Search

SSC CGL solved paper Tier-I exam held on 16 August 2015 (II-Shift): English language & Comprehension

Aug 6, 2018 18:18 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, you will get 50 solved questions of English language & comprehension asked in SSC CGL tier-1 exam held on 16thAugust, 2015 (Evening shift). Please go through the table given below to find the distribution of questions in this particular exam-

    From the above table, we can observe that aspirants should focus more on sentence improvement, reading comprehension, idioms & phrases, one-word substitution, fill in the blanks, and spotting errors to score high in the SSC CGL exam. Please have a look at the asked questions for more detailed insights of the difficulty level and types of the asked questions-

    Directions: In Question nos. 1 to 5, four alternatives are given for the idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

    1) I am going to stay at home because I am feeling under the weather today.

    a) unhappy

    b) depressed

    c) irritated

    d) sick

    Ans. (d.)

    Explanation: ‘Under the weather’ idiom is used for expressing illness or ailment. Hence, option (d.) is the correct answer.

    2) Everybody thought Asha and Ashok were a happy couple, but it was all just make believe.

    a) hatred

    b) pretence

    c) reality

    d) treachery

    Ans. (b.)

    Explanation: ‘Make believe’ means pretending. Hence, option (b.) is the most suitable word.

    3) He and his neighbor are always at loggerheads.

    a) disagreeing on everything

    b) aloof from each other

    c) Agree on everything

    d) abusing each other

    Ans. (a.)

    Explanation: ‘at loggerheads’ idiom represents a violent dispute and disagreement. Hence, option (a.) is the right answer.

    SSC CGL 2018 English Language and Comprehension Preparation Strategy: Detailed Chapter-wise Syllabus

    4) Even in the middle of the fire he kept a level head.

    a) was impulsive

    b) was sensible

    c) was self-centered

    d) was crazy

    Ans. (b.)

    Explanation: ‘Keep a level head’ idiom is used to remaining calm and sensible in difficult situations. Hence, option (b.) is the most appropriate answer.

    5) The winning team decided to go for the jugular in the last quarter of the match.

    a) give easy opportunities to the opposite team

    b) forfeit the match

    c) attack all out

    d) give reserve players a chance

    Ans. (c.)

    Explanation: ‘Go for the jugular’ is to attack in the most aggressive way, where the victim is most vulnerable. Hence, option (c.) is the most appropriate answer.

    Directions: In Question nos. 6 to 10, you have a passage with 5 questions following Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate circle in the Answer Sheet.

    PASSAGE

    The capitalist system does not foster healthy relations among human beings. A few people own all the means of production and others have to sell their labor under conditions imposed upon them. The emphasis of capitalism being on the supreme importance of material wealth, the intensity of its appeal is to the acquisitive tendency. It promotes worship of economic power with little regard to the means employed for its acquisition and the end that it serves. By its exploitation of human beings to the limits of endurance its concentration is on the largest profit rather than maximum production. Thus the division of human society is done on the basis of profit motive. All this is injurious to human dignity. And when the harrowed poor turn to the founders of religion for succor, they rather offer a subtle defense for the established order. They promise future happiness for present suffering. They conjure up visions of paradise to soothe the suffering majority and censure the revolt of the tortured men. The system imposes injustice, the religion justifies it.

    6) The established order is supported by religion to:

    a) alleviate the suffering of the poor in the capitalist system

    b) perpetuate the injustice imposed by the capitalist system

    c) help the tortured men to seek redress

    d) balance the suffering of the poor with hopes of future reward

    Ans. (b.)

    Explanation: The answer can be justified with the following lines from the given passage-

    ‘when the harrowed poor turn to the founders of religion for succor, they rather offer a subtle defense for the established order. They promise future happiness for present suffering. They conjure up visions of paradise to soothe the suffering majority and censure the revolt of the tortured men. The system imposes injustice, the religion justifies it.’

    7) Capitalism divides society into the two categories of ______.

    a) buyers and sellers

    b) religions and irreligious people

    c) exploiters and exploited people

    d) working and non-working people

    Ans. (c.)

    Explanation: The answer to this question can be found with the following lines-

    ‘A few people own all the means of production and others have to sell their labor under conditions imposed upon them.’

    8) The passage indicates that the capitalist system is:

    a) fair

    b) prosperous

    c) dehumanizing

    d) ambitious

    Ans. (c.)

    Explanation: The answer to this question can be found with the following lines-

    ‘By its exploitation of human beings to the limits of endurance its concentration is on the largest profit rather than maximum production.’

    9) In a capitalist system of society each man wishes:

    a) to have visions of paradise

    b) to soothe the sufferings of other

    c) acquire maximum wealth

    d) to produce maximum wealth

    Ans. (c.)

    Explanation: The answer to this question can be found with the following lines-

    ‘The emphasis of capitalism being on the supreme importance of material wealth, the intensity of its appeal is to the acquisitive tendency.’

    10) In a capitalist system:

    a) the means justify the ends.

    b) means which lead to ends exploitation are strictly prohibited.

    c) the means endorsed by religion are strictly followed.

    d) the ends justify the means .

    Ans. (d.)

    Explanation: The support lines to the best answer for these questions are given below-

    ‘The system imposes injustice, the religion justifies it.’

    SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

    Directions: In Question nos. 11 to 15, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

    11) Jim suffered a _______ of fortune.

    a) revert

    b) reverse

    c) reversal

    d) regress

    Ans. (c.)

    Explanation: Here ‘fortune’ is used for ‘luck’. Hence, the correct sentence formation will be-

    “Jim suffered a reversal of fortune.”

    12) He will impart no information ______anyone.

    a) from

    b) with

    c) for

    d) to

    Ans. (d.)

    Explanation: The correct sentence will be-“He will impart no information to anyone.”

    13) Jyoti refused to be _________by her long illness.

    a) dispensed

    b) dispersed

    c) dispirited

    d) dispatched

    Ans. (c.)

    Explanation: The sentence expresses Jyoti’s feelings of not losing hope and enthusiasm. Hence, ‘dispirited’ is the most suitable word here.

    14) The United Kingdom _________ England, Wales, Scotland and Northern Ireland.

    a) comprises of

    b) comprises

    c) consists

    d) combines

    Ans. (b.)

    Explanation: England, Wales, Scotland, and Northern Ireland jointly form the United Kingdom. Hence, ‘comprises’ is the most suitable word.

    15) He was _________by nature and so avoided all company.

    a) anti-social

    b) timid

    c) gregarious

    d) cordial

    Ans. (b.)

    Explanation: he was coward. That is why, avoid all company. Hence, ‘timid’ will be the right answer.

    Directions: In Question nos. 16 to 25, a sentence / a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose "No Improvement".

    16) He could not be able to think logically because of his illness.

    a) was not able

    b) cannot be able

    c) can be unable

    d) No Improvement

    Ans. (a.)

    Explanation: The sentence is not consistent with the grammar rules. The right sentence will be-“He was not able to think logically because of his illness.”

    17) The climate of Shillong is somewhat like Kohima.

    a) as Kohima's

    b) No Improvement

    c) as Kohima

    d) like Kohima's

    Ans. (d.)

    Explanation: ‘like’ is used here as a metaphor and climate of shillong will be alike kohima’s climate. Hence, the right sentence will be as follows-“The climate of Shillong is somewhat like Kohima’s.”

    SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

    18) They were being commanded to wait till the signal was given.

    a) No Improvement

    b) given command

    c) commanded

    d) command

    Ans. (c.)

    Explanation: The given sentence is in passive voice and in past tense. Hence, the correct sentence will be as follows-“They were commanded to wait till the signal was given.”

    19) We have been retracing our steps to the log cabin ten minutes ago.

    a) No Improvement

    b) have to retrace

    c) will be retracing

    d) had to retrace

    Ans. (d.)

    Explanation: Here, the given context is for the time, which is 10 minutes ago. Hence, the correct sentence will be-“We had to retrace our steps to the log cabin ten minutes ago.”

    20) I was struck by his singular appearance.  

    a) struck by his single appearance

    b) struck by how he singularly appears

    c) No Improvement

    d) had stricken his single appearance

    Ans. (a.)

    Explanation: The sentence was wrongly frame in passive voice. Hence, the correct sentence formation will be-“I struck by his single appearance.”

    21) River Damodar in West Bengal carry the effluents from the Durgapur Industrial complex for miles.

    a) carried the effluents

    b) carries the effluents

    c) No Improvement

    d) carries the effluence

    Ans. (b.)

    Explanation: ‘River Damodar’ is a singular noun. Hence, sentence must be formed in present indefinite tense. Hence, option (b.) is the correct answer.

    22) The blue whale was thriving in all of the world's oceans until the turn of the century, at which time they became hunted to the point of extinction.

    a) No improvement

    b) The blue whale was thriving in all of the world's oceans up until the turn of the century

    c) At the turn of the century blue whales were thriving in all of the world's oceans.

    d) Blue whales were thriving in all of the world's oceans until the turn of the century

    Ans. (d.)

    Explanation: Blue whale is not an individual species. These belong to ‘Mammals’ species.  Hence, instead of ‘The blue whale’, ‘Blue whales’ should be used. Option (d.) is the right answer.

    23) John decided to go to the Advocate General to clear his name of the accusation.

    a) to clean his name

    b) wash his name

    c) to cleared his name

    d) No Improvement

    Ans. (d.)

    Explanation: The sentence comply with all grammar rules. Hence, it does not need any improvement.

    24) He bowed down at the altar.

    a) infront of the altar

    b) No Improvement

    c) before the altar

    d) next to the altar

    Ans. (c.)

    Explanation: ‘Altar’ is the table in a Christian church at which the bread and wine are consecrated in communion services. Hence, option (c.) will be the appropriate answer.

    SSC CGL 2018 Quantitative Aptitude Preparation Strategy: Detailed Chapterwise and Yearwise Analysis

    25) I hope you will be able to steer ahead of the anti-social elements.

    a) steer free

    b) steer clear

    c) steer out

    d) No Improvement

    Ans. (b.)

    Explanation: ‘Steer’ is a piece of advice or information concerning the development of a situation. Hence, ‘Steer clear’ is the most suitable word here.

    Directions: In Question nos. 26 to 30, you have a passage with 5 questions following. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

    PASSAGE

    In September 2011, Hindustan Times did a study in Delhi and reported that the number of malaria (and dengue) cases at the time were actually thrice as many as revealed by the city authorities. Earlier, in Mumbai, a municipal claim that 145 people died due to malaria in 2010 was exposed a lie after Praja, a city NGO, extracted figures from the municipality itself. Following an RTI petition, Praja revealed 1190 deaths. This seems to be a habit. A paper in the leading UK medical journal The Lancet, published following nationwide interviews undertaken by an international team, reveals that the number of malarial deaths all over India every year may be as high as 205,000, which is many times the World Health Organization's figure of about 15,000, of the National Vector Borne Disease Control Programme's figure of just around 1000. While the Lancet paper has been disputed, it is clear that there must be gross under-reporting of malarial deaths. Wouldn't that be one of the big reasons why malaria, which is easily cured if properly treated after timely diagnosis, continues to kill so many Indians?

    26) What is "the habit" mentioned in the passage?

    a) Hiding the real figures of malaria cases

    b) Exposing the authority's incompetence

    c) Filing RTIs

    d) Conducting studies and surveys in towns and cities

    Ans. (a.)

    Explanation: The answer to this question can be found with the following lines-

    ‘Following an RTI petition, Praja revealed 1190 deaths. This seems to be a habit.’

    27) The findings of the Lancet were published after:

    a) nationwide interviews were carried out

    b) proper verifications of the findings were done

    c) international reviews of the findings were done

    d) the international team left India

    Ans. (a.)

    Explanation: The answer to this question can be found with the following lines-

    ‘A paper in the leading UK medical journal The Lancet, published following nationwide interviews undertaken by an international team, reveals that the number of malarial deaths all over India every year.’

    28) One of the big reasons for malarial death is:

    a) lack of proper treatment

    b) over-reporting of malarial deaths

    c) under-reporting of malarial deaths

    d) untimely diagnosis

    Ans. (c.)

    Explanation: The answer to this question can be found with the following lines from the passage-

    ‘While the Lancet paper has been disputed, it is clear that there must be gross under-reporting of malarial deaths.’

    29) The Lancet is a:

    a) Medical book

    b) newspaper

    c) journal

    d) magazine

    Ans. (c.)

    Explanation: Find the answer with the following lines taken from the passage-

    ‘A paper in the leading UK medical journal The Lancet, published following nationwide interviews undertaken by an international team.’

    30) The Hindustan Times found that the number of malaria cases in 2011 was:

    a) twice than the numbers revealed by the authorities

    b) exactly as the numbers revealed by the authorities

    c) half the numbers revealed by the authorities

    d) three times the numbers revealed by the authorities

    Ans. (d.)

    Explanation: The answer to this question can be found with the following lines-

    ‘In September 2011, Hindustan Times did a study in Delhi and reported that the number of malaria (and dengue) cases at the time were actually thrice as many as revealed by the city authorities.’

    Directions: In Question not 31 to 33, choose the word opposite in meaning to the given word and mark it in the Answer Sheet.

    31) Arrogant

    a) haughty

    b) modest

    c) selfish

    d) proud

    Ans. (b.)

    Explanation: ‘Arrogance’ is to revealing an exaggerated sense of one's own importance or abilities. Hence, the opposite word to this will be ‘modest’.

    32) Eccentric

    a) peculiar

    b) unusual

    c) carefree

    d) normal

    Ans. (d.)

    Explanation: ‘Eccentric’ is used for showing one’s unconventional and strange behavior. Hence, ‘Normal’ would be the most appropriate word as its antonyms.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    33) Zenith

    a) low

    b) nadir

    c) bottom

    d) shallow

    Ans. (b.)

    Explanation: ‘Zenith’ is the highest point reached by any object. Whereas, ‘nadir’ is the lowest point in the fortunes of a person or organization.

    Directions: In Question nos. 34 to 40, out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and indicate it by blackening the appropriate circle in the answer sheet.

    34) One who is concerned with the welfare of others.

    a) Egoist

    b) Hedonist

    c) Ascetic

    d) Altruist

    Ans.

    Explanation: ‘Altruist’ and ‘Philanthropist’ both are the same words. Hence, option (d.) is the correct answer.

    35) A person who agrees to work for somebody in order to learn a skill.

    a) Apprentice

    b) Lackey

    c) Pupil

    d) Assistant

    Ans. (a.)

    Explanation: An Apprentice is a person who is learning a trade from a skilled employer, having agreed to work for a fixed period at low wages.

    36) Someone who is designated to hear both sides of a dispute and make a judgment.

    a) Counsellor

    b) Arbitrator

    c) Manager

    d) Magistrate

    Ans. (b.)

    Explanation: An Arbitrator is an independent person or body officially appointed to settle a dispute.

    37) To die without making a will.

    a) Inane

    b) Indigent

    c) Intestate

    d) Insure

    Ans. (c.)

    Explanation: An intestate is an person, who has died without having made a will.

    38) Opinion contrary to accepted doctrines.

    a) Advocacy

    b) Heresy

    c) Convention

    d) Controversy

    Ans. (b.)

    Explanation: A heresy is a belief or opinion contrary to orthodox religious doctrines.

    39) Make pale by excluding light.

    a) Percolate

    b) Foliate

    c) Procreate

    d) Etiolate

    Ans. (d.)

    Explanation: An etiolated is an object, which is pale and drawn out due to a lack of light.

    40) That which cannot be avoided.

    a) Inevitable

    b) Integral

    c) Unrestrained

    d) Unvarying

    Ans. (a.)

    Explanation: ‘Inevitable’ is used for something, which cannot be avoided.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Directions: In Question nos. 41 to 42, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

    41)

    a) fortuitous

    b) haphazzard

    c) comissioned

    d) resurgense

    Ans. (a.)

    Explanation: ‘Fortuitous’ means accidental.

    42)

    a) merth

    b) gruesom

    c) appretiate

    d) connoisseur

    Ans. (d.)

    Explanation: ‘Connoisseur’ is a person, who is expert in matters of taste.

    Directions: In Question nos. 43 to 47, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

    43) Many a man want to be rich quickly.

    a) Many a man

    b) rich quickly

    c) want to be

    d) No error

    Ans. (c.)

    Explanation: ‘A man’ is a singular noun. Hence, ‘wants to be’ should be used here.

    44) We have finished our work three hours ago and have been waiting for you since then.

    a) three hours ago and have been waiting

    b) No error

    c) for you since then

    d) We have finished our work

    Ans. (d.)

    Explanation: The correct sentence formation will be-“We had finished our work three hours ago and have been waiting for you since then.”

    45) Several guests noticed Mr. Sharma falling back in his chair and gasping for breath.

    a) falling back in his chair

    b) and gasping for breath

    c) No error

    d) Several guests noticed Mr. Sharma

    Ans. (c.)

    Explanation: This sentence is free from errors.

    46) A study is going underway to determine the exact concentration of lead in the water supply.

    a) of lead in the water supply

    b) to determine the exact concentration

    c) No error

    d) A study is going underway

    Ans. (d.)

    Explanation: The correct sentence formation will be as follows-“A study is underway to determine the exact concentration of lead in the water supply.”

    47) The Russian ambassador's whereabouts is not known to anyone.

    a) not known to anyone

    b) The Russian ambassador's

    c) No error

    d) whereabouts is

    Ans. (c.)

    Explanation: The sentence contains no error and comply with grammar’s rules.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Directions: In Question nos. 48 to 50, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it in the Answer Sheet.

    48) Ingenuous

    a) careless

    b) candid

    c) crafty

    d) creative

    Ans. (b.)

    Explanation: An Ingenuous is a person, who is innocent and unsuspecting. Hence, ‘candid’ is the very similar word to this.

    49) Resurgence

    a) reluctance

    b) renewal

    c) repletion

    d) relocation

    Ans. (b.)

    Explanation: Resurgence is an increase or revival after a period of little activity, popularity, or occurrence.

    50) Damp

    a) complicated

    b) wet

    c) clear

    s) light

    Ans. (b.)

    Explanation: ‘Damp’ stands for slightly wet things. Hence, option (b.) is the correct answer.

    Know - How many marks should a general category candidate to attain in SSC exams?

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    X

    Register to view Complete PDF