General Knowledge Questions & Answers on Gandhi ji for UPSC Exam

To increase the knowledge of general public and students about the Gandhi ji; we have published this set of 10 questions and answers on the life of Mahatma Gandhi. So solve this quiz and know more about this charismatic leader in detail.

1. Which of the following statement is NOT true about the Gandhi ji?
(a).He was married to Kasturba Makhanji at the age of 13 years.
(b). Gandhi ji returned to India at the age of around 46 years.
(c). Gopal Krishna Gokhle is assumed to be the political guru of Gandhi ji.
(d). He founded the Sabarmati Ashram in Ahmedabad (Gujarat) in 1918.

Answer: d

Explanation: Gandhi ji returned to India at the age of around 46 years then roamed around whole India and finally founded the Sabarmati Ashram in Ahmedabad (Gujarat) in 1915 to preach his teachings.

2. Which of the following statement is/are CORRECT about the Champaran Satyagraha?
i. It was started on the 1 April 1918
ii. The Champaran Satyagraha was the first Satyagraha movement inspired by Gandhi
iii. It was farmer’s movement

(a). Only i & iii

(b). Only ii & iii

(c). Only i

(d). Only I & ii

Answer: b

Explanation: Champaran Satyagraha was launched on 19 April 1917.This was Gandhi’s first Satyagraha movement and a farmer’s revolt in Bihar against the indigo crop production.

3. Who of the following person is not associated with the Champaran Satyagraha?
(a). Brajkishore Prasad
(b). Rajendra Prasad
(c). Anugrah Narayan Sinha
(d). Govind Ballabh Pant

Answer: d

Explanation: Champaran Satyagraha was organised by the Gandhi ji, Rajendra Prasad (first President of India), Brajkishore Prasad, Anugrah Narayan Sinha, Mazhar-ul-Haq and J. B. Kripalani.

4. Which of the following statement is not CORRECT about 'The Story of My Experiments with Truth'?

i. It was originally written in the English language

ii.  It covers life of Gandhi ji since early childhood to 1921.

iii. This book was originally published in two volumes, first in 1927 and second in 1929.

(a). i & ii 

(b). Only i

(c). ii & iii

(d). i & iii

Answer: c

Explanation: ‘The Story of My Experiments with Truth’ was originally published in Gujarati language. This book was translated in English by Mahadev Desai in 1940. This book was originally published in two volumes, the first in 1927 and second in 1929.

5. Which of the following was the second Satyagrah of Gandhi ji in India?
(a). Kheda Satyagraha 
(b). Ahmedabad mill strike
(c). Champaran Satyagraha
(d). None of the above

Answer: b 

Explanation: Ahmedabad Mill Strike, 1918 was second movements led by Gandhi ji in India. The Mill Owners wanted to withdraw the bonus while the workers demanded a 50% wage hike against 20% offered by the Mill Owners.

6.  What was 'Teen Kathiya' practice during the British Raj in India?
(a). A type of rent to be paid by the farmers of Bihar 
(b). Mandatory farming of Indigo 
(c). A type of Pilgrim tax to be paid by the farmers to the Britishers
(d). None of the above

Answer: b 

Explanation: 'Teen Kathiya' was a practice of Mandatory farming of Indigo for the Farmers of Bihar. The British forced farmers in Bihar to grow indigo on three Kathas land for every twenty Kathas (3/20) they owned.

7. What was the name of mother of Mahatma Gandhi?
(a). Leelawati
(b). Putlibai
(c). Sharda Bai
(d). Kusuma Devi 

Answer: b

Explanation: Father of Mahatma Gandhi was Karamchand Uttamchand Gandhi while mother's name was Putlibai Gandhi.

8. Who said 'Half-naked fakir' to Gandhi ji?
(a). Lord Mountbatten
(b). Clement Attlee
(c). Ramsay MacDonald
(d). Winston Churchill

Answer: d

Explanation:  Winston Churchill referred to Mohandas Gandhi as the 'half-naked fakir' while Gandhi regarded the expression as a compliment.

9. What is the correct chronological order of movements led by Gandhi ji?
(a). Kheda Peasant Satyagraha, Khilafat and non-Co-operation Movement, Individual Civil Disobedience started
(b). Non-Co-operation Movement, Champaran Satyagraha, Kheda Peasant Satyagraha
(c).  Khilafat Movement, Kheda Peasant Satyagraha, Champaran Satyagraha 
(d). Champaran Satyagraha, Khilafat Movement, Kheda Kheda Peasant Satyagraha

Answer: a

Explanation:  Champaran Satyagraha (1917), Kheda Peasant Satyagraha (1918), Khilafat and non-Co-operation Movement (1920-21), Individual Civil Disobedience (1933).

10. Which of the following is not matched correctly?
(a). Gandhi-Irwin Pact:1931
(b).  Gandhi ji presided over the Belgaum session of Congress: 1926
(c). Chauri Chaura incident: 1922
(d).  Gandhi started Individual Civil Disobedience:1933

Answer: b

Explanation: The Indian National Congress (INC) held its 39th session at Belgaum (Karnataka) on the 26th & 27th Dec.1924. This was the only session of INC which was headed by the Gandhi ji ever.

Mahatma Gandhi: Major Movements that helped in Indian Freedom Struggle

Related Categories

Popular

View More