Search

[Solved] -SSC CHSL 2017 question paper 21 Jan 2017:English language & comprehension(Evening Session)

May 3, 2018 16:30 IST
ssc chsl question paper

In this article, we have shared 25 questions & answers with explanations of English language & comprehension for SSC CHSL 2016 exam held on 21 January (Evening shift). It will give you a gist of the question’s difficulty level, grammar insights, and time spent on these questions. Let go through them-

Online Quiz

Question 1 - Improve the bracketed part of the sentence-

Grandfather always (finds faults) with the poor gardener.

(a) find fault

(b) find faults

(c) is finding faults

(d) no improvement

Ans.:-d.

Explanation:- The sentence is correctly formed. Do not confuse with the word ‘always’, it is just an adverb here and it has nothing to do with the context.

Question 2 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

During a depression even the affluent middle class struggles to _______ out a living.

(a) make

(b) eke

(c) pull

(d) stretch

Ans.:-b.

Explanation:- ‘eke’ means ‘make a living with difficulty’. Hence, the correct sentence would be- “During a depression even the affluent middle class struggles to eke out a living.”

Question 3 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

to cause a process or action to begin

(a) to initiate

(b) to impel

(c) to imitate

(d) to conscript

Ans.:-a.

Explanation:- It is obvious that option(a.) is the most suitable word for the given phrase.

Question 4 - Improve the bracketed part of the sentence.

(As) you find me absent, please leave the parcel with my colleague.

(a) Would

(b) Could

(c) Should

(d) no improvement

Ans.:-c.

Explanation:- ‘Would’ is used for expressing the ‘will’ and ‘could’ is used for expecting the ‘strength’. Hence, option (c.) is the suitable word in the given context.

Question 5 - Select the antonym of

to dawdle

(a) to loiter

(b) to mosey

(c) to hasten

(d) to saunter

Ans.:-c.

Explanation:- ‘Dawdle’ is used for ‘wasting the time’, Whereas, ‘hasten’ means ‘being quick to do something’. Hence, option (c.) is the correct answer.

Question 6 - In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Dia said to Pari, "Do you like oranges?”

(a) Dia asked Pari that did she like oranges.

(b) Dia asked Pari if she likes oranges.

(c) Dia asked Pari that whether she liked oranges.

(d) Dia asked Pari if she liked oranges.

Ans.:-d.

Explanation:- As per the rules of Direct/Indirect speech, the correct sentence will be- “Dia asked Pari if she liked oranges.”

Question 7 - Rearrange the parts of the sentence in correct order

It is becoming

P-increasingly clear that anyone

Q-of freedom, justice and equality is seen as a threat

R-who dares to raise issues

(a) RPQ

(b) QRP

(c) PRQ

(d) QPR

Ans.:-c.

Explanation:- Considering the given word puzzle, the correct sentence will be- “It is becoming increasingly clear that anyone who dares to raise issues of freedom, justice, and equality is seen as a threat.” Hence, option (c.) is the correct answer.

Question 8 - Select the word with the correct spelling.

(a) wanquish

(b) banterred

(c) brouhaha

(d) wanderer

Ans.:-c.

Explanation:-‘Brouhaha’ means ‘a noisy and overexcited reaction or response to something’, while rest options are meaningless.

Question 9 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To jump ship

(a) Climbing the career ladder

(b) To jump to grab an opportunity

(c) To leave an organization

(d) To renounce great wealth

Ans.:-c.

Explanation:- ‘to jump ship’ phrase is used when someone intentionally get rid of something/situation. Hence, option (c.) is the correct answer.

Question 10 - Select the antonym of

fuddle

(a) upset

(b) explicate

(c) nonplus

(d) rattle

Ans.:-b.

Explanation: -‘fuddle’ means ‘a state of confusion or intoxication’, while ‘explicate’ means ‘analyze and develop (an idea or principle) in detail’.

Question 11 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative, which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To kick the bucket

(a) to get angry

(b) to die

(c) to fall ill

(d) to get hurt

Ans.:-b.

Explanation:- To kick the bucket is an English idiom, considered a euphemistic, informal, or slang term meaning 'to die'.

Question 12 - In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

We must take care of the old.

(a) Those who are old need to be taken care of by us.

(b) The old must be taken care of by us.

(c) Those who are old need care by us.

(d) The old should be taken care of by us.

Ans.:-b.

Explanation:- As per the rules of Active & Passive voice, the correct sentence will be- “The old must be taken care of by us.” Hence, option (b.) is the correct answer.

Question 13 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

I asked two persons(A)/the way to the school(B)but neither of them knew it.(C)/No error(D)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Ans.:-d.

Explanation:- The sentence comply with all grammar rules and has no error.

Question 14 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

a rich source of something

(a) antecedent

(b) lode

(c) node

(d) provenience

Ans.:-b.

Explanation:- ‘lode’ means ‘a abundant source of something’.

Question 15 - Select the word with the correct spelling.

(a) envalop

(b) banditry

(c) dorsaly

(d) agarager

Ans.:-b.

Explanation:- ‘Banditry’ is used for ‘robbing something by a group of bandits’, while other words are meaningless.

Question 16 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

While mother mixed the cake __________, Dipu stood at the table watching her.

(a) batter

(b) concoction

(c) recipe

(d) mixture

Ans.:-a.

Explanation:- The word ‘batter’ stands for ‘striking repeatedly with hard blows or pound heavily and insistently’. Hence, this is the most suitable word to use.

Question 17 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

We had to return because(A)/when we reached the railway(B)/station the train left.(C)/No error(D)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Ans.:-c.

Explanation:- The correct sentence out of the given chunks will be-“We had to return because when we reached the railway station, the train had left.”

Question 18 - Select the synonym of

murmur

(a) fuzzy

(b) muffled

(c) buzz

(d) taciturn

Ans.:-c.

Explanation:-‘murmur’ and ‘buzz’ both words are used for ‘saying something in low intensity voice’.

Question 19 - Rearrange the parts of the sentence in correct order

Further negotiations

P-are necessary

Q-to reach a common understanding

R-to enable implementation

(a) QRP

(b) RPQ

(c) PRQ

(d) PQR

Ans.:-d.

Explanation:- the correct sentence with the given puzzle-“Further negotiations are necessary to reach a common understanding to enable implementation.” Hence, option (d.) is the correct answer.

Question 20 - Select the synonym of

peripatetic

(a) confine

(b) spire

(c) ultimate

(d) nomadic

Ans.:-d.

Explanation:- ‘peripatetic’ or ‘nomadic’ both are used for ‘a person/group  who travel from place to place’.

Question 21 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

All of us have admired some writers, ______________ their work over that of others for their writing style as much as for the content of their work. ____________ writer who has, for more than half a century, _______________ for his searing honesty is George Orwell. He is recondite, but he is never ________________. He says it as it is and yet says it as it has not been said ____________.

All of us have admired some writers, ______________ their work

(a) preferring

(b) preferred

(c) having preferred

(d) had preferred

Ans.:-b.

Explanation:- if first sentence is in past tense, then the second sentence must be in the past tense. Hence, in the above context, the correct sentence will be-“All of us have admired some writers, preferred their work.”

Question 22 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

All of us have admired some writers, ______________ their work over that of others for their writing style as much as for the content of their work. ____________ writer who has, for more than half a century, _______________ for his searing honesty is George Orwell. He is recondite, but he is never ________________. He says it as it is and yet says it as it has not been said ____________.

____________ writer who has

(a) The

(b) This

(c) That

(d) One

Ans.:-d.

Explanation:- Here ‘writer’ is used, hence ‘one’ should be the most suitable word to be used for it.

Question 23 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

All of us have admired some writers, ______________ their work over that of others for their writing style as much as for the content of their work. ____________ writer who has, for more than half a century, _______________ for his searing honesty is George Orwell. He is recondite, but he is never ________________. He says it as it is and yet says it as it has not been said ____________.

_______________ for his searing honesty is George Orwell.

(a) was admired

(b) been admired

(c) admired

(d) was being admired

Ans.:-b.

Explanation:- The correct sentence will be-“but he is never been admired for his searing honesty is George Orwell.” Hence, option (b.) is the appropriate word.

Question 24 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

All of us have admired some writers, ______________ their work over that of others for their writing style as much as for the content of their work. ____________ writer who has, for more than half a century, _______________ for his searing honesty is George Orwell. He is recondite, but he is never ________________. He says it as it is and yet says it as it has not been said ____________.

He is recondite, but he is never ________________.

(a) trite

(b) pertinent

(c) impressive

(d) relevant

Ans.:-a.

Explanation:- ‘Trite’ means ‘lacking originality’.

Question 25 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

All of us have admired some writers, ______________ their work over that of others for their writing style as much as for the content of their work. ____________ writer who has, for more than half a century, _______________ for his searing honesty is George Orwell. He is recondite, but he is never ________________. He says it as it is and yet says it as it has not been said ____________.

He says it as it is and yet says it as it has not been said ____________.

(a) after

(b) later

(c) before

(d) since

Ans.:-c.

Explanation:-The correct sentence will be-“He says it as it and yet says it as it has not been said before.”