Advertisement

GK Question and Answers on the Post Gupta Era

The decline and downfall of the mighty Gupta Empire were accompanied by the dissension in the ruling family, provincial rebellion, foreign invasion and economic instability. Of the new political powers that emerged, the important ones are kings like Yasodharman, and powers such as the Maukharis, the Hunas and the later Magadhan Guptas.

1.  Who among the following established a kingdom in Saurashtra?

A. Bhatarka

B. Harsha

C. Simha Vishnu

D. Pravarasena I

Ans: A

Explanation: Maitraka dynasty was founded by Senapati (general) Bhatarka, who was a military governor of Saurashtra under Gupta Empire, who had established himself as the independent around 475 AD. Hence, A is the correct option.

2. Who invaded the Gupta Empire during the reign of Kumaragupta?

A. Eastern Hunas

B. Black Huns

C. White Hunas

D. Red Hunas

Ans: C

Explanation: The White Hunas invaded the Gupta Empire during the reign of Kumaragupta, were also known as the Hephthalites, and caused great damage to the failing Gupta Empire. Hence, C is the correct option.

3. Who among the following Pushyabhutis ruler assumed the title of Parambhattaraka Maharajadhiraja?

A. Harshavardhana

B. Bhatarka

C. Sasanka

D. Prabhakarvardhan

Ans: D

Explanation: Prabhakarvardhan was the most important ruler of the dynasty who assumed the title of Parambhattaraka Maharajadhiraja. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the Post Mauryan Age

4. Match the following

    Set I

a. Kadambari

b. Harshacharita

c. Priyadarshika

d. Mahaviracharita

    Set II

1. Banabhatta

2. Biography of Harsha in Sanskrit

3. Harsha

4. Bhavabhuti

Code:

    a   b    c    d

A. 1   2    3    4

B. 4   3    2    1

C. 1   4    3    2

D. 3   1    4    2

Ans: A

Explanation: The correct match is given below:

Kadambari - Banabhatta

Harshacharita - Biography of harsha in Sanskrit

Priyadarshika - Harsha

Mahaviracharita - Bhavabhuti

Hence, A is the correct match

5. Match the following

    Set I

a. Aihole Prasasti

b. Vikramankadevacharitam

c. Malatimadhava

d. Ratnavali

    Set II

1. Harsha

2. Bhavabhuti

3. Bilhana

4. Ravi Kirti

Code:

    a   b    c    d

A. 1   2    3    4

B. 4   3    2    1

C. 1   4    3    2

D. 3   1    4    2

Ans: B

Explanation: The correct match is given below:

Aihole Prasasti - Ravi Kirti

Vikramankadevacharitam - Bilhana

Malatimadhava - Bhavabhuti

Ratnavali - Harsha

Hence, B is the correct match

6. The Chinese traveller Hiuen Tsang visited India during the period of which Indian emperor?

A. Harsha

B. Pulakesin II

C. Narasimhavarman

D. Sarvavarman

Ans: A

Explanation: The Chinese traveller Hiuen Tsang visited India during the period of emperor Harsha. Hence, A is the correct option.

GK Questions and Answers on the First ancient Indian Territorial States

7. Who among the following established their authority in the Tondainadu?

A. Harsha

B. Pulakesin II

C. Pallavas

D. Sarvavarman

Ans: C

Explanation: The Pallavas were possibly a local tribe who established their authority in the Tondainadu of land of creepers. Hence, C is the correct option.

8. Consider the following

I. Hunas was a rare race of Central Asia who came to India.

II. Hunas invaded India for the first time during the reign of Kumargupta.

Which of the above statement(s) is/are correct about the Huns?

A. only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C

Explanation: The Hunas were a rare race of Central Asia who came to India. They invaded India for the first time during the reign of Kumargupta. Hence, C is the correct option.

9. Which of the following dynasty of post Gupta era was Iranian origin?

A. Maukharis

B. Maitrakas

C. Pushyabhutis

D. Gaudas

Ans: B

Explanation: Maitrakas was Iranian in origin and ruled in Saurashtra region of Gujarat with Valabhi as capital. Valabhi became centre of learning, culture and trade and commerce under the guidance of Bhatarka. It survived the longest Arab attacks.Hence, B is the correct option.

10. Match the following

    Set I (Official)

a. Mahasandhi Vigzahak

b. Ayuktak

c. Vrihadeshwawar

d. Katuk

    Set II (Area of administration)

1. Ordinary officer

2. Head of elaphant brigade

3. Officer to decide about war and peace

4. Head of Cavalry

Code:

   a   b    c    d

A. 1   2    3    4

B. 4   3    2    1

C. 1   4    3    2

D. 3   1    4    2

Ans: D

Explanation: The correct match is given below:

Mahasandhi Vigzahak-Officer to decide about war and peace

Ayuktak- Ordinary officer

Vrihadeshwawar-Head of Cavalry

Katuk-Head of elephant brigade

Hence, D is the correct option.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Advertisement

Related Categories

Advertisement