GK Questions and Answers on Asteroids

Asteroids are rocky, metallic bodies that orbit the sun. They does not have atmosphere but it is said that around 150 asteroids are known which have small moons that orbit them and even some have two moons. In fact some asteroids are also binary that is double where two rocky bodies of roughly equal size orbit each other and some are triple also. In 2013, scientists were surprised and discovered that at least one asteroid have rings. Let us solve questions on asteroids.

  1. When first asteroid named Ceres was discovered?
    A. 1 January, 1800
    B. 12 January, 1801
    C. 12 February, 1800
    D. 1 January, 1801
    Ans. D
    Explanation: On 1 January, 1801, Ceres, the first asteroid was discovered.
  2. Which law suggested that there should be a planet between Mars and Jupiter?
    A. Bode's Law
    B. Planetary Law
    C. Celestial Law
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation: Bode's law suggested there should be a planet between Mars and Jupiter.
  3. Asteroids are made up of
    A. Nickel
    B. Iron
    C. Rocks
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Asteroids orbit the sun and are rocky, metallic bodies. From various rocks and metals asteroids are made up of. Mainly from nickel and iron metals, asteroids are made.
  4. Asteroids are also known as
    A. Minor Planets
    B. Small Stars
    C. Planets
    D. Only A and B
    Ans. D
    Explanation: Asteroids are also known as minor planets or small stars as they are very small than planets or moon.
  5.  Who discovered first asteroid, 1 Ceres?
    A. Giuseppe Piazzi 
    B. William Herschel
    C. Nicolaus Copernicus
    D. Edwin Hubble
    Ans. A
    Explanation: An Italian astronomer, Giuseppe Piazzi discovered the first asteroid.
    What if an asteroid was about to hit Earth?
  6. Which of the following statement is/are correct about asteroid belt?
    A. Between orbits Mars and Jupiter most of the asteroids lie.
    B. This belt is divided into smaller belts.
    C. This belt is separated by distances known as Kirkwood gaps.
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Most of the asteroids lie between mars and Jupiter and it is known as asteroid belt. It is divided into smaller belts and separated by distances known as Kirkwood gaps. These gaps are spaces in which gravitational attraction of Jupiter prevents any object from maintaining an orbit.
  7. Name an asteroid that are located at the Lagrangian points, L4 and L5 and lie in the same orbit as Jupiter?
    A. Eros
    B. Pallas
    C. Trojan
    D. Vesta
    Ans. C
    Explanation: Trojan asteroids are located at the Lagrangian points, L4 and L5 and lie in the same orbit as Jupiter.
  8. Name the group of asteroids that cross Earth's orbit and also may come close to Earth or even collided with the planet?
    A. Apollo
    B. Vesta
    C. Davida
    D. Juno
    Ans. A
    Explanation: One group of asteroids known as Apollo objects, cross the orbit of Earth. These bodies sometimes may come relatively close to Earth and some have even collided with the planet.
  9. Name an asteroid that has dog-bone shape?
    A. 216 Kleopatra
    B. 25143 Itokawa
    C. 2062 Aten
    D. 21 Lutetia
    Ans. A
    Explanation: An asteroid in dog-bone shape is 216 Kleopatra. It is of the size of New Jersey that orbits the Sun between mars and Jupiter.
  10. Who had coined the term asteroid?
    A. Carl Sagan
    B. William Herschel
    C. Issac Newton
    D. Edmond Halley
    Ans. B
    Explanation: William Hershel coined the name asteroid.

So, now you may have to know about asteroids and for more information read article on asteroid provided the link below:

What are Asteroids and how are they formed?

World Asteroid Day 2019: Current Events and History

Related Categories

Popular

View More