is eighth from the right end and there are ten children between Q and D. What is D's position from the left end of the row?

1) 7th   

2) 19th    

3) 8th

4) Data inadequate    

5) None ofthese

Ans: (1)

10. Each consonant in the word TEMPORAL is changed to the previous letter in the English alphabet and each vowel is changed to the next letter in the English alphabet and then letters so arrived are arranged in alphabetical order, which of the following will be the fourth from the right end ?

1) F

2) P

3) L

4) K

5) None of these

Ans: (5)

11. 'DIVE' is related to 'EIVD' and. 'SOUL' is related to 'LOUS' in the same way as 'FEAR' is related to

1) AERF    

2) AFRE    

3) RFAE

4) REAF    

5) None of these

Ans: (4)

12. In a certain code language 'many red flowers' is written as 'ho na ti' and 'flowers are fresh' is written as 'ka pa na'. How is 'red' written in that code language?

1) ho    

2) ti

3) ho or ti    

4) Data inadequate

5) None of these

Ans: (3)

13. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

1) Shirt    

2) Shoe    

3) Chair

4) Ring    

5) Cobbler

Ans: (5)

14. Haw many such pairs of digits are there in the number 5234816 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in descending order within the number?

1) None   

2) One    

3) Two

4) Three    

5) More than three

Ans: (5)

15. '12' is related t6 '36' in the same way as' 17' is related to _.

1) 51    

2) 34    

3) 68

4) 63    

5) 71

Ans: (1)

Directions (Q. 16 - 19): Following questions are based on the five three-digit numbers given below: 493 879 365 258 642

16. If the positions of the first and the third digits within each number are interchanged which of the following will be the second digit of the second lowest number?

1) 9    

2) 7    

3) 6

4) 5    

5) 4

Ans: (1)

17. Which of the following is the sum of the first and the second digits df the second highest number?

1) 13    

2) 15    

3) 9

4) 7    

5) 10

Ans: (5)

18. If the positions of the first and the second digits within each number are interchanged, which of the following will be the third digit of the lowest number ?

1) 3

2) 9

3) 5

4) 2

5) 8

Ans: (4)

19. If '1' is added to the first digit in each number and '1' is subtracted from the third digit in each number, which of the following will be the sum of the second and third digits of the highest number ?

1) 14

2) 6

3) 15

4) 12

5) None of these

Ans: (5)

Directions (Q.20 - 25) : Study the following arrangement carefully and answer the the questions given below: R $ 5 4 I J M @ P 3 © A Q T 2 W 1 % U V 6 B E N 8 * 7 d D

20. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a vowel ?

1) None    

2) One    

3) Two

4) Three    

5) Four

Ans: (3)

21. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter and not immediately followed by a letter ?

1) None    

2) One    

3) Two

4) Three    

5) More than three

Ans: (4)

22. Which of the following is the ninth to the left of the seventeenth from the left end of the above arrangement ?

1) @    

2) 8    

3) 4

4) *    

5) None of these

Ans: (1)

23. Which of the following is the fifth to the right of the nineteenth from the right end ofthe above arrangement ?

1) T    

2) W    

3) N

4) J    

5) None of these

Ans: (2)

24. If all the numbers from the above arrangement are dropped, which of the following will be the ninth to the right of J ?

1) 1    

2) A    

3) Q

4) T    

5) None of these

Ans: (5)

25. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

1) 3AP    

2) Q©T    

3) 6EY

4) IM4    

5) 87N

Ans: (2)

Directions (Q. 26-30) : In each ofthe questions below are given three statements followed by two Conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the Conclusions and then decide which of the given Conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Give answer 1) if only Conclusion I follows.

Give answer 2) if only Conclusion II follows.

Give answer 3) if either Conclusion I or II follows.

Give answer 4) ifneither Conclusion I nor II follow.

Give answer 5) ifboth Conclusions 1 and II follow.

26. Statements:

All crows are parrots.

All parrots are doves.

Some doves are cats.

Conclusions:

I. Some cats are crows.

II. Some doves are crows.

Ans: (2)

27. Statements:

Some desks are mirrors.

Some mirrors are chairs.

All chairs are pens.

Conclusions:

I. Some pens are mirrors.

II. Some pens are desks.

Ans: (1)

28. Statements:

All glasses are rivers.

All rivers are bottles.

All bottles are plates.

Conclusions:

I. Some plates are rivers.

II. Some botties are glasses.

Ans: (5)

29. Statements:

Some rings are bangles.

Some bangles are tents.

Some tents are skies.

Conclusions:

I. Some skies are bangles.

II. Some tents are rings.

Ans: (4)

30. Statements: All trees are ponds.

Some ponds are fields.

All fields are benches.

Conclusions:

I. Some benches are trees.

II. No bench is tree.

Ans: (3)

Directions (Q. 31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below:

P, Q, R, S, T, Y and Ware sitting around a circle facingat the centre. R is second to the right of P who is to the immediate right of Y. S is second to the left of V. Q is second to the right of W who is not an immediate neighbour of Y or S.

31. Who is to the immediate left of S ?

1) Q    

2) T    

3) W

4) V    

5) Data inadequate

Ans: (1)

32. Who is second to the right to T ?

1) V    

2) P

3) W

4) Data inadequate

5) None of these

Ans: (2)

33. Who is third to the left of W ?

1) P    

2) V

3) T

4) S    

5) None of these

Ans: (3)

34. In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate right of the second person ?

l) RQ    

2) QS    

3) ST

4) VP    

5) None of these

Ans: (5)

35. Who is fourth to the right of P ?

1) T    

2) Q

3) R

4) S    

5) None of these

Ans: (4)

Directions (Q. 36 - 40) : In the following questions, the symbols d , *, %, $ and @ are used with the following meanings as illustrated below :

'P *Q' means' P is smaller than Q' .

'P $ Q' means' P is greater than Q'.

'P @ Q' means 'P is either greater than or equal to Q'.

'P d Q' means 'P is either smaller than or equal to Q'.

'P % Q' means' P is neither greater than nor smaller than Q'.

Now in each of the following questions assuming the given statement to be true. find which of the two Conclusions I and II given below them is/are definitely true?

Give answer 1) if only Conclusion I is true; .

Give answer 2) if only Conclusion II is true;

Give answer 3) if either Conclusion I or II is true;

Give answer 4) if neither Conclusion I nor II is true;

Give answer 5) if both Conclusions I and II are true.

36. Statements: B d D, D % K,     K $ F

Conclusions:

I. F * D

II. K@B

Ans: (5)

37. Statements: M * K, K d R,     R @ B

Conclusions:

I. B % K

II. R $ M

Ans: (2)

38. Statements: J $ T, T @ K, K % M

Conclusions:

I. J $ K

II. M d T

Ans: (5)

39. Statements: F % B, B @ D,     D*Y

Conclusions:

I. D % F

II. D * F

Ans: (3)

40. Statements: H @ W, W * M,     M $ B

Conclusions:

I. B * W

II. H $ M

Ans: (4)

Directions (Q. 41-50) : In each of the questions given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued ?

41. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (5)

42. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (3)

43. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (1)

44. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (2)

45. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (4)

46. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (1)

47. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (4)

48. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (2)

49. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (3)

50. Problem Figures

Answer Figures

Ans: (5)


Test - II English Language

Directions (Q. 51- 65) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

In a great palace by the sea, there once dwelt a very rich old lord, who had only one little granddaughter, whose face he had never seen in all her life. He hated her bitterly, because at her birth his daughter died; and when the old nurse brought him the baby, he swore that he would never look on her face as long as she lived. So he turned his back, and sat by his window looking out over the sea, shedding tears for his lost daughter. Meanwhile, his granddaughter grew up with no one to care for her, or clothe her. An old nurse would sometimes give her a dish of scraps from the kitchen, or a torn dress from the  rag-bag. Soon she became known as "Tattercoats," amongst all as she always wore torn out dresses. And so she grew up, with little to eat or wear, spending her days in the fields and limes, with only a herd of parrots for a companion.

One day, people told each other that the King was travelling to their town and was to give a great party to all the lords and ladies of the' country, where the Prince, his only son, was to choose a wife. Tattercoats had heard of the event in the town. She was excited as she had never been to a party. However, she was heartbroken when she soon realised that her grandfather would never take her to the party.

The parrots listened to her story and proposed that they should go together into the town but she looked sorrowfully down at her rags and bare feet. She said that in such attire, the King's men would never let her enter the town. She sat under a tree crying and sobbing. Just then a handsome young man, splendidly dressed, rode up and stopped to ask the way to the town as he had lost it and had  been wandering in the area for a long time without a clue about the directions. Tattercoats explained the way to the town to him. The young man was charmed by her beauty and simplicity but soon realised that she was upset. On asking the reason the parrots told him the whole story. The young man felt sad for Tattercoats. He returned the next day with; a beautiful gown and jewels and gave her so that she could wear these to the King's party. Tattercoats looked astonished and refused to accept the expensive gifts. The young man however insisted that she must accept these as a token of thanks for helping him finding the way to the town when he was lost.

Finally when night came, the hall in the castle was full of light and music and the lords and ladies were dancing before the King. Soon Tattercoats entered, followed by the flock of chirpy parrots. She walked straight up the party hall while the ladies whispered, the lords laughed, and the King seated I at the far end stared in amazement. But as they came in front of the throne, a young man rose from beside the King and came to greet her. Much to Tattercoat's surprise he' was the same young man whom she had told the way to the town. Taking her by the hand he turned to the King.

"Father" he said for he was the Prince himself, "I have made my choice, and here is my bride, the loveliest girl in all the land, and the sweetest as well!" The King was proud of his son's decision and as he rose to greet his daughter-in- law the trumpets sounded loudly in honour of the new princess.

The couple lived happily ever after. The parrot herd continued to be the best companion of the princess. Her grandfather, however, bound by his vow could never see his granddaughter-Tattercoats-the princess in his entire life.

51. What did the handsome young man ask Tattercoats on his way to the town ?

1) He asked her to accompany him to the town.

2) He asked her to accept the gifts he had brought for her.

3) He promised her that the prince would choose her as his wife during the party.

4)He asked for the directions to the town as he had lost his way.

5) None of these

Ans: (4)

52. What was the King's intentionin throwing a party in the town ?

1) To please the rich landlords and ladies of the town.

2) So that his only son could select a wife for himself.

3) He was happy that his son had chosen Tattercoats as his wife.

4) He wanted to visit the town as he had never visited it before.

5) None of these

Ans: (2)

53. Why did Tattercoats cry even when the parrots offered to accompany her to the King's party ?

1) She did not have good clothes and shoes to wear for the occasion.

2) She feared that her grandfather would punish her for attending the party.

3) She had lost her way to the town on her way to the town.

4) The lords and the ladies at the party had made fun of her appearance.

5) None of these

Ans: (1)

54. Which of the following is true in context of the passage ?

1) The rich landlord fmally forgave her granddaughter.

2) Tattercoats always had a comfortable childhood since her grandfather was a wealthy landlord.

3) A prince had asked Tattercoats for the way' to the town.

4) Tattercoats was never able to attend the party held by the King.

5) All are true

Ans: (3)

55. What did the young man do when Tattercoats refused to accept the gifts ?

1) He had to take the gifts back. .

2) He insisted to accept them and was impressed by her self respect and decided to marry her.

3) He said that unless she accepts the gifts she would not be able to attend the party.

4) He promised to buy more expensive gifts for her.

5) None of these

Ans: (5)

56. Why did the rich landlord swear never to see his granddaughter's face ?

1) He was upset that she had married the prince against his wish.

2) He always wanted a grandson and not a granddaughter.

3) He held her responsible for the death of his daughter.

4) He was upset with her since she did not take good care of him.

5) None of these

Ans: (3)

57. How did the King react to his son's decision to marry Tattercoats?

1) He was upset since his son had chosen her over the rich and wealthy ladies present in the party.

2) He was very happy with his son's decision and gladly welcomed Tattercoats.

3) He was unhappy with the marriage as he had sworn never to see Tattercoats' face in his life.

4) He stared in amazement and laughed at his son's choice.

5) None of these

Ans: (2)

58. Which of the following best describes Tattercoats?

1) Shrewd    

2) Manipulative

3) Opportunist    

4) Clever

5) Beautiful

Ans: (5)

59. Why did the rich landlord's granddaughter become known as Tattercoats?

1) She was named so by her parents.

2) Her grandfather named her so 'as lie hated her and wanted her to be mocked around by the people

3) She liked to play around with parrots who were her only companions.

4) She was always dressed in old and torn out clothes.

5) None of these

Ans: (4)

60. Which of the following statements regarding the prince is true ?

1) He wanted to marry a rich and wealthy lady.

2) He did not allow Tattercoats to attend the party hosted by the king.

3) He made a joke of Tatter coats' attire and condition.

4) A herd of parrots were his only friends in the whole world.

5) None of the above statements is true.

Ans: (5)

Directions (Q. 61-63) : Choose the word, which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

61 . BITTERLY

1) Tastelessly

2) Intensely

3) Rudely

4) Eagerly

5) Purposefully

Ans: (2)

62. ASTONISHED

1) Happy

2) Shocked

3) Embarrassed

4) Surprised

5) Frightened

Ans: (4)

63. VOW

1) Pledge    

2) Sacrifice

3) Assurance   

4) Declaration    

5) Announcement

Ans: (1)

Directions (Q. 64-65) : Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed' in bold as used in the passage.

64. SPLENDIDLY

1) Wisely

2) Unfairly

3) Rudely

4) Reluctantly

5) Unimpressively

Ans: (5)

65. CHARMED

1) Offended    

2) Stunned

3) Repulsed   

4) Jealous    

5) Outraged

Ans: (3)

Directions (Q. 66-75) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

66. They asked him (1) / how did he received (2) / the wound but he (3) / refused to answer. (4) / No error (5)

Ans: (2)

67. Babar was not only (1) / a great soldier, (2) / but also a (3) / very wisest ruler. (4) / No error (5)

Ans: (4)

68. Weather permitting (1) / there will be a (2) / garden party on (3) / the farm house tomorrow. (4) / No error (5)

Ans: (1)

69. As the airplane was (1) / ready for takeoff, (2) / the passengers and the crew (3) / fastened themselves seatbelts. (4) / No error (5)

Ans: (4)

70. The teacher admires Rahul (1) / as he has always (2) / admired students which (3) / speak the truth. (4) / No error (5)

Ans: (3)

71. Instead of running (1) / as fast as possible (2) / he could not (2) / win the race (4) / No error (5)

Ans: (1)

72. The meeting was not (1) / of much help (2) / as there was too much talk (3) / and little work. (4) / No error (5)

Ans: (5)

73. Reema is the tallest (1) / of my two daughters (2) / even though she is (3) / 5 years younger. (4) / No error (5)

Ans: (1)

74. The walls of the house (1) / are made of stone (2) / whereas the floor (3) / is made of wood. (4) / No error (5)

Ans: (5)

75. His son has make (1) / much progress in life (2) / owing to his (3) / hard work and determination. (4) / No error (5)

Ans: (1)

Directions (Q. 76-80) : Rearrange the following six sentences (A),(B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A) It can be done in many simple ways such as turning off the taps, fixing leaks on time and reusing used water etc.

(B) Only 1 per cent of all the water on the Earth is usable.

(C) With such growth rate it is important that we conserve water, use it wisely and not waste it.

(D) The rest is either salt water or permanently frozen.

(E) If everyone makes efforts to follow these simple ways, the water crisis would be solved to a great extent.

(F) As population grows, more and more people are using this limited resource.

76. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?

1) B    

2) C

3) D   

4) E    

5) F

Ans: (1)

77. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?

1) B    

2) C

3) D   

4) E    

5) F

Ans: (3)

78. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?

1) A    

2) B

3) D   

4) E    

5) F

Ans: (5)

79. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?

1) B    

2) C

3) E

4) D    

5) F

Ans: (2)

80. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?

1) A    

2) B

3) C   

4) E    

5) F

Ans: (4)

Directions (Q. 81 - 85) : In each of the following questions six words are given which are denoted by (A), (B), (C), (D), (E) and (F). By using all the six words, each only once, you have to frame a meaningful and grammatically correct sentence. The correct order of words is the answer, Choose from the five alternatives, the one having the correct order of words and mark it as your answer.

81.

(A) IS                        

(B) LIVING    

(C) HE 

(D) GREATEST    

(E) POET    

(F) THE

1) CAFBDE    

2) CAFE DB    

3) CAFDBE

4) FDBEAC    

5) FDBCEA

Ans: (3)

82.

(A) CAR

(B) YOURS

(C) IS

(D) THAN

(E) MY

(F) FASTER

1) EACFBD    

2) BACFDE

3) BACFED   

4) EAFCDB    

5) EACFDB

Ans: (5)

83.

(A) A

(B) HONOUR

(C) HE

(D) OF

(E) IS

(F) MAN

1) AFDBCE    

2) CEAFDB

3) AFDBEC

4) CEAFBD    

5) CEFADB

Ans: (2)

84.

(A) YOUNGER

(B) DOCTOR

(C) IS

(D) MY

(E) A

(F) SISTER

1) DAFCEB    

2) EABCDF

3) EABDCF   

4) DAFECB    

5) DABCDF

Ans: (1)

85.

(A) SUPPORTED

(B) HE

(C) CLAIMS

(D) FRIEND'S

(E) HIS

(F) FULLY   

1) BFADEC    

2) BFAEDC

3) EDCBFA   

4) EDBCFA    

5) BFACDE

Ans: (2)

Directions (Q. 86-90) : In each question below.a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (1), (2), (3) and (4). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, if any, which is wrongly spelt or Inappropriate. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (5), i.e., 'All correct' as your answer.

86.
Although (1) / it was the first time the King had lead (2) / his troupes to the battle, he showed (3) / remarkable (4) / courage. All correct (5)

Ans: (2)

87. As the dinner was ready (1) / the hosts requested (2) / everyone to precede (3) / to the dining (4) / hall. All correct (5)

Ans: (3)

88. The police stopped (1) / him and asked for the Iisence (2) / which he unfortunately (3) / did not carry while going (4) / for the drive. All correct (5)

Ans: (2)

89. His father thought.( 1) / that he had more potential (2) / to become (3) / an engineer then (4) / a doctor. All correct (5)

Ans: (4)

90. The doctors at the hospital says (1) / that he will be absolutely (2) / fine within a week's time, given (3) / that he follows their advice. (4) / All correct (5)

Ans: (1)

Directions (Q. 91-100) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

One day in the king's Court, Birbal happened to have an argument with Akbar. The casual argument soon became very hot. Akbar, being a very sensitive king, got very angry and (91) Birbal to get out of his palace and also his kingdom. Birbal had to (92) the king's order and left the court immediately. After a couple of days, Akbar couldn't stop (93) about Birbal. He (94) him very much and wanted to bring him back to the court. But, Birbal was missing and could not be (95) anywhere. Soon Akbar got an idea and made an (96) to the kingdom saying "l would reward 1 ,000 gold coins to the person who can walk in the Sun with half shade on him".

The very next day a villager came to the court. It was a hot sunny day and the villager was holding a String Cot above his head. He came to Akbar and said "Oh.'; King! I walked in the sun and by holding this string cot over my' head, I have half shade on me. So, please (97) over my reward" At once Akbar understood that it must be the plan of Birbal. He asked the villager who taught him this idea. The villager (98) that it was Birbal's (99). On hearing this Akbar was very happy. He requested Birbal to come back to the palace and' they had a happy (l00).

91.

1) proposed  

2) requested    

3) invited

4) ordered    

5) arranged

Ans: (4)

92.

1) defy         

2) obey    

3) adhere
     
4) comply     

5) deny

Ans: (2)

93.

1) missing    

2) disappointing        

3) hating
     
4) consider   

5) thinking

Ans: (5)

94.

1) missed     

2) hated    

3) avoided

4) ignored    

5) scolded

Ans: (1)

95.

1) met         

2) placed    

3) gathered
     
4) found      

5) familiarized

Ans: (4)

96.

1) appeal     

2) order    

3) announcement
     
4) enquiry    

5) suggestion

Ans: (3)

97.

1) give         

2) hand    

3) provide
     
4) supply     

5) deliver

Ans: (2)

98.

1) confessed     

2) pleaded         

3) appealed
     
4) ashamed     

5) appreciated

Ans: (1)

99.

1) conspiracy     

2) indication         

3) fraud
     
4) trap             

5) suggestion

Ans: (5)

100.

1) unite          

2) joining         

3) recovery
       
4) reunion      

5) retrieval

Ans: (2)

Test - III Numerical Ability

Directions (Q.101-120) : What will come in place of question marks (?) in the following questions ?

101. 1845 + 396 - 485 = ?

1) 1746

2) 1756

3) 1765

4) 1865

5) None of these

Ans: (2)

Ans: (1)

103. 12.04 × 8.5 × 0.4 = ?

1) 409.36

2) 49.036

3) 40.936

4) 490.36

5) None of these

Ans: (3)

104. 336 × 15 × 8 = ?

1) 41320

2) 40330

3) 41330

4) 40350

5) None of these

Ans: (5)

105. 85 % of 560 + 25 % of 380 = ?

1) 565

2) 574

3) 561

4) 571

5) None of these

Ans: (4)



1) 30

2) 10

3) 3

4) 6

5) None of these

Ans: (3)



1) 96

2) 108

3) 88

4) 86

5) None of these

Ans: (1)

108. 2688 ÷ 14 ÷ 12 = ?

1) 24

2) 12

3) 8

4) 16

5) None of these

Ans: (4)

109. 3960 ÷ 24 × 75 = ?

1) 11375

2) 11735

3) 12475

4) 12735

5) None of these

Ans: (5)

110. (32)2 - (18)2 = ?

1) 720

2) 700

3) 690

4) 675

5) None of these

Ans: (2)

111. √? + 36 × 15 = 581

1) 41

2) 61

3) 1461

4) 1681

5) None of these

Ans: (4)

112. 173.5 × 177.3 ÷ 174.2 = 17?

1) 8.4

2) 8

3) 6.6

4) 6.4

5) None of these

Ans: (3)

113. 2875 - 1089 + ? = 4937 - 1208

1) 1943

2) 1934

3) 1953

4) 1927

5) None of these

Ans: (1)

114. 36% of 115 + 16% of 185 = ?

1) 66

2) 71

3) 67.4

4) 72.6

5) None of these

Ans: (2)

115. 196 × 1.5 + (?)2 = 358

1) 64

2) 12

3) 6

4) 16

5) None of these

Ans: (5)

116. 3984 + 2266 - ? = 5240

1) 1110

2) 2100

3) 2010

4) 1020

5) None of these

Ans: (5)

117. 2.4 × 1.6 × 0.05 = ?

1) 0.192

2) 1.92

3) 19.24

4) 11.92

5) None of these

Ans: (1)

118. 138 × v? = 6210

1) 45

2) 2025

3) 65

4) 2045

5) None of these

Ans: (2)

Ans: (4)

120. 2.5% of 240 = ? + 3.2 % of 150

1) 12

2) 1.6

3) 1.2

4) 6

5) None of these

Ans: (3)

Directions (Q.121-125) : What will come in place of question marks (?) in the following number series ?

121. 8 9 12 17 ?

1) 26

2) 22

3) 28

4) 24

5) None of these

Ans: (4)

122. 7 13 25 49 ?

1) 99

2) 98

3) 97

4) 96

5) None of these

Ans: (3)

123. 32 37 47 62 ?

1) 77

2) 82

3) 72

4) 87

5) None of these

Ans: (2)

124. 11 20 38 74 ?

1) 146

2) 121

3) 146

4) 154

5) None of these

Ans: (3)

125. 16 24 36 54 ?

1) 81

2) 72

3) 74

4) 84

5) None of these

Ans: (1)

126. Selling price of an article is Rs 2,220 and the per cent profit earned is 20%. What is the cost price of the article ?

1) Rs 1,750    

2) Rs 1,876    

3) Rs 1,776

4) Rs 1,850    

5) None of these

Ans: (4)

127. Amounts invested by Amit and Sudesh are in the ratio of 4 : 7 respectively. If the total amount invested by the two persons together is Rs 49,500, what is the amount invested by Sudesh ?

1) Rs 31,500    

2) Rs 18,000    

3) Rs 31,000

4) Rs 18,500    

5) None of these

Ans: (1)

128. Which of the following sets has the fractions in ascending order ?

Ans: (2)

129. Cost of 27 toasters and 18 mixers is Rs 80,100. What is the cost of 12 toasters and 8 mixers together ?

1) Rs 36,600    

2) Rs 36,500

3) Rs 35,600    

4) Cannot be determined

5) None of these

Ans: (3)

130. Shrihari invested an amount of Rs 22,400 at simple interest rate 12 p.c.p.a. How much amount will he get after 7 years ?

1) Rs 42,211    

2) Rs 42,1 16

3) 41,116

4) Rs 41,416    

5) None of these

Ans: (5)

131. 10 men and 8 women together can complete a work in 5 days. Work done by one woman in a day is equal to half the work done by a man in one day. How many days will it take for 4 men and 6 women to complete that work ?

Ans: (2)

132. Half of a number is equal to 65% of another number. What is the ratio between the first numberand the second number respectively ?

1) 10 : 13    

2) 8 : 13    

3) 13 : 8

4) 13 : 10    

5) None of these

Ans: (4)

133. What is the area of a square having perimeter 68 cms ?

1) 361 cm2    

2) 284 cm2    

3) 269 cm2

4) 369 cm2    

5) None of these

Ans: (5)

134. If the numerator of a fraction is increased by 8% and the denominator is decreased by 10% the fraction obtained is 2/3. What was the original fraction ?

Ans: (3)

135. Approximately, what will be the amount of compound interest accrued on an amount of Rs 16,400 at the rate of 8 p.c.p.a. in two years ?

1) Rs 2,650    

2) Rs 2,780

3) Rs 2,620

4) Rs 2,795    

5) Rs 2,730

Ans: (5)

136. Present age of Sarita is five times the age of her son. Five years ago her age was 25 times the age of her son that time. What is Sarita's present age ?

1) 30 years    

2) 32 years

3) 35 years   

4) 25 years    

5) None of these

Ans: (1)

137. Mr. Mane spends 40% of his monthly income on food and transport, 20% of his monthly income on medicine, 25% of his monthly income on children's education and remaining amount of Rs 5,250 is saved. What is Mr. Mane's monthly income ?

1) Rs 34,530    

2) Rs 35,000

3) Rs 32,000

4) Rs32,500    

5) None of these

Ans: (2)

138. Average of four consecutive odd numbers is 106. What is the third number in ascending order ?

1) 107    

2) 111    

3) 113

4) Cannot be determined    

5) None of these

Ans: (1)

139. A 220 metres long train crosses a signal pole in 12 seconds. What is the speed of the train in kmph ?

1) 72    

2) 60    

3) 66

4) 69    

5) None of these

Ans: (3)

140. Mahesh paid Rs 16,000 to buy 25 pieces of an article. At what price per article should he sell so that profit earned is 40% ?

1) Rs 698    

2) Rs 640

3) Rs 860   

4) Rs 896    

5) None of these

Ans: (4)

141. Cost of 2 shirts and 3 trousers is Rs 6,050 and the cost of 3 shirts and 2 trousers is Rs 5,450. What is the cost of one trouser ?

1) Rs 850

2) Rs 1,450

3) Rs 1,150

4) Rs 950

5) None of these

Ans: (2)

142. In a town, 80% of the population are adults of which the men and women are in the ratio of 9 : 7 respectively. If the number of adult women is 4.2 lakhs, what is the total population of the village ?

1) 12 1akhs    

2) 9.6 lakhs    

3) 9.8 lakhs

4) 11.6 lakhs    

5) None of these

Ans: (1)

143. Find the average of following set of scores: 180, 168, 17.6, 188, 164, 174

1) 174    

2) 174.5    

3) 175.4

4) 176    

5) None of these

Ans: (5)

144. In a school 75% of the children are attending coaching classes, and remaining 245 children study on their own. What is the total strength of the school ?

1) 960    

2) 735    

3) 980

4) 780    

5) None of these

Ans: (3)

145. Three-fifth of a number is 168. What is 12% of that number ?

1) 35.4    

2) 34.2    

3) 36.4

4) 33.6    

5) None of these

Ans: (4)

Directions (Q. 146-150) : Study the following table carefully to answer these questions.

Population (in lakhs) of three states over the years

Year

State

2002 2003 2004 2005 2006 2007
A 4.5 4.8 5.2 5.4 5.8 6.2
B 3.2 3.6 3.4 3.8 4.1 4.4
C 5.6 5.5 5.8 6.3 6.6 6.9

146. What is the average population of state B for all the years together ?

1) 3.5Iakhs    

2) 3.75Iakhs    

3) 3.85Iakhs

4) 3.6lakhs    

5) None of these

Ans: (2)

147. What is the percentage increase in population of state A from 2002 to 2003 ?

Ans: (4)

148. What was the difference between the total population of all three states in 2004 and 2005 respectively ?

1) 1,10,000    

2) 90,000    

3) 1,15,000

4) 95,000    

5) None of these

Ans: (1)

149. What was the average population of all three states in 2006 ?

1) 5.25 lakh    

2) 4.5 lakh    

3) 5.5 lakh

4) 4.2lakh    

5) None of these

Ans: (3)

150. What is the ratio between total population of all three states in 2004 and 2005 respectively ?

1) 155:144    

2) 15:13    

3) 13:15

4) 133:144    

5) 144:155

Ans: (5)

Test - IV Marketing and Computer Awareness

151. Marketing in Banks is required for _.

1) Getting new customers

2) Retaining existing customers

3) Lending

4) Accepting of deposits

5) All of these

Ans: (5)

152. Service Marketing is the same as _.

1) Relationship Marketing

2) Transaction Marketing

3) Internal Marketing    

4) All of these

5) None of these

Ans: (1)

153. Market size means _.

1) Size of marketing staff

2) Size ofthe Organisation

3) Scope for profits    

4) Scope for marketing

5) All ofthese

Ans: (4)

154. Market share means _ .

1) Market price of shares

2) Sensex

3) Share market

4) share of business among peers

5) Market volatility

Ans: (4)

155. Internal Marketing means _.

1) Selling to onself    

2) Selling to the employees

3) Selling of samples    

4) Selling to foreign markets

5) None of these

Ans: (2)

156. A 'Call' means _ .

1) A Profession        

2) Teletalk

3) Calling on a Prospect

4) A Call Centre

5) AII of these

Ans: (3)

157. A 'Call Centre' is _.

1) A place where Salesmen meet every day

2) A Training Centre

3) A Bank Office set up where customer queries are answered

4) Customers' meeting place

5) All of these

Ans: (3)

158. A presentation means _.

1) Display of products

2) Explaining the utility of products

3) A gift

4) Display of Communication skills

5) All ofthese

Ans: (2)

159. A DSA means _.

1) Directly Selling Authority

2) Directly Selling Agent

3) Direct Selling Authority

4) Direct Selling Agent

5) Distributors and Selling Agencies

Ans: (4)

160. 'Benchmark' means _.

1) Products lined up on a bench

2) Salesmen sitting on a bench

3) Set standards

4) Mark on a bench

5) None of these

Ans: (3)

161. Value-added services means _.

1) Giving full value for money

2) Better value for higher price

3) Costlier service

4) Additional service

5) All the above

Ans: (4)

162. CRM means _.

1) Customer Relationship Management

2) Customer Retention Manager

3) Customers' Relatives Meet

4) Channel Route Market

5) Channel Representative Manager

Ans: (1)

163. A 'Target Group' in Marketing means _ .

1) To whom the sales should be directed

2) A Group of Sellers

3) AGroup of Buyers

4) A Group of Products

5) All the above

Ans: (1)

164. The Target Group for Credit Cards is _ .

1) AII Card holders

2) AIl existing borrowers

3) Individuals with taxable income

4) All of these

5) None of these

Ans: (4)

165. Bank assurance means _ .

1) Assurance given by banks to Loanees

2) Assurance to bank with one bank

3) Assurance to repay loans

4) Assurance to give good service

5) Selling insurance products through banks

Ans: (5)

166. Cross-selling means _ .

1) Selling with a cross face

2) Selling to Red Cross members

3) Selling to Blue Cross members

4) Selling across countries

5) Selling other products to existing customers

Ans: (5)

167. ATM means _ .

1) Any Time Marketing    

2) Any Time Money

3) Any Time Machine    

4) Automatic Teller Machine

5) Automatic Teller Money

Ans: (4)

168. Digital Marketing is _ .

1) a way of Direct Marketing

2) a way ofIndirect Marketing

3) a strategy of the DSAs

4) All of these

5) None of these

Ans: (1)

169. Market segmentation helps in _ .

1) Indentifying the target group

2) Focussed marketing

3) Improved lead generation

4) Only(l) and (2)

5) AlI (1), (2) and (3)

Ans: (5)

170. Only one of the following is true, Find the same.

1) Marketing is not required in monopolistic situation

2) Marketing is not required in Public enterprises

3) Marketing depends on competitors performance

4) Marketing has no role to play in production levels

5) Motivated employees do not require sales incentives

Ans: (3)

171. Price is an important factor for effective marketing. What are the other Ps ?

1) Product, Promotion and Place

2) Place, Persuasion and Promotion

3) Pride, Person and Place

4) Product, Paper and Person

5) None of these

Ans: (1)

172. Advertisements are required for

1) Boosting the production levels

2) Motivating the employees

3) Boosting the sales

4) All of these

5) None of these

Ans: (3)

173. Sales forecasting involves study of _ .

1) Proper selling price

2) Sales planning

3) Distribution outlets

4) Consumer needs and demands

5) All of these

Ans: (5)

174. Market Research is needed for _ .

1) Choosing the right sales persons

2) Choosing the right products

3) Making proper marketing decisions'

4) Deciding the sales incentives,

5) None of these

Ans: (3)

175. Marketing is termed as successful, when _ .

1) There is a rise in the number of salesmen

2) There is no need for postsales service

3) There is no need to give discounts

4) There is rise in sales through more clients

5) Marketing is an ongoing process and hence, can never be successful

Ans: (4)

176. What happens when you press Ctrl + V key ?

1) A Capital V letter is typed into your document at the cursor point

2) The selected item is pasted from the Clipboard

3) The selected item is pasted to the Clipboard

4) The selected drawing objects are distributed vertically on the page

5) None of these

Ans: (2)

177. What do you press to enter the current date in a cell ?

1) CTRL + ; (semicolon)    

2) CTRL + SHIFT +: (colon)

3) CTRL+F 10    

4) CTRL+F l l

5) None of these

Ans: (1)

178. Which of the following describes a relational database ?

1) It provides a relationship between integers

2) It consists of separate tables of related data

3) It retrieves data related to its queries

4) It provides a relationship between floats

5) None of these

Ans: (2)

179. How do you print your slides in a handout that includes lines for notes ?

1) In the Print dialog box, select Handouts and set the number of slides per page to 3

2) In the Print dialog box, select Handouts and a number of slides per page, then select the Include comment pages option

3) In the Print dialog box, select Notes Pages instead of Handouts

4) It cannot be done

5) None of these

Ans: (2)

180. Suppose you have columns of data that span more than one printed page. How can you automatically print the column headings on each page ?

1) Click Page Setup on the File menu, click the Sheet tab, and enter the row that contains these column headings under Print titles

2) Click Page Setup on the File menu, click the Page tab, click the Options button, then enter your choices

3) Click Page Setup on the File menu, click the Sheet tab, and make a selection under the Print heading

4) Click Page Preview on the File menu, click the Sheet tab, and enter the row that contains these column headings under Print titles

5) None of these

Ans: (1)

181. The Assistant is _ .

1) an application that allows you to take notes and save them in a file

2) an animated character that provides help and suggestions

3) a button on the standard Toolbar that executes the Print command

4) a collection of frequently misspelled words in a dictionary file

5) None of these

Ans: (2)

182. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest ?

1) Character, file, record, field, database

2) Character, record, field, file, database

3) Character, field, record, file, database

4) Bit, byte, character, record, field, file, database

5) None of these

Ans: (3)

183. Select the odd one out _.

1) Interpreter    

2) Operating System

3) Compiler

4) Assembler    

5) None of these

Ans: (2)

184. Which of these is a quick way to copy formatting from a selected Cell to two other cells on the same worksheet ?

1) Use CTRL to select all three cells, then click the Paste Button image button on the Standard toolbar

2) Copy the selected cell, then select the other two cells, click Style on the Format menu, then click Modify

3) Click Format Painter Button image on the Formatting toolbar twice, then click in each cell you want to copy the formatting to

4) Use Alt to select all three cells, then click the Paste Button image button on the Standard toolbar

5) None of these

Ans: (3)

185. How do you prevent emailed word documents from always opening in the Reading Layout ?

1) From the Tools Menu > Options > General Tab > uncheck the' Allow starting in Reading Layout'

2) From the View Menu > Reading Layout > General Tab > uncheck the 'Allow starting in Reading Layout'

3) From the Format Menu > Autoformat > Edit Tab > uncheck the 'Use with emailed attachments'.

4) All the above

5) None of these

Ans: (1)

186. By default, your documents print in _ mode.

1) Landscape    

2) Portrait

3) Page Setup    

4) Print View

5) None of these

Ans: (2)

187. Which of the following refers to a small, single-site network ?

1) LAN    

2) DSL    

3) RAM

4) USB    

5) None of these

Ans: (1)

188. In Word you can force a page break _ .

1) by positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F l key

2) by positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl + Enter

3) by using the Insert/Section Break

4) by changing the font size your document

5) None of these

Ans: (2)

189. What displays the content of the active cell ?

1) Name box    

2) Row Headings

3) Formulabar    

4) Taskpane

5) None of these

Ans: (3)

190. To find and load a file that has been saved _.

1) select the Close command

2) select the New command

3) select the Save command

4) select the Open command

5) None of these

Ans: (4)

191. The Word function that corrects text as you type is referred to as 

1) Auto Summarize

2) Auto Insert

3) Auto Correct

4) Track Changes

5) None of these

Ans: (3)

192. To move to the bottom of a document, press _ .

1) Insert key    

2) Home key

3) Ctrl key + End key    

4) End key

5) None of these

Ans: (3)

193. What is the best way to have a data and the slide number appear on every slide ?

1) choose Tools, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All

2) choose Insert, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All

3) chouse View, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All

4) choose File, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All

5) None of these

Ans: (2)

194. Which function calculates the largest value in a set of numbers ?

1) Average

2) Count

3) Minimum

4) Maximum

5) None of these

Ans: (4)

195. The blinking symbol on the computer screen is called the _.

1) mouse    

2) logo

3) hand   

4) cursor    

5) None of these

Ans: (4)

196. The background of any Word document _

1) is always white colour

2) is the colour you preset under the Options menu

3) is always the same for the entire document

4) can have any colour you choose

5) None of these

Ans: (2)

197. Which of the following statements is true ?

1) Minicomputer works faster than Microcomputer

2) Microcomputer works faster than Minicomputer

3) Speed of both the computers is the same

4) The speeds of both these computers. cannot be compared with the speed of advanced computer

5) None of these

Ans: (1)

198. Which of the following commands is given to reboot the computer ?

1) Ctrl + Alt + Del

2) Ctrl + Shift + ?

3) Ctrl + Shift + Del

4) Ctrl +Alt + shift

5) Ctrl + Alt + Tab

Ans: (1)

199. When we opens an Internet site we see www. What is the full form of www ?

1) world wide wokeup

2) world wide web

3) word widing works

4) words wide spiderman web

5) wet works spider's web

Ans: (2)

200. What do you use to create a chart ?

1) Pie Wizard    

2) Excel Wizard

3) Data Wizard    

4) Chart Wizard

5) None of these

Ans: (4)