UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation | August 2020

  Check important questions based on current affairs of the month of August  2020. These questions will prove to be helpful in the upcoming UPSC IAS Prelims 2021 exam.

Created On: Apr 8, 2021 14:47 IST
UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation | August 2020
UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation | August 2020

UPSC IAS 2021: UPSC will conduct the IAS Civil Services Prelims 2021 exam on 27th June 2021 for the recruitment of candidates in the Civil Services of India. Going by this exam trend of the past few years, it is highly expected that this year as well, the IAS Prelims GS Paper I might contain questions on current events. Considering this, we have compiled below the important current affairs questions. Go through the questions and answers and test your knowledge of the current happenings of August 2020.

Also check:  Monthly Current Affairs & GK Topics of December 2020 for UPSC

Ques 1: The ‘Demo-2 mission’ was recently seen in the news, was launched by?

(a) National Aeronautics and Space Administration (NASA)

(b) Indian Space Research Organisation (ISRO)

(c) China National Space Administration (CNSA)

(d) European Space Agency (ESA)

Ans: a

Explanation:

•  Elon Musk’s Company SpaceX had launched the pair of astronauts from NASA’s Kennedy Space Centre in Florida with a Falcon 9 rocket carrying the Crew Dragon spacecraft to orbit.

The mission has been known as Demo-2 as it’s the second and final test flight of the Crew Dragon Spacecraft before SpaceX begins flying the astronauts every few months. This capsule is the first privately designed and built spacecraft that will carry the astronauts to space.

Ques 2: Bhadbhut Project recently seen in the news is related to which of the following?

(a) Bhakra-Nangal Dam

(b) Sardar Sarovar Dam

(c) Nagarjuna Sagar Dam

(d) Tehri Dam

Ans: b

Explanation:

The Gujarat government recently awarded the contract for a the Bhadbhut project in Bharuch, Gujarat. It has faced protests from local fishermen for its likely impact on fishing patterns, notably those of hilsa.

It is planned to be a 1.7-km causeway-cum-weir barrage with 90 gates, across the river Narmada, 5 km from Bhadbhut village, and 25 km from the mouth of the river, where it flows into the Gulf of Khambhat.

The barrage will stop most of the excess water flowing out of the Sardar Sarovar Dam from reaching the sea and thus create a “sweet water lake” of 600 mcm (million cubic metres) on the river.

Ques 3: Consider the following statements regarding National Council for Transgender Persons:

  1. It was constituted by NITI Aayog
  2. The council was created under the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019.

Which of the given statements is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Ans: b

Explanation:

The Ministry of Social Justice and Empowerment has constituted the National Council for Transgender Persons, a requirement under the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019.

A notification by the Ministry on August 21 stated that the Social Justice Minister would be the chairperson of the Council and members would include officials of the Ministries of Health and Family Welfare, Home Affairs, Housing and Urban Affairs, Minority Affairs, Human Resources Development, Rural Development and Labour and Employment, the Department of Legal Affairs, the Department of Pensions and Pensioners Welfare and the NITI Aayog.

Ques 4: Consider the following statements regarding World Elephant Day:

  1. The Day is observed on August 10 every year.
  2. The first international Elephant Day was celebrated in 2010.

Which of the given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: d

Explanation:

On 12 August, 2012, the first international Elephant Day was celebrated. Since then, it is observed annually and this day is dedicated to the huge animal protection and preservation. Let us tell you that in 2011, World Elephant Day was conceived by the Elephant Reintroduction Foundation and filmmakers Patricia Sims and Michael Clark. It was officially launched on August 12, 2012.

Ques 5: With reference to Asian Elephants, consider the following statements

  1. Its IUCN status is vulnerable.
  2. MIKE programme aims to stop illegal killing of elephants

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans; b

Explanation:

Since 1986, the Asian elephant has been listed as Endangered on the IUCN Red List, as the population has declined by at least 50 percent over the last three elephant generations, which is about 60–75 years. It is primarily threatened by loss of habitat, habitat degradation, fragmentation and poaching.

MIKE programme

The Monitoring the Illegal Killing of Elephants (MIKE) programme is an international collaboration that measures the levels, trends and causes of elephant mortality, thereby providing an information base to support international decision-making related to conservation of elephants in Asia and Africa. The MIKE Programme was established by the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) by Resolution 10.10 adopted at the tenth Conference of the Parties in 1997.

Ques 6: A draft titled, ‘Drinking water supply quality management system requirements for piped drinking water supply service’ has been recently prepared by which of the following?

(a) Bureau of Indian Standard

(b) NITI Ayog

(c) Ministry of Jal Shakti

(d) Ministry of Ayush

Ans: a

Explanation:

  1. Labelled ‘Drinking water supply quality management system — requirements for piped drinking water supply service’, the draft has been prepared by the BIS’ Public Drinking Water Supply Services Sectional Committee.
  2. It outlines the process of water supply, from raw water sources to household taps.
  3. It has been developed keeping in view the Centre’s Jal Jeevan Mission for providing safe and adequate drinking water to all rural households by 2024 through tap connections.
  4. It is expected to make the process of piped water supply more uniform, especially in rural and underdeveloped areas of the country where the system runs on various government orders and circulars.
  5. At present, the standard is expected not to be made mandatory.

Ques 7: World Bio-Fuel day is observed on:

(a) July 10

(b) April 16

(c) August 10

(d) August 26

Ans: c

Explanation:

The World Bio-Fuel Day was observed across the world on August 10 with an aim to create awareness about non fossil-fuels (green fuels). The day highlights the importance of non-fossil fuels as alternative to conventional fossil fuels and highlights the various efforts made by the Government in the bio-fuel sector.

On 10 August 1893, Sir Rudalph Diesel, inventor of the diesel engine, for the first time successfully ran mechanical engine with Peanut Oil.

Ques 8: With reference to the Kavkaz 2020, consider the following statements

  1. It is a multinational tri-services exercise to be conducted in Russia.
  2. India will also participate in this military exercise.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Explanation:

India has withdrawn its participation in Kavkaz 2020 multinational exercise in Russia in September citing logistics difficulties due to the COVID-19 pandemic, a defence official said. However, it is mainly due to the participation of Chinese troops amid the ongoing standoff in Ladakh, a defence source said.

It is a strategic command-post exercise, and also known as Caucasus-2020.

The tri-service exercise is part of a four-year exercise cycle of the Russian army. Previous editions of the exercise were held in 2012 and 2016.

Ques 9: Which of the following countries are the members of the EastMed Gas Forum?

  1. Israel 
  2. Italy
  3. Palestine 
  4. Turkey

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 2, 3 and 4 only

Ans: c

Explanation:

The East Mediterranean Gas Forum (EMGF) was announced in 2019 in Cairo. In 2020, it transformed into an international intergovernmental organization based in Cairo that includes Cyprus, Egypt, Greece, Israel, Italy, Jordan and Palestine. 

Ques 10: Irula, Muduka and Kurumba tribes belong to which of the following states/region:

(a) Kerala

(b) Chhattisgarh

(c) Andaman and Nicobar

(d) Arunachal Pradesh

Ans: a

Explanation:

The Irula are a Scheduled tribe that lives in northern Tamil Nadu and the Nilgiri Hills towards Kerala. They are sort of like a cross between tribals and ordinary southern Indians. They have many animist beliefs but have had enough contact with Hindu s to embrace many orthodox Hindu beliefs. Their most important sacred objects are kept in a secret cave so they are not polluted by coming in contact with things defiled by humans. Many Irula live near old megalithic sites which has led some to speculate that are a very old culture. There are around 110,000 of them. [Source: Encyclopedia of World Cultures: South Asia, edited by Paul Hockings, C.K. Hall & Company, 1992]

We sincerely hope that the given topics would have helped you in your Prelims preparation. You can also check the below link to keep yourself updated on the latest GK quiz and events. 
Also Check: Monthly Current Affairs Questions for Preparation | September 2020

UPSC Civil Services (IAS) Prelims 2021: Subject-wise Study Material for Complete Preparation

 









Comment ()

Post Comment

4 + 5 =
Post

Comments