SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Indian Polity GA Questions with Answers: Get Tier-1 General Awareness/GK Solved Paper

SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Indian Polity GA Questions with Answers: Check Memory Based Indian Polity Questions that came in SSC CHSL Tier-1 2021 Online Exam held from 12th to 19th April 2021.

Created On: Apr 20, 2021 14:08 IST
SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Indian Polity GA Questions with Answers: Get Tier-1 General Awareness/GK Solved Paper
SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Indian Polity GA Questions with Answers: Get Tier-1 General Awareness/GK Solved Paper

SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Indian Polity GA Questions with Answers: SSC CHSL 2020-21 Exam (Tier-1) was held from 12th to 19th April 2021 across different examination centres in India and has been postponed from 20th April 2021 onwards. In this article, we are going to share the important memory-based INDIAN POLITY questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC CHSL Tier-1 2021 Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

Recent Stories:

SSC CHSL 2021 Exam Postponed from 20th April Onwards

Check SSC CHSL Tier-1 2021 Exam Analysis - Difficulty Level & Good Attempts

Check SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Questions with Answers

Check SSC CHSL 2021 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check Last 7 Minute Tips to Score High in SSC CHSL 2021 Exam

Common Eligibility Test (CET) by National Recruitment Agency (NRA) for SSC/Railways RRB/IBPS Bank 2021 Exams

Let’s have a look at the Important Indian Polity Questions that are being covered in the SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam:

SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Indian Polity Questions with Answers

1. Who is the New Chief Minister of Uttarakhand?

Answer: Tirath Singh Rawat

2. How many members are nominated by President in Rajya Sabha?

Answer: 12 - The Rajya Sabha should consist of not more than 250 members - 238 members representing the States and Union Territories, and 12 members nominated by the President.

3. Which minister launched an app for migrant labor for a pan-India survey?

Answer: Labour Minister Santosh Gangwar

4. Rajya Sabha was founded in which year?

Answer: 3 April 1952

Get Free Study Material for SSC CHSL 2021 Exam

5. Article 72 of Indian Constitution:

Answer: the power of Presidential Pardon - Article 72 says that the President shall have the power to grant pardons, reprieves, respites or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offence.

6. Who is the Present Minister of Agriculture and Farmers' Welfare?

Answer: Narendra Singh Tomar

7. Who is the Deputy Election Commissioner of India?

Answer: Umesh Sinha

8. Who is the Chief Justice of Telangana High Court?

Answer: Justice Hima Kohli

Download Previous Year Papers of SSC CHSL Exam

9. Najma Heptulla is the Governor of which State?

Answer: Manipur

10. Full Form of CACP:

Answer: The Commission for Agricultural Costs & Prices (CACP) is an attached office of the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India. It came into existence in January 1965.

11. Current Governor of Punjab:

Answer: Vijayender Pal Singh Badnore

12. Fundamental Rights is taken from which country?

Answer: Unites States of America

SSC CHSL Syllabus and Exam Pattern Tier I, II and III (LDC/ DEO)

13. Fundamental Duties is added in the Indian Constitution with which Amendment Act?

Answer: 42nd Amendment

14. One Question related to Supreme Court Bar Association

SSC CHSL LDC/DEO Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy

15. Joint Parliament Meeting Article of Indian Constitution:

Answer: Article 108

16. Who is the new DGP of Andaman & Nicobar?

Answer: Satyendra Garg

17. Chief Justice of Odisha High Court:

Answer: Justice S. Muralidhar is the Chief Justice of the Orissa High Court since 4 January 2021.

18. Chief of CISF:

Answer: The Central Industrial Security Force (CISF) got a new chief in Subodh Kumar Jaiswal, who took over as the 28th director general of the force.

Comment ()

Related Categories

Post Comment

9 + 3 =
Post

Comments