Search

Current Affairs questions from UPSC IAS Prelims 2019 with explanation

Get all the answer keys for UPSC current affairs questions for IAS Prelims GS Paper 1 2019.

Jun 3, 2019 12:36 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
Current Affairs Questions with Answer Key for IAS Prelims 2019
Current Affairs Questions with Answer Key for IAS Prelims 2019

Current Affairs UPSC IAS Prelims GS Paper-I Answer Key 2019: The UPSC conducted the Civil Services Preliminary Examination (CSE) on June 2, 2019. We have compiled a list of all current affairs question answer keys for UPSC GS Paper 1 2019, as current affairs formed a major part of the civil services general studies paper. The current affairs questions for UPSC exam 2019 had a difficulty level of moderate to difficult. The UPSC Exam 2019 was conducted to fill up 896 vacancies.

Note: We are providing the answer key for now. Stay tuned for detailed explantions. 

Following are the Current Affairs answer keys for UPSC GS Paper 1:

1. With reference to Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), consider the following statements

1. AIIB has more than 80 member nations.

2. India is the largest shareholder in AIIB.

3. AIIB does not have any members from outside Asia.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c). 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: A

2. The Chairmen of public sector banks are selected by the :

(a) Banks Board Bureau

(b) Reserve Bank of India

(c) Union Ministry of Finance

(d) Management of concerned bank

Answer: D

3. Which of the following statements is / are correct regarding the Maternity Benefit ' (Amendment) Act, 2017?

1. Pregnant women are entitled for three months pre-delivery and three months post-delivery paid leave.

2. Enterprises with creches must allow the mother minimum six creche visits daily.

3. Women with two children get reduced entitlements.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: A

4. Which one of the following is not a sub-index of the World Bank's 'Ease of Doing Business Index'?

(a) Maintenance of law and order

(b) Paying taxes

(c) Registering property

(d) Dealing with construction permits

Answer: A

5. In India,'extended producer responsibility' was introduced as an important feature in which of the following?

(a) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998

(b) The Recycled plastic (Manufacturing and Usage) Rules, 1999

(c) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011

(d) The Food Safety and Standard Regulations, 2011

Answer: C

6. The economic cost of food grains to the Food Corporation of India is Minimum Support Price and bonus (if any) paid to the farmers plus

(a) transportation cost only        

(b) interest cost only     

(c) procurement incidentals and distribution cost                             

(d) procurement incidentals and charges for godowns

Answer: C

7. The Service Area Approach was implemented under the purview of

(a) Integrated Rural Programme

(b) Lead Bank Scheme

(c) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme

(d) National Skill Development Mission

Answer: B

8. Which one of the following suggested that the Governor should be an eminent person from outside the State and should be a detached figure without intense political links or should not have taken part in politics in the recent past?

(a) First Administrative Reforms Commission (1966)

(b) Rajamannar Committee (1969)

(c) Sarkaria Commission (1983)

(d) National Commission to Review the Working of the Constitution (2000)

Answer: C

9. Which of the following is issued by registered foreign portfolio investors to overseas investors who want to be part of the Indian stock market without registering themselves directly?

(a) Certificate of Deposit

(b) Commercial Paper

(c) Promissory Note

(d) Participatory Note

Answer: D

10. Consider the following statements

1. As per law, the Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority exists at both National and State levels.

2. People's participation is mandatory in the compensatory afforestation programmes carried out under the Compensatory Afforestation Fund Act, 2016.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

11. In India, which of the following review the independent regulators in sectors like telecommunications, insurance, electricity, etc.?

1. Ad Hoc Committees set up by the Parliament

2. Parliamentary Department Related Standing Committees

3. Finance Commission

4. Financial Sector Legislative Reforms Commission

5. NITI Aayog

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2

(b) 1, 3 and 4

(c) 3, 4 and 5

(d) 2 and 5

Answer: C

12. With reference to India's Five-Year Plans, which of the following statements is/are correct?

1. From the Second Five-Year Plan, there was a determined thrust towards substitution of basic and capital good industries.

2. The Fourth Five-Year Plan adopted the objective of correcting the earlier trend of increased concentration of wealth and economic power.

3. In the Fifth Five-Year Plan, for the first time, the financial sector was included as an integral part of the Plan.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: A

13. With reference to the Constitution of India, consider the following statements:

1. No High Court shall have the jurisdiction to declare any central law to be constitutionally invalid.

2. An amendment to the Constitution of India cannot be called into question by the Supreme Court of India.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C

14. Among the agricultural commodities imported by India, which one of the following accounts for the highest imports in terms of value in the last five years?

(a) Spices

(b) Fresh fruits

(c) Pulses

(d) Vegetable oils

Answer: D

15. Which one of the following is not the most likely measure the Government/RBI takes to stop the slide of Indian rupee?

(a) Curbing imports of non-essential goods-and promoting exports

(b) Encouraging Indian borrowers to issue rupee denominated Masala Bonds

(c) Easing conditions relating to external commercial borrowing

(d) Following an expansionary monetary policy

Answer:
D

16. Consider the following statements:

The Reserve Bank of India's recent directives relating to 'Storage of Payment System Data', popularly known as data diktat, command the payment system providers that

1. they shall ensure that entire data relating to payment systems operated by them are stored in a system only in India

2. they shall ensure that the systems are owned and operated by public sector enterprises

3. they shall submit the consolidated system audit report to the Comptroller and Auditor General of India by the end of the calendar year

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: A

17. Which of the following adopted a law on data protection and privacy for its citizens known as 'General Data Protection Regulation' in April 2016 and started implementation of it from 25th May, 2018?

(a) Australia

(b) Canada

(c) The European Union

(d) The United States of America

Answer: C

18. Recently, India signed a deal known as 'Action Plan for Prioritization and Implementation of Cooperation Areas in the Nuclear Field' with which of the following countries?

(a) Japan

(b) Russia

(c) The United Kingdom

(d) The United States of America

Answer: B

19. Consider the following statements:

1. The United Nations Convention against Corruption (UNCAC) has a 'Protocol against the Smuggling of Migrants by Land, Sea and Air'.

2. The UNCAC is the ever-first legally binding global anti-corruption instrument.

3. A highlight of the United Nations Convention against Transnational Organized Crime (UNTOC) is the inclusion of a specific chapter aimed at returning assets to their rightful owners from whom they had been taken illicitly.

4. The United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) is mandated by its member States to assist in the implementation of both UNCAC and UNTOC.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: C

20. Consider the following statements:

1. As per recent amendment to the Indian Forest Act, 1927, forest dwellers have the right to fell the bamboos grown on forest areas.

2. As per the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, bamboo is a minor forest produce.

3. The Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006 allows ownership of minor forest produce to forest dwellers.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: D

21. Which Article of the Constitution of India safeguards one's right to marry the person of one's choice?

(a) Article 19

(b) Article 21

(c) Article 25

(d) Article 29

Answer:
B

22. As per the Solid Waste Management Rules, 2016 in India, which one of the following statements is correct?

(a) Waste generator has to segregate waste into five categories.

(b) The Rules are applicable to riotified urban local bodies, notified towns and all industrial townships only.

(c) The Rules provide for exact and elaborate criteria for the identification of sites for landfills and waste processing facilities.

(d) It is mandatory on the part of waste generator that the waste generated in one district cannot be moved to another district.

Answer:
C

23. Recently, scientists observed the merger of giant 'blackholes' billions of light-years away from the Earth. What is the significance of this observation?

(a) 'Higgs boson particles' were detected.

(b) 'Gravitational waves' were detected.

(e) Possibility of inter-galactic space travel through 'wormhole' was confirmed.

(d) It enabled the scientists to understand 'singularity'.

Answer: B

24. What is Cas9 protein that is often mentioned in news?

(a) A molecular scissors used in targeted gene editing

(b) A biosensor used in the accurate detection of pathogens in patients

(c) A gene that makes plants pest-resistant

(d) A herbicidal substance synthesized in genetically modified crops

Answer: A

25. The Global Competitiveness Report is published by the

(a) International Monetary Fund

(b) United Nations Conference on Trade and Development

(c) World Economic Forum

(d) World Bank

Answer: C

26. Why is there a great concern about the 'microbeads' that are released into environment?

(a) They are considered harmful to marine ecosystems.

(b) They are considered to cause skin cancer in children.

(c) They are small enough to be absorbed by crop plants in irrigated fields.

(d) They are often found to be used as food adulterants.

Answer: A

27. Atal Innovation Mission is set up under the

(a) Department of Science and Technology

(b) Ministry of Employment

(c) NITI Aayog

(d) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

Answer: C

28. Recently, there was a growing awareness in our country about the importance of Himalayan nettle (Girardinia diversifolia) because it is found to be a sustainable source of

(a) anti-malarial drug

(b) blodiesel

(c) pulp for paper industry

(d) textile fibre

Answer: D

29. Among the following, which one is the largest exporter of rice in the world in the last five years?

(a) China

(b) India

(c) Myanmar

(d) Vietnam

Answer: B

30. Under which Schedule of the Constitution of India can the transfer of tribal land to private parties for mining be declared null and void?

(a) Third Schedule

(b) Fifth Schedule

(c) Ninth Schedule

(d) Twelfth Schedule

Answer: C

Related Stories