Search

SSC CGL Memory Based Question Paper for Tier-1 2018-19 Exam

In this article, you will get the important memory based Current Affairs and GK questions that came in SSC CGL Tier-I 2018-19 Online Exam held on 10th, 7th, 6th and 4th June 2019 (All Shifts). Let’s have a look at the Important Memory Based Questions that are being asked in the SSC CGL Tier-I 2018-19 Online Exam.

Jun 12, 2019 19:10 IST
SSC CGL Memory Based Questions for Tier-I 2018-19 Exam

SSC CGL Tier-I 2018-19 Online Exams have been started from 4th June and will last till 13th June 2019. In this article we are going to share the important memory based Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC CGL Tier-I 2018-19 Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

Click here to know the SSC CGL Tier-I (CBE) 2018-19 Exam Analysis

Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the SSC SSC CGL Tier-I 2018-19 Exam:

 

Day 4: 10th June 2019

1. Which Mughal Emperor named “Nur Jahan”?

Ans: Jahangir

2. Which Mughal Emperor had the largest empire (area wise)?

Ans: Akbar

3. What is the duration of Special Olympic Game?

Ans: 1 week

4. Who is the First Indian Woman Flight Engineer?

Ans: Flight Lieutenant Hina Jaiswal

5. Which News reporter was killed in 2017 in Karnataka?

Ans: Gauri Lankesh

6. Who is the CM of Chattisgarh?

Ans: Bhupesh Baghel

7. Who wrote Akbarnama?

Ans: Abu'l-Fazl ibn Mubarak

8. Theory of Relativity was invented in which year?

Ans: 1905

9. Law of Octaves was discovered by:

Ans: J.A.R. Newlands

10. When was "global recycling day 2019" celebrated?

Ans: 18th March 2019

11. Who is the recipient of first Pulitzer Prize in India?

Ans: Gobind Behari Lal

12. How many member of parliament are there in Sri Lanka?

Ans: 225

13. Ascorbic acid is the name of which vitamin?

Ans: Vitamin C

14. Gamocha culture belongs to which State?

Ans: Assam

15. Author of the book ‘a century is not enough’:

Ans: Saurav Ganguly

16. Pakistan’s first president:

Ans: Iskander Mirza

17. Indian Territory in Andaman Nicobar Island:

Ans: Bay of Bengal

18. Giddha dance from which state?

Ans: Punjab

19. Largest parliament in world:

Ans: China

20. Birth date of Mother Teresa:

Ans: 26 August 1910

21. Russian award fiven to PM Modi:

Ans: Order of St Andrew the Apostle

22. 1st king of Nepal:

Ans: Prithvi Narayan Shah

23: How many Provinces in Nepal?

Ans: 7

24. How many constitution seats in Nepal?

Ans: 275

25. How many canine Teeth are there?

Ans: 4

26. Hindustan Socialist Republican Army was founded in:

Ans: 1924

27. Rowlatt Act was passed in:

Ans: 1919

28. Khilafat Movement started in which year:

Ans: 1919

29. First woman to win abel prize:

Ans: Karen Uhlenbeck

30. vestigial organ in human:

Ans: Appendix

Click here to know the Expected Cut-Off Marks for SSC CGL Tier-I 2018-19 Exam

Day 3: 7th June 2019

1. Who was the first emperor of Mughal empire?

Ans: Babur

2. Akbar died in which

Ans: Fatehpur Sikri

3. If the President of India has to resign, to whom should he submit his resignation letter?

Ans: Vice President

4. Who can act as president of India in the absence of both president and vice president?

Ans: Chief Justice of India’

5. India’s highest Populated State?

Ans: Uttar Pradesh

6. Chief of the Indian Naval Staff?

Ans: Karambir Singh

7. Bihar Diwas is held on:

Ans: March 22

8. Tsunamis are caused by:

Ans: Earthquakes

9. What was the venue of Global Business Summit 2019?

Ans: New Delhi

10. What is the Growth rate of India for the year 2019-20 as predicted by ADB?

Ans: 7.2%

11. As per the Census 2011 which is the most Populated District of India?

Ans: Thane, Maharashtra

12. Who has been named PETA India’s Person of the Year for 2018?

Ans: Sonam Kapoor

13. Vivekananda Rock Memorial is situated in:

Ans: Vavathurai, Kanyakumari, India

14. What was the Theme of Special Olympics 2019?

Ans: Meet the determined

15. City with highest population as per 2011 census in India?

Ans: Mumbai

16. City with smallest population as per 2011 census in India?

Ans: Kapurthala

17. Who built the monuments Taj Mahal and Lal Quila?

Ans. Shah Jahan

18. Asia’s longest river:

Ans: Yangtze - 3,915 miles

19. Mughal Emperor after Humayun:

Ans: Akbar

20. Present Chairperson og National Green Tribunal:

Ans: Adarsh Kumar Goel

Click here to know 7 last Minute tips to crack SSC CGL Tier-I Exam

21. Longest River in India (Ganga, Yamuna, Brahmaputra, Godavari):

Ans: Brahmaputra

22. Who wrote Ramacharitmanas?

Ans: Tulsidas

23. How much loan amount was provided to Nepal by India for 2015 Earthquake?

Ans: Rs. 2.1 billion

24. Who is the CEO of NITI AAYOG?

Ans: Mr Amitabh Kant

25. Where does Ganga River and Yamuna River Meet?

Ans: Prayag

26. Odisha Day is held on?

Ans: 1st April

27. Who is the first Lok pal of India?

Ans: Pinaki Chandra Ghose

28. who started Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY)?

Ans: Narendra Modi

29. Name of commission for changes in Indian Constitution:

Ans: Justice Manepalli Narayana Rao Venkatachaliah Commission

30. Khajuraho monument is situated in?

Ans: Madhya Pradesh

31. Rickets is caused by the deficiency of:

Ans: Vitamin D

32. Who is the Ambassador of the United Nations Development Programme?

Ans: Padma Lakshmi

33. When does World meteorological day held?

Ans: March 23

34. Which amendment is related to free and compulsory education?

Ans: 86th Ammendment

35. What did William Crookes discovered?

Ans: Thallium

36. What was built by Maharaj Sawai?

Ans: Hawa Mahal

37. Who got a Nobel Prize for the neuron in 1906?

Ans: Santiago Ramón y Cajal

38. Who was the PM of India when National Emergency between 1975-1977?

Ans: Indira Gandhi

39. Who got a Nobel Prize for discovering x-ray?

Ans: Wilhelm Conrad Röntgen

40. Pollination of the plant by birds is called:

Ans: Ornithophily

Day 2: 6th June 2019

1. Theme of 2019 International Day of Forests (IDF)

Answer: Forests and Education

2. Makran Cup is for which Sports

Ans: Boxing

3. Who won Gold medal in 2019 Makran Cup held in Iran?

Answer: Deepak Singh (49kg)

4. Who is the CM of Maharashtra?

Ans: Devendra Fadnavis

5. Which article covers freedom to travel anywhere in India?

Ans: Article 19

6. Who was the first muslim ruler who conquered the southern region of India?

Ans: Ala-ud-din Khilji

7. Bandipur National Park is situated in which state?

Ans: Karnataka

8. Bagh Painting is related to which state?

Ans: Madhya Pradesh

9. What was the theme of the International Water Day 2019?

Ans: Leaving no one behind

10. Who was the founder of Slave Dynasty?

Ans: Quṭb al-Dīn Aibak

Practice Free SSC CGL Tier-I Mock Tests with Answers - Click Here

11. Which was the first Dynasty to rule India?

Ans: Haryanka Dynasty

12. Earth Day is celebrated on which Day?

Ans: April 22

13. Which of the following metal is most reactive in nature? Au, Zn, Ag, Al

Ans: Al (Aluminium)

14. Battle of Plassey was fought in which year?

Ans: 23 June 1757

15. Who won Rabindranath Tagore Literary Prize 2019?

Ans: Rana Dasgupta for his 2010 novel “Solo”.

16. Who was the first ruler of Delhi Sultanate?

Ans: Qutb-ud-din Aybak

17. Which is the softest metal?

Ans: Gold

18. Which coating is used for galvanization process?

Ans: Zinc

19. Longest national highway in india:

Ans: NH 44 (a length of 3,745 kilometers running from Srinagar in the north to Kanyakumari in the south.)

20. Ozone layer depletion is caused by:

Ans: Chlorofluorocarbon (CFC) molecules

21. Who won Nobel Peace Prize 2014?

Ans: Kailash Satyarthi

22. Quaternary sector belongs to which part of economy?

Ans: Knowledge

23. Mid day meal comes under which Ministry?

Ans: Ministry of Human Resource Development (MHRD)

24. Tarapur is situated in which state?

Ans: Maharashtra

25. Majuli Island is part of which State?

Ans: Assam

26. Who discovered Electromagnetic Induction?

Ans: Michael Faraday

27. Who won Padma vibhushan for mars mission?

Ans: Dr. Krishnaswamy Kasturirangan

28. Most Ductile Metal:

Ans: Platinum

29. Who was the governor during Sayyid dynasty?

Ans: Khizr Khan

30. Article for Equal Justice and Law:

Ans: Article 14

31. Pushkar Mela is conducted in which State?

Ans: Rajasthan

32. Who has been recently appointed Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC)?

Ans: Ajit Kumar Mohanty

 

Day 1: 4th June 2019

1. Who is the new CM of Goa?

Ans: Pramod Sawant

2. Malimath committee is related to which issue?

Ans: Criminal Justice System

3. Yaduraya Wodeyar was the ruler of which place?

Ans: Mysore

4. Metalloid is an example of:

Ans: Arsenic (As)

5. JJ Thomson won Nobel Prize for:

Ans: The Nobel Prize in Physics 1906 was awarded to Joseph John Thomson "in recognition of the great merits of his theoretical and experimental investigations on the conduction of electricity by gases."

SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions - Click Here

6. Australian Open Winner 2019:

Ans. Novak Djokovic (Men), Naomi Osaka (Women)

7. Which of the following city is not the Cheapest city of india? 1)Mumbai  2)Chennai   3)Delhi  4)Bengaluru

Ans: Mumbai

8. First Chief Justice of India who faced impeachment proceedings:

Ans: V, Ramaswami

9. Where is sundari tree found in India?

Ans: West Bengal

10. First women CJI of high court

Ans: Leila Seth

11. First female president in world:

Ans: Marma Estela 'Isabel' Martinez Cartas de Peron of Argentina. She was the President of Argentina from 1974 to 1976

12. 2017 Ranji trophy winner

Ans: Vidarbha won the tournament, beating Delhi by 9 wickets in the final, to win their first Ranji Trophy title.

13. Project Tiger was initiated in:

Ans: 1973

14. Uniform Civil Code Article

Ans: Article 44

15. Britain’s second female Prime Minister

Ans: Theresa May

16. First female president of SAARC

Ans: Fathimath Dhiyana Saeed

17. How many Mahajanapads were there in 7th century?

Ans: 16

18. Who is the father of biology?

Ans: Aristotle

19. First woman prime minister in the world

Ans: Sirimavo Bandaranaike

20. Who was the first female DGP of Pondicherry?

Ans: S Sundari Nanda

Click here to know the Complete SSC CGL Syllabus 2018-19: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

21. Methyl propane isomer is also known as:

Ans: Butane

22. Olympic council of Asia.

Ans: The Olympic Council of Asia (OCA) is a governing body of sports in Asia, currently with 45 member National Olympic Committees. The current president is Sheikh Fahad Al-Sabah. The headquarters of the OCA is located at Kuwait City.

23. Which of the following is a Dance of Himachal Pradesh.

Ans: Nati

24. Which country first introduced GST?

Ans: France

25. TISCO was established in which year?

Ans: 1907

26. Dry ice is a solid form  of:

Ans: Carbon Dioxide

27. Who was the first Judge of Supreme Court?

Ans: HJ Kania

28. Somnath Temple is located in which state?

Ans: Gujarat

29. Which is the most expensive city in Cost of Living Survey 2019?

Ans: Singapore

30. Who is the founder of facebook?

Ans: Mark Zuckerberg

SSC CGL 2018-19 Exam Date, Vacancies, Eligibility Criteria, Exam Pattern, Syllabus and Cut-Off - Click Here