Search

UPTET 2018 Answer Key: Paper 2

Find UPTET 2018 answer key of Paper 2 to verify the answers of the attempted questions-

Nov 22, 2018 15:30 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
UPTET Answer key
UPTET Answer key

UPTET 2018 Answer Key: check the answer key of UPTET 2018 exam for paper-2. It is available here (jagranjosh.com) to verify the answers for this exam. The official key is also released @ upbasiceduboard.gov.in. Along with this, you can also find the official answer key in the following article. With the help of this answer key, you can tally your answers and figure out, ‘How many questions are attempted correctly?’

UPTET 2018 Answer key: Paper-2

PART-I : CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY

1. Out of the following which should not be kept in mind while selecting a method?

a. parental background

b. Mental level of the students

c. Individual distinction

d. Specific nature of subject

Ans.: (a.)

2. Which of the following is Characteristic of childhood?

a. Lack of curiosity

b. Stability in growth

c. Extreme gregariousness

d. Participation in group and games

Ans.: (a.)

3. Which one of the following is not related to creative process?

a. Motivation

b. Preparation

c. Incubation

d. Illumination

Ans.: (a.)

4. Which of the following is the first step growth and development?

a. Social development

b. Moral development

c. Physical development

d. Mental development

Ans.: (c.)

5. Learning is a form of behavior

a. continuation

b. modification

c. withdrawal

d. extension

Ans.: (b.)

6. A Skinner box is used for

a. Operant conditioning

b. Motor learning

c. Verbal learning

d. incidental learning

Ans.: (a.)

7.  Bhatia battery test of intelligence has

a. 8 sub-tests

b. 4 sub-tests

c. 5 sub-tests

d. 7 sub-tests

Ans.: (c.)

8. Who was the founder of Kindergarten method?

a. Montessori

b. Cook

c. Frocbel

d. Dalton

Ans.: (c.)

9. Propounder of collective counselling is

a. Rogers

b. Williamson

c. Thorn

d. None of them

Ans.: (c.)

10. To modify undesirable behaviour of the student, the most effective method is

a. to avoid it

b. to inform it to the parents

c. to punish the students

d. to find out the causes of undesirable behaviour and suggest remedies

Ans.: (d.)

11. Dyslexia is related with

a.  problem in calculating

b. problem in writing 

c. problem in reading

d. language disorder

Ans.: (c.)

12. Braille method and tape-recording can be used as educational provision for

a. orthopedic impaired students

b. hearing-impaired students

c. visually-impaired students

d. physically handicapped students

Ans.: (c.)

13. CWSN stands for

a. Children with Single Need

b. Children with Special Needs

c. Children with Strong Needs

d. Creature with Soft Need

Ans.: (b.)

14. Which of the following is not an element of counselling?

a. Confidence

b. Professional growth

c. Interview

d. Communication

Ans.: (b.)

15. Where is Bureau of Psychology, Uttar Pradesh situated?

a. Allahabad

b. Agra

c. Lucknow

d. Varanasi

Ans.: (a.)

16. The relation which Skinner has with and Thorndike has with cats, same relation Kohler has with

a. hens

b. monkeys

c. dogs

d. chimpanzees

Ans.: (d.)

17. Learning plateau is

a. defect in learning

b. cessation of learning

c. arrested growth in learning

d. obstruction in learning

Ans.: (c.)

18. The writer of the book, The Behaviour of Organisms is

a. Hull

b. Pavlov

c. Skinner

d. Thorndike

Ans.: (c.)

19. What is the most important for training of right behavior in students?

a. Punishment

b. Reward

c. Praise

d. Presentation of right behavior

Ans.: (d.)

20. Who had proposed the ‘Goal gradient’ concept in problem solving?

a. Kendler

b. Kohler

c. Hull

 d. Brich

Ans.: (c.)

 21. Who is not associated with the idea micro-teaching from the following?

a. David Hume

b. D. W. Allen

c. Bush

d. Achison

Ans.: (a.)

22. Which of the following is not the level of teaching-learning?

a. Reflective level

b. Memory level

c. Understanding level

d. Distance level

Ans.: (d.)

23. Which of the following is not democratic strategy in classroom teaching?

a. Project

b. Heuristic

c. Lecture

d. Brainstorming

Ans.: (c.)

24. Which of the following is not a characteristic of inclusive, education?

a. It is the shift in service from the care of disabled children to their education and personal development

b. Inclusive education is a continuous process, not an achieved state or product

c. It enhances learning only for students with special needs

d. It seeks to maximize the potential of all students.

Ans.: (c.)

25. Which one of the following is not related to Hander's interaction analysis system?

a. Guardian talk

b. Teacher talk

c. Student talk

d. Silence

Ans.: (a.)

26. In speech, the smallest unit of meaning is

a. syllable

b. phoneme

c. morpheme

d. words

Ans.: (c.)

27. "We learn by doing." Who said?

a. Simpson

b. Dr. Mace

c. Yokam

d. Kolesnik

Ans.: (b.)

28. Which of the following is not the level of teaching?

a. Reflective

b. Memory

c. Understanding

d. Descriptive

Ans.: (d.)

29. The main operation in interactive stage of teaching is

a. perception

b. action and reaction

c. diagnosis

d. All of the above

Ans.: (b.)

30. A child starts fearing after seeing a black cow, black dog and black objects. This type of conditioning includes

a. stimulus generalization

b. response generalization

c. response conditioning

d. None of the above

Ans.: (a.)

PART- II / LANGUAGE- I: HINDI

Questions and answers (Q 31-60) of this section will be available soon.

PART- III / LANGUAGE- II: ENGLISH

61. Which of the following sentences has the antonym of ‘narrow'.

a. She is utterly selfish,

b. I admire his broad outlook.

c. He is a good boy.

d. I know him well enough.

Ans.: (b.)

62. According to the NCF 2005, learning is …………….and……………… in its character.

a. passive, social

b. Passive, simple

c. active, social

d. active, simple

Ans.: (c.)

63. What does motivation do in the process of learning?

a. It makes learners think undirectionally.

b. It sharpens memory of the learner.

c. It differentiates new learning from old learning.

d. It creates interest for learning among young learners.

Ans.: (d.)

64. Fill in the blanks with appropriate prepositions:

Ashoka is worthy_____remembrance.

a. at

b. for

c. with

d. of

Ans.: (d.)

65. What is the subject of the following sentence?

No man can serve two masters

a. Can serve two masters

b. Two masters

c. No man can

d. No man

Ans.: (d.)

Directions: Read the given passage carefully and answer the questions (Question Nos. 66 and 67) that follow by selecting the most appropriate option.

Among these adventures, in the year 1887, was a youth called Jacob who was then twenty-one years old. Although so young he had already lived a risky and dangerous life. 1-k had been a seaman and crossed the Pacific, and been a pirate and a river patrol-man, a coal shoveller at a power plant, a landless man and a 'hobo'. He had tramped the United States a. Canada, switch rides on freight trains, and dodging and fighting railway men and police and knew all about cold and hunger, and poverty and danger, and he had served a prison-sentence of thirty days. Though he did little else, he had a great love for books and words, and though he had found gold in the Klondike, these things were soon to earn him a fortune. He came back from Alaska after a year, suffering from scurvy and without a penny in his pocket. He had, however, a great wealth of experience and he began to write stories about places he had seen and the people he had met. After months of hard work and hunger, he found success. Magazines began to accept his Alaskan stories. Soon, he was famous. In the next sixteen years he published fifty books, and made and spent a million dollars. He died in 1916.

66. In the given passage. what do you understand by the word 'hobo?

a. Someone who does not have a job or a house and moves from one place to other

b. Someone who is brave

c. A hero

d. Someone who fights with everyone and does not sit quietly ever

Ans.: (a.)

67. 'Scurvy' means

a. an injury caused to the body from freezing cold

b. a sea-sickness

c. a disease resulting from a lack of vitamin C

d. a feeling of nausea

Ans.: (c.)

68. Identify the wrong collective noun?

a. Sheeps

b. Scissors

c. Army

d. Daughters-in-law

Ans.: (a.)

69. Identify the correct sentence among the following:

a. Please overlook at my certificates

b. Please see my certificates

c. Please look at my certificates

d. Please see into my certificates

Ans.: (c.)

70. Complete the following sentence with the most appropriate word:

Let us not confuse liberty____license.

a. from

b. for

c. with

d. than

Ans.: (c.)

71. Which conjunction will be the most appropriate to join the following sentences?

He lost the prize. He tried his best

a. because

b. though

c. as

d. for

Ans.: (b.)

72.  Which part of the following sentence is predicate?

On Saturday morning my friends and I play football in the park.

a. Play football in the park

b. My friend and I

c. On Saturday morning

d. On Saturday morning….I play football in the park.

Ans.: (a.)

73. What will be the feminine gender ‘wizard’?

 a. Lizard

b. Fairy

c. Witch

d. Ghost

Ans.: (c.)

74. The masculine gender of 'vixen' is

a. fox

b. horse

c. ox

d. deer

Ans.: (a.)

75. Which of the following sentences has the correct punctuation marks?

a. The minister said. "Elections will be held in MP, Bihar and Orissa."

b. The minister said, elections will be held in MP, Bihar and Orissa.

c. The minister said "elections will be held in MP, Bihar and Orissa".

d. The Minister said "Elections will be held in MP, Bihar and Orissa."

Ans.:  (a.)

76. Which among the following suffixes is not suitable for the root word ‘prevent’?

a. ing

b. ive

c. able

d. ious

Ans.: (d.)

77. Identify the phrasal verb in the following sentence:

“Thieves broke into the bank in the middle of the night."

a. into the bank

b. Thieves broke

c. broke into

d. middle of the night

Ans.: (c.)

78. Complete the following sentence with the most suitable option:

“I didn't know in the party”.

a. Somebody

b. nobody

c. anybody

d. someone

Ans.: (c.)

79. Which of the following is not a homophonic pair?

a. Stare-Stair

b. Principal-Principle

c. Kite-Kit

d. Steel-Steal

Ans.: (c.)

80. Which of the following words doesn't have a silent letter in the pronunciation?

a. Orange

b. Honest

c. Knock

d. Debt

Ans.: (a.)

81. Which part of speech is the word ‘Who’ in the following sentence?

“God helps those who help themselves.”

a. Adverb

b. Noun

c. Adjective

d. Pronoun

Ans.: (d.)

82. Which part of speech is the word 'so' in the following sentence?

“Shruti wanted to work so she went to her room.”

a. Interjection

b. Verb

c. Preposition

d. Conjunction

Ans.: (d.)

83. Which of the following sentences has a ‘modal verb’?

a. His father knows me well.

b. Ram is an intelligent boy.

c. He is flying a kite.

d. Her mother ought to know what she is doing in Mumbai.

Ans.: (d.)

84. Which of the following sentences has a possessive pronoun?

a. Her sister is known to me.

b. He could not help me.

c. Ramesh who is my grandson, reading a poem.

d. Ours is a vast country.

Ans.: (d.)

85. Which of the following sentences has a collective noun?

a. Raka is a fool.

b. Cattle are grazing in the field.

c. He has lot of milk.

d. The air is cool here.

Ans.: (b.)

86. Identify the sentence in passive voice

a. He will be taken care of.

b. He teaches Chemistry.

c. They live in this city.

d. Ram is flying a kite.

Ans.: (a.)

87. Identify the sentence in active voice:

a. I know nothing about western philosophy.

b. French is not taught in my college.

c. Their friends will be caught red handed.

d. He was knocked down by a car.

Ans.: (a.)

88. Which of the following sentences is an exclamatory one?

a. She is a small creature.

b. He cannot speak well.

c. You are really very kind.

d. How beautiful is the morning today!

Ans.:  (d.)

89. Which of the following words has a silent letter in it?

a. Cure

b. Calm

c. Fawn

d. But

Ans.: (b.)

90. Which of the following sentences has a direct narration?

a. He said to me, “Do not cross the limit.”

b. He has told me that his father was a police officer.

c. My mother tells us that her uncle was a salesman.

d. Shyam said to me that he was not at ease yesterday.

Ans.: (a.)

PART - IV (1) MATHEMATICS AND SCIENCE

91. Which one of the following natural fibre?

a. Acrylic

b. Cotton

c. Silk

d. Jute

Ans.: (a.)

92. Ginger is the modification of

a. leaf

b. stem

c. root

d. fruit

Ans.: (b.)

93. True fruits develop from

a. petal

b. ovary

c. thalamus

d. sepal

Ans.: (b.)

94. Plant which reproduces by means of spores instead of seeds is

a. fern

b. mustard

c. coriander

d. petunia

Ans.: (a.)

95. The element, essential for synthetic, protein in plants, is

a. nitrogen

b. magnesium

c. copper

d. iron

Ans.: (a.)

96. Which one of the following is not a non-communicable disease?

a. Arthritis

b. Rickets

c. Hypertension

d. Cholera

Ans.: (d.)

97. Penicillin antibiotic is obtained from

a. algae

b. bacteria

c. fungi

d. blue-green algae

Ans.: (c.)

98. Which one of the following is not a source of energy?

a. Fat

b. Vitamin

c. Protein

d. Carbohydrate

Ans.: (b.)

99. The coding segment of DNA is called

 a. intron

 b. codon

 c. muton

 d. exome

Ans.: (d.)

100. Which of the following is not micronutrient?

a. Copper

b. Silicon

c. Sodium

d. Calcium

Ans.: (d.)

101. If each edge of a cube is doubled, then the percentage increase in its total surface area is

a. 300%

b. 150%

c. 200%

d. 600%

Ans.: (a.)

102. If  (a/3) = (b/2) = c; then (a + b + 2c)/b is

a. 4

b. 3.5

c. 3.8

d. 5

Ans.: (b.)

103. Find the value of K for which equation x –Ky = 2, 3x +2y = -5 has unique solution?

a. K= 2/3

b. K is not equal to 2/3

c. K is not equal to -2/3

d. K= -2/3

Ans.: (c.)

104. A can do a work in 6 days. B takes 8 days to complete it. C takes as long as A and B would take working together. How long will it take B and C to complete the work together?

a. 4 days

b. 5 days

c. 1.5 days

d. 2.4 days

Ans.: (d.)

105. In an examination, the mean of marks scored by a class of 30 students was calculated as 58.5. Later on, it was detected that the marks of one student was wrongly copied as 57 instead of 75. Find the correct mean?

a. 59.1

b. 20.9

c. 51.9

d. 28.9

Ans.: (a.)

106. If centroid of the points (3, 5), (6, y) and (-3, 4) is (x, y), then find the values of x and y.

a. x =9/2, y=3

b. x = 2, y = 3

c. a= 2, y = 9/2

d. x = 3, y =2

Ans.:(c.)

107. The Polynomial ax3 bx2+x-6 has (x +2) as a factor and leaves remainder 4 when divided by (x-2). Find the value of a and b?

a. a = 1, b = 1

b. a=0, b=2

c. a = 2 b = 0

d. a = 7, b = 5

Ans.: (b.)

108. A non-terminating but recurring decimal is

a. a natural number

b. a rational number

c. an integer

d. an irrational number

Ans.: (b.)

109. In the following figure, PAB is a secant and PT is a tangent to the circle. It PT = 5 cm and PA = 3 cm, then find the measurement of AB?

a. 16/3 cm

b. 15 cm

c. 5/3 cm

d. 11/3 cm

Ans.: (a.)

 113. If 0 < x < l, then it is true that

a. x100 > 1

b. x100 < x101

c. x100 > x101

d. x101 > 1

Ans.: (c.)

114. In what time will the simple interest be 2/5 of the principal at 8% per annum?

a. 5 years

b. 8 years

c. 7 years

d. 6 years

Ans.: (a.)

115. The smallest number, which multiply to 33275 to get a perfect cube, is

a. 5

b. 2

c. 3

d. 6

Ans.: (a.)

116. If HCF of (p2 - 8p + 12) and (p2 +4p-12) is (p-a), then the value of a is

a. 2

b. -2

c. -6

d. 6

Ans.: (a.)

117. The factors of polynomial x3 - 6x2 + 11x - 6 are

a. (x -1)(x + 2)(x-3)

b. (x -1)(x -2)(x- 3)

c. (x -1)(x +2)(x - 3)

d. (x - 1)(x -2)(x + 3)

Ans.: (b.)

119. The marks of 16 students in math in monthly test are 0, 0, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 5, 5, 5, 5, 6, 6, 7, 8; then mode will be

a. 6

b. 3

c. 5

d. 7

Ans.: (c.)

120.1f 32x+1 – 3x = 3x+3 – 32,  then the values of x are

a. -1. -2

b. 0, 1

c. 1, -2

d. 2, -1

Ans.:  (d.)

121. In a leap year, the probability of getting 53 Sundays is

a. 3/7

b. 1/7

c. 2/7

d. 4/7

Ans.: (c.)

122. If distance between centre to chord is 12 cm and length of chord is 10 cms, then the diameter of circle is

a. 14 cm

b. 13 cm

c. 26 cm

d. 30 cm

Ans.: (c.)

124. If 30% of (B - A) = 18% of (A+ B), then the ratio A: B will be

a. 5:3

b. 1:4

c. 4:1

d. 5:2

Ans.: (b.)

125. Two numbers are in the ratio 3:4. The product of their HCF and LCM is 2028. The sum of the numbers will be

a. 86

b. 68

c. 72

d. 91

Ans.: (d.)

126. If ab = ab + b; then 5*7 is equal to

a. 42

b. 12

c. 35

d. 59

Ans.: (a.)

127. Which of the following is method to teach geometry?

a. Drill method

b. Formula-based method

c. Play method

d. Display method

Ans.: (d.)

128. An article is sold at 20% profit. If its co price is increased by Rs. 50 and at the same time if its selling price is al increased by Rs. 30, the percentage o profit decreases by 3.33%, then the cost price is

a. Rs. 852

b. Rs. 850

c. Rs. 851

d. Rs. 853

Ans.: (b.)

129. The minimum value of (x -2) (x-9) is

a. 0

b. 11/2

c. 49/4

d. -49/4

Ans.: (d.)

130. Find the square root of (272)2 - (128)2

a. 240

b. 256

c. 200

d. 144

Ans.: (a.)

131. Which of the following properties of water can be used to explain the spherical shape of rain droplets?

a. Critical phenomenon

b. Viscosity

c. Surface tension

d. Pressure

Ans.: (c.)

132. Which of the following is a greenhouse gas?

a. Carbon dioxide

b. Argon

c. Nitrogen

d. Oxygen

Ans.: (a.)

133. Which of the following metals is not a mineral?

a. Gypsum

b. Hematite

c. Bauxite

d. Limonite

Ans.: (a.)

134. Which one of the following non-metals is liquid?

a. Sulfur

b. Bromine

c. Iodine

d. Phosphorous

Ans.: (b.)

135. Which scientist discovered the radioactive element radium?

a. Benjamin Franklin

b. Isaac Newton

c. Albert Einstein

d. Marie Curie

Ans.: (d.)

136. What is the reason of ‘stone-cancer’?

a. Radioactivity

b. Acid rain

c. Global warming

d. Bacterial activity

Ans.: (b.)

137. 'Brine' is

a. aqueous solution of chlorine

b. saturated solution of NaCI

c. common name of bleaching powder

d. aqueous solution of Na2SO4

Ans.: (b.)

138. The gas used in artificial ripening of green fruits is

a. hydrogen

b. acetylene

c. ethane

d. nitrogen

Ans.: (b.)

139. The percentage of nitrogen gas in the air is

a. 21.5

b. 40

c. 78

d. 3

Ans.: (c.)

140. Ozone is

a. an isomer of oxygen

b. a compound of oxygen

c. an allotrope of oxygen

d. an isotope of oxygen

Ans.: (c.)

141. Momentum of a particle of mass m is its kinetic energy will be

a. p2/m

b. mp

c. p2m

d. p2/2m

Ans.: (d.)

142. A battery of 15 volt is connected to parallel group of resistances of 4,10,20 ohm. The current in the circuit to be (A = ampere)

a. 4 A

b. 8 A

c. 6 A

d. 2A

Ans.: (c.)

143. Which one of the following materials ferromagnetic?

a. Wood

b. Gold

c. Nickel

d. Manganese

Ans.: (c.)

144. The speed of sound is the maximum in

a. vacuum

b. air

c. water

d. steel

Ans.: (d.)

145. When a glass rod is rubbed with still then which type of charge is created it?

a. Negative charge

b. Electric charge

c. Positive charge

d. None of the above

Ans.: (c.)

146. On a moving plane mirror, incident forms an angle of 60°. Then, what will the reflected angle?

a. 900

b. 30°

c. 60°

d. 120°

Ans.: (d.)

147. Which one of the following is renewable resource of energy?

a. Ground water

b. Natural gas

c. Petroleum

d. Coal

Ans.: (a.)

148. Which physical unit is obtained by ratio of momentum and velocity matter?

a. Mass

b. Velocity

c. Acceleration

d. Force

Ans.: (a.)

149. One nanometer is equal to

a. 10-8 cm

b. 10-6 cm

c. 10-7 cm

d. 10-9 cm

Ans.: (c.)

150. Who discovered X-rays?

a. Maxwell

b. Rutherford

c. Roentgen

d. Torricelli

Ans.: (c.)

PART – IV (2): SOCIAL STUDIES AND OTHER SUBJECTS

91. Objective of physical education is

a. mental development

b. physical development

c. psychological development

d. All of the above

Ans.: (d.)

92. Which player is related to Badminton?

a. Dipa Karmakar

b. P. V. Sindhu

c. Sania Mirza

d. Duti Chand

Ans.: (b.)

93. Pulses are very rich in

a. fat

b. protein

c. vitamin

d. minerals

Ans.: (b.)

94. Effect of the consumption of LSD is

a. liver disease

b. cancer

c. kidney disease

d. hallucination

Ans.: (d.)

95. Benefit of exercise is

a. agileness

b. increase in blood circulation

c. increase in appetite

d. All of the above

Ans.: (d.)

96. What is pie diagram useful for?

a. Showing a particular amount in relation to the whole

b. Showing a pattern

c. Comparing different amounts

d. Showing features of the historical period

Ans.: (c.)

97. In Social Science, the recent NCF position paper on examination reform emphasizes on

a. flexible sitting arrangement while testing

b. test performance

c. open-book exams

d. continuous assessment

Ans.: (d.)

98. Aim of social study teaching is

a. becoming a good citizen

b. development of cultural heritage

c. development of national integrity and international understanding

d. All of the above

Ans.: (d.)

99. Project work is important, because

a. learning by doing is more lasting learning

b. it enables students to be creative

c. it enables teachers to be creative

d. it creates some work for students

Ans.: (a.)

100. In the Indian pluralistic textbooks of Social Science should

a. avoid controversial issues

b. reflect the government's views

c. reflect the majority opinion

d. include and represent all religion and social groups

Ans.: (d.)

101. Which incident from the life of Buddha is symbolized by wheel in Indian Art

a. First sermon

b. Sambodhi

c. Mahabhinishkraman

d. Nirvan

Ans.: (a.)

102. That Gautam Buddha was Lumbini is confirmed by inscription?

a. Harsh

b. Ashoka

c. Samudragupta

d. Pulkeshin II

Ans.: (b.)

103. Which of the following places is for prehistoric paintings?

a. Bhimbetka

b. Amaravati

c. Sanchi

d. Bagh

Ans.: (a.)

104. Who among the following had the Atmiva Sabha?

a. M.G. Ranade

b. Devendranath Tagore

c. Raja Ram Mohan Roy

d. Atmaram Pandurang

Ans.: (c.)

105. In whose viceroyalty was the capital of India transferred from Calcutta, Delhi?

a. Lord Hardinge II

b. Lord Reading

c. Lord Curzon

d. Lord Chelmsford

Ans.: (a.)

106. Which of the following Mughal emperor sent Raja Ram Mohan Roy to London as his messenger?

a.  Bahadurshah I

b. Shahalam I

c. Shahalam II

d. Akbar II

Ans.: (d.)

107. The Hindu Widow Remarriage Act passed in which of the following years?

a. 1846

b. 1816

c. 1856

d. 1826

Ans.: (c.)

108. Who was the ruler of India at the time of the establishment of East India Company?

a. Shershah suri

b. Akbar

c. Jahangir

d. Aurangzeb

Ans.: (b.)

109. Sheikh Nizamuddin Aulia was a disciple of whom of the following Sufi Saints?

a. Kutubuddin Bakhtiyar Kaki

b. Makdoom Yahya Maneri

c. Baba Fariduddin Ganj-e-Shakar

d. Abdul Qadir Gilani

Ans.: (c.)

110. Who among the following emperors was famous as ‘Qalandar’?

a. Akbar

b. Babar

c. Humayun

d. Shah Jahan

Ans.: (b.)

111. Which of the following states recorded decrease in its population in 2011 Census?

a. Manipur

b. Uttar Pradesh

c. Bihar

d. Nagaland

Ans.: (d.)

112. Hyderabad is situated on the River

a. Godavari

b. Musi

c. Mahanadi

d. Krishna

Ans.: (b.)

113. ‘Coal’ is an example of

a. metamorphic rock

b. igneous rock

c. sedimentary rock

d. None of the above

Ans.: (c.)

114. The two planets having no satellite are

a. Mercury and Saturn

b. Earth and Jupiter

c. Mercury and Venus

d. Venus and Mars

Ans.: (c.)

115. Lakshadweep Islands are located in the

a. Arabian Sea

b. Bay of Bengal

c. Pacific Ocean

d. Indian Ocean

Ans.: (a.)

116. Which among the following regions is known as ‘orchard of world’?

a. Savanna region

b. Mediterranean region

c. Equatorial region

d. Tundra region

Ans.: (b.)

117. Which one among the following is called ‘Roof of the World'?

a. Pamir

b. Aravali

c. Satpura

d. Myanmar

Ans.: (a.)

118. Which of the following is the world’s largest desert?

a. Sahara

b. Kalahari

c. Gobi

d. Thar

Ans.: (a.)

119. ‘Pakal Oul’ hydroelectric power project is situated in

a. Jammu – Kashmir

b. Jharkhand

c. uttarakhand

d. Karnataka

Ans.: (a.)

120. Which one among the following is not a plantation crop?

a. Tea

b. Coffee

c. Wheat

d. Rubber

Ans.: (c.)

121. Headquarters of NATO is situated at

a. London

b. Brussels

c. New York

d. Paris

Ans.: (b.)

122. How many languages have been mentioned in the Eighth Schedule of the Indian Constitution?

a. 24

b. 18

c.  28

d. 22

Ans.: (d.)

123. Which one of the following is not a part of the Preamble of Indian Constitution?

a. Democratic

b. Secularism

c. Socialism

d. Federalism

Ans.: (d.)

124. Which is most important aid in the teaching of social studies?

a. Work selection

b. Lecture

c. Audio - visual

d. Debate

Ans.: (c.)

125. Which subject is not included in social science at upper primary level?

a. Political Science

b. Philosophy

c. History

d. Geography

Ans.: (c.)

127. In the absence of the President who has to perform Presidential functions?

a. Governor

b. Prime Minister

c. Vice-president

d. Chief Justice of India

Ans.: (c.)

128. India is the member of which of the following nuclear treaties?

a. PTBT

b. CTBT

c. NPT

d. None of the above

Ans.: (a.)

129. Indian soldiers have been awarded 'UN Medal' recently for their peace- keeping works in

a. Congo

b. Somalia

c. South Sudan

d. None of the above

Ans.: (c.)

130. Which is not an agency of the UNO?

a. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

b. World Health Organization

c. Food and Agricultural Organization

d. International Court of Justice

Ans.: (d.)

131. Which fertilizer is known as 'Kisan Khad’?

a. Ammonium sulphate

b. Calcium nitrate

c. Calcium ammonium nitrate

d. Ammonium sulphate nitrate

Ans.: (c.)

132. The quantity of water in one hectare centimeter will be

a. 100000 litre

b. 1000 litre

c. 10000 litre

d. 1000000 litre

Ans.: (a.)

133. Banana is propagated

a. by leaf

b. by seed

c. by stem

d. by suckers

Ans.: (d.)

134. Which fertilizer is highly hygroscopic?

a. Sodium nitrate

b. Ammonium sulphate

c. Calcium ammonium nitrate

d. Urea

Ans.: (d.)

135. Which is the suitable stage of green manure crop for incorporation in field?

a. Post-flowering stage

b. Initial stage

c. Pre-flowering stage

d. Maturity stage

Ans.: (c.)

136. In fruit juice sugar concentration is measured by

a. refractometer

b. chinometer

c. potometer

d. tendrometer

Ans.: (a.)

137. The main role of pectin in jelly making is

a. coagulation of fruit juice

b. sweetening of fruit juice

c. staining of fruit juice

d. colouring of fruit juice

Ans.:   (a.)

138. Which pigment is responsible for red color of tomato?

a. Xanthophyll

b. Anthocyanin

c. Cyanide

d. Lycopene

Ans.: (d.)

139. Lemon fruit is a rich source of 

a. citric acid

b. tartaric acid

c. malic acid

d. acetic acid

Ans.: (a.)

140. Where is the Central AGMA Napur Laboratory situated?

a. Bengaluru

b. Nagpur

c. Pune

d. Lucknow

Ans.: (b.)

141. Which are the constant (ACHAL) swar?

a. SA-GA

b. SA – PA

c. SA-MA

d. SA-DHA

Ans.: (b.)

142. What is the Thaat of Raag Yaman?

a. Bhairavi

b. Bilaval

c. Kalyan

d. Khamaj

Ans.: (c.)

143. In music continuous flow of equal speed is called

a. Sam

b. Laya

c. Taal

d. Chhanda

Ans.: (b.)

144. ग म प नि नि सं नि ध प, मं प, ग म ग this swar group is known as-

a. Raag Vihag

b. Raag Yaman

c. Raag Kalyan

d. Raag Bilaval

Ans.: (a.)

145. Who is the writer of Jhanda Gaan, Vijaee Vishwa Tiranga Payara?

a. Harivansh Rai Bachchan

b. Rabindranath Tagore

c. Shyamlal Gupta 'Parshad'

d. Harishankar Parsai

Ans.: (c.)

146. Hormone released from thyroid is

a. insulin

b. parathykalin

c. thyroxine

d. None of the above

Ans.: (c.)

147. Water is used as a medium of cooling in which of the following methods?

a. Stewing

b. Simmering

c. Boiling

d. All of the above

Ans.: (d.)

148. Method involved in Dhokla preparation is

a. deep-frying

b. fermentation

c. shallow frying

d. boiling

Ans.: (b.)

149. Two years to six years of age is called

a. adolescence

b. babyhood

c. childhood

d. adulthood

Ans.: (c.)

150. Reason of water pollution is

a. human activity

b. population growth

c. pesticides

d. All of the above

Ans.: (d.)

UPTET 2018 PAPER- 2 OFFICIAL ANSWER KEY

UPTET 2018 Answer Key: Paper - 1 & Paper - 2

UPTET 2018 Answer Key: Paper - 1 & Paper - 2

MAYANK UTTAM

  NOV 22, 2018 12:33 IST 

Related Stories