India's second moon mission Chandrayaan-2 : Important Questions and Answers

Chandrayaan-2 is the second mission to moon after Chandrayaan-1 which was launched in 2008. Chandrayaan-2 will carry 13 scientific satellites and weighs around 3.8 tonnes which will be equivalent of eight elephants. No doubt Chandrayaan-2 is the advanced version of Chandrayaan-1. Let us solve questions related to Chandrayaan-2.

  1. Which of the following statement is true for Chandrayaan-2?
    A. Chandrayaan-2 is an indigenous mission.
    B. Chandrayaan-2 moon mission launch date is delayed.
    C. During Chandrayaan-2 launching a technical snag was observed in launch vehicle system at T-56 minutes.
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Chandrayaan-2 is the ISRO's second moon mission and is totally an indigenous. The launched date of Chandrayaan-2 was postponed due to some technical problem. In the launch vehicle system a technical error was observed at T-56 minutes. It was originally scheduled to launch on 15 July, 2019 at 2.51 am IST. On 22 July, 2019, Chandrayaan-2 successfully launched.
  2.  According to ISRO, Chandrayaan-2 moon mission will explore which area of the moon?
    A. Moon’s North Pole
    B. Moon's South Pole
    C. Moon's North-West part.
    D. Unexplored part of the Moon
    Ans. B
    Explanation: According to ISRO, Chandrayaan-2 moon mission will explore South Pole of the moon.
  3. Chandrayaan-2 spacecraft has how many modules?
    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5
    Ans. B
    Explanation: Chandrayaan-3 spacecraft has three modules.
  4.  What are the objectives of launching Chandrayaan-2 moon mission?
    A. To map the surface of the moon.
    B. Signature of water-ice on the lunar surface.
    C. To collect data on minerals and formation of rocks.
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Scientific objectives are: to map the Moon's surface, its mineral and element content, moonquakes and signatures of water-ice on the lunar surface.
  5. Chandrayaan-2 Lunar mission comprises:
    A. An Orbiter
    B. Lander
    C. Rover
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Indian Space Research Organisation (ISRO) second moon mission is Chandrayaan-2 which comprises an orbiter and lander and a rover.
  6.  Which rocket will carry Chandrayaan-2 into the space?
    A. PSLV
    B. GSLV
    C. GSLV Mk-III
    D. RLV-TD
    Ans. C
    Explanation: The GSLV Mk-III will carry Chandrayaan-2 to its designated orbit.
  7.  Spacecraft Lander is also known as....
    A. Vikram
    B. Vijay
    C. Vikramaditya
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation: Lander also known as Vikram. ISRO has named Lander after the founder of ISRO and the father of Indian Space Program Vikram Sarabhai.
  8. Which of the following statements are correct about Rover?
    A. Rover is also known as Pragyan.
    B. On the Lunar surface it will test the mineral and chemical composition.
    C. Both A and B
    D. Only A
    Ans. C
    Explanation: Rover also known as Pragyan will have two instruments on board. On the surface of the Moon the instrument will test the mineral and chemical compositions and also about soil and rocks formation. Data on and around the South Pole will be collected and sent.
  9.  Which of the following statement is or are correct about Orbiter?
    A. Orbiter of Chandrayaan-2 will be installed at 100 km above the moon.
    B. It consists of eight instruments.
    C. it will bring the command sent from ISRO to the lander and the rover.
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Orbiter of Chandrayaan-2 will be installed at 100 km above the moon and consists of eight instruments. Specifications of these instruments are not provided that will be loaded on to the rocket. It will be circling the information from Lander and Rover to the ISRO Centre. It will also bring the command sent from ISRO to the lander and the rover.
  10. What is the orbiter mass of Chandrayaan-2?
    A. 2090 Kg
    B. 2209 Kg
    C. 2379 Kg
    D. 2390 Kg
    Ans. C
    Explanation: The Chandrayaan 2 orbiter is a box-shaped craft with an orbital mass of 2379 kg and solar arrays capable of generating 1000 W power.

India's Chandrayaan-2 second moon mission: All you need to know

ISRO’s Space Programme: Timeline from 1960s to 2019

Related Categories

Popular

View More