SSC Combined Higher Secondary Level Examination 2011 Practice Set - 1

The Staff Selection Commission (SSC) will conduct the Combined Higher Secondary Level Examination on 4 December 2011. Here you find the Practice set/Sample Questions for practice of the SSC Exam

Created On: Nov 29, 2011 12:15 IST
Modified On: Jul 11, 2013 15:40 IST

The Combined Higher Secondary Level Examination will be conducted by Staff Selection Commission (SSC) on 4 December 2011. Here you find the Practice set/Sample Questions for practice for Data Entry Operator and Lower Division Clerk examination. This will help you gauge the benefits of your study over the months.

Part -1 General Intelliegence

1. 'X' and her grandfather differ in their ages by 50 years. After 6 years. if the sum of their ages is 152. their present ages are

(1) 24, 74    

(2) 26, 76

(3) 45, 95    

(4) 25, 75

Ans: (3)

2. Arun ranks 17th in a class of 31 students. What is his rank from the last ?

(1) 14    

(2) 15

(3) 16    

(4) 17

Ans: (2)

Directions (3-5) : In each of the following questions a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3. ZXV, TRP, NLJ ?

(1) IGF    

(2) HDF

(3) HGE    

(4) HFD

Ans: (4)

4. 113, 225, 449,  ? , 1793

(1) 897    

(2) 789

(3) 987    

(4) 978

Ans: (1)

5. 97, 86, 99, 88, 101, ? , ?

(1) 88, 99

(2) 90, 103

(3) 121, 108

(4) 114, 103

Ans: (2)

Directions (6 - 10) : In each of the following questions select the related letter / word/ number/ figure from the given alternatives.

6. VXZ : JLN : : GIK : ?

(1) QSO    

(2) QRS

(3) OQS    

(4) LMO

Ans: (3)

7. Receptionist : Office : : Hostess : ?

(1) Crew    

(2) Host

(3) Airport    

(4) Aircraft

Ans: (4)

8. 6 : 35 : : 7 : ?

(1) 48    

(2) 42

(3) 34    

(4) 13

Ans: (1)

9. 4 : 24 : : 17 : ?

(1) 37    

(2) 47

(3) 57    

(4) 67

Ans: (1)

10. Hunger : Food : : Disease : ?

(1) Weakness

(2) Medicine

(3) Sickness

(4) Water

Ans: (2)

 

Part -2 English Language (Basic Knowledge)

Directions (11 - 12) : In the following questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. If there is no error, your answer is (4) i.e. No error.

11. He thinks (1)/ himself (2)/ as a great scholar. (3)/ No error (4)

Ans: (3)

12. I like (1)/ the poetries (2)/ of Byron and Shelley. (3)/ No error (4).

Ans: (2)

Directions (13 - 14): In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

13. The chef was wondering ________.

(1) when to brush his teeth

(2) what to prepare for the important dinner

(3) how to wash the dishes

(4) when to take the dog for a walk

Ans: (2)

14. The speaker did not properly space out his speech, but went on __________ one point only.

(1) stressing    

(2) avoiding

(3) devoting    

(4) decrying

Ans: (1)

Directions (15-17) : In the following questions, you have one brief passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best anwswer to each question out of the four alternatives.

PASSAGE

Question Nos. 15 to 17

Although Indians spend less money on allopathic medicines than people in most Asian Countries, more than 40,000 drug frornulatlons are available here. All manufacturs are required by law to provide information about their product either on the packaging or in a pamphlet inside. But, in many cases, this information is very meagre and hard to understand. Many doctors, too do not tell their patients anything about the drugs they prescribe. What should we be concerned about when we take drugs? There are two areas: (1) Side effects. Many people taking a drug will notice ail undeslrable reaction, usually minor. But even the mildest drugs can do harm if taken improperly, long enough or in excessive doses. And everyone responds to a drug differently. (2) Failure, to follow directions. Many of us djsobey prescription instructions on how much to take and when. It is easy to fall into thinking that more of the drug will speed up the healing. It is more common, however for people to stop taking a drug when they begin to feel better, This, too, can be dangerous. What are the steps to be taken for safety? Take a drug only as recommended on the label or by the doctor. (2) If you feel ill after taking a drug, check it with a doctor. (3) Do not mix drugs. (4) Check whether any food or activities are to be avoided.

15. How are drug users to be instructed by the manufacturers ?

(1) Doctors should give a manual of instruction.

(2) The Chemist should issue an instruction manual

(3) Information should be printed on the carton or in a pamphlet kept inside it

(4) Patients should keep in touch with drug manufacturers

Ans: (3)

16. Drug manufacturers __________

(1) do not give instructions

(2) give all instructions necessary

(3) give very little and unintelligible information

(4) give iilformation only when asked

Ans: (3)

17. Which one of the following is true ?

(1) Throwaway the drug that produces side effects and try another

(2) Drugs may be taken with all kinds of foods

(3) Drugs do not inhibit our normal life style

(4) Drugs should be used only according to prescription

Ans: (4)

Directions (18-20) : In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

18. Meagre

(1) Numerous

(2) Large

(3) Plentiful    

(4) Enormous

Ans: (3)

19. Scarcity

(1) Scanty

(2) Prosperity

(3) Majority

(4) Plenty

Ans: (4)

20. Vacate

(1) Evacuate    

(2) Validate

(3) Occupy    

(4) Empty

Ans: (3)

Part -3 Quantitative Aptitude (Basic Arithmetic Skill)

21. (256)0.16 x (4)0.36 is equal to

(1) 64    

(2) 16

(3) 256.25    

(4) 4

Ans: (4)

22. Two numbers are in the ratio 3 : 4. The product of their H.C.F. and L.C.M. is 2028. The sum of the numbers is

(1) 68    

(2) 72

(3) 86    

(4) 91

Ans: (4)

23. If 3x + y = 81 and 81 x - y = 3, then the value of x is

(1) 42

(2) 15/8

(3) 17/8

(4) 39

Ans: (3)

24. A cube and a sphere have equal surface 'areas . The ratio of their volumes is

(1) π : 6

(2) √π : √6

(3) √6 : √π

(4) 6 : π

Ans: (2)

25. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their LCM is 48. The sum of the two numbers is :

(1) 32    

(2) 28

(3) 26    

(4) 24

Ans: (2)

26. The sum and product of two numbers are 11 and 18 respectively. The sum of their reciprocals is 

(1) 2/11

(2) 11/2

(3) 18/11

(4) 11/18

Ans: (4)

27. The sides of a triangle are in the ratio 1/3 : 1/4 : 1/5 and its perimeter is 94cm. The length of the smallest side of the triangle is:

(1) 18 cm

(2) 22.5 cm

(3) 24 cm

(4) 27 cm

Ans: (3)

28. The missing number. In the sequence 5, 6, 15, ? , 89, 170, 291 is

(1) 50    

(2) 40 

(3) 42    

(4) 32

Ans: (2)

29. The average of seven consecutive positive integers is 26. The smallest of these integers is :

(1) 21

(2) 23

(3) 25    

(4) 26

Ans: (2)

30. Three taps A,B and C together can fill an empty cistern in 10 minutes. The tap A alone can fill it in 30 minutes and the tap B alone in 40 minutes. How long will the tap C alone take to fill it ?

(1) 16 minutes

(2) 24 minutes

(3) 32 minutes

(4) 40 minutes

Ans: (2)

Part -4 General Awareness

31. Palestine won the membership of UNESCO( United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation). UNESCO is the ___ UN agency Palestine has joined as a full member.

(1) First

(2) Second

(3) Third

(4) Fourth

Ans: (1)

32. The unit of ionic product of water (Kw) is:
   
(1) Mol2let-1     

(2) Mol2let-2

(3) Mol-1let-2

(4) Mol-1let-1

Ans: (2)

33. C . R . Das and Motilal Nehru formed the 'Swaraj Party' after.

(1) SwadesW Movement

(2) Non Cooperation Movement

(3) Civil Disobedience Movement

(4) Quit India Movement

Ans: (2)

34. The S.I. unit of electric charge is:

(1) ampere    

(2) coulomb

(3) e. s. u    

(4) kelvin

Ans: (2)

35. Nabum Tuki was sworn in as the Chief Minister of Arunachal Pradesh on 1 November 2011. He is the__ Chief Minister of Arunachal Pradesh?

(1) Seventh

(2) Sixth

(3) Fith

(4) Fourth

Ans:  (1)

36. The writ of 'Habeas Corpus' is issued in the event of :

(1) Loss of Property

(2) Refund of Excess Taxes

(3) Wrongful Police detention

(4) Violation of the freedom of speech

Ans: (3)

37. Finance Minister Pranab Mukherjee on 31 October 2011 inaugurated a fully secure government e-payment system. Which of the following facts regarding the e-payment system is not true?

(1) e-payment system will enable the Central  government to directly credit dues into the accounts of beneficiaries.

(2) It has been developed by Comptroller & Auditor general of India.

(3) It has been designed to serve as middleware between COMPACT (computerised payment and accounts) application at PAOs and the core banking solution (CBS) of the agency banks/Reserve Bank of India, to facilitate paperless transaction.

(4) The e-payment system will save both time and effort in effecting payments and also facilitate the elimination of physical cheques and their manual processing.

(1) 1 & 2

(2) Only 1

(3) Only 2

(4) 1 & 3

Ans: (3)

38. Name the dup who won the Stockholm Open men's doubles title on 23 October 2011.

(1) Brazilians Marcelo Melo and Bruno Soares

(2) India's Rohan Bopanna and Pakistan's Aisam-ul-Haq Qureshi

(3) Indians Leander Paez and Mahesh Bhupathi

(4) India’s Leander Paez and Brazil’s Marcelo Melo

Ans: (2)

39. The Agriculture Ministry on 20 October 2011 proposed a hike of Rs 115 per quintal in the minimum support price (MSP) of wheat to what sum per quintal to cover rising farm input cost and encourage farmers to increase acreage?

(1) Rs 1251 per quintal

(2) Rs 1293 per quintal

(3) Rs 1285 per quintal

(4) Rs 1233 per quintal

Ans: (3)

40. Which one of the following became the first state in India to offer Air taxi services?

(1) Bihar

(2) Madhya Pradesh

(3) Kerala

(4) Haryana

Ans: (2)

 

SSC Combined Higher Secondary Level Examination 2011 Practice Set - 2