GK Questions and Answers on Climatology and Climate Change

Climatology is also known as climate science which is the study of patterns of weather and systems that cause them. World Climatology is derived from the Greek word Klima means "zone" or "area" and logia means "study". That is climatology is the study of zones. Let us study more about Climatology, phenomena associated with it and climate change.

1. Consider the following statement (s) related to the Climatology

A. Climate variability describes short-term changes in climate caused by naturally occurring events like El Niño or volcanic activity.

B. Climate change is a warming or cooling in long-term weather patterns, at different places around the world.

C. Both and B

D. Neither A nor B

 

Ans: C

2. Consider the following statement (s) related to the Siberian Climates

A.  The climate is characterised by a bitter cold winter of long duration and a cool brief summer.

B. It is characterised by winter rain climate

C. Only A

D. Both A and B

Ans. C

 

GK Question and Answers on the Climatic Regions of the World

3. Which of the following climatic region is well known for natural rubber called hevea brasiliensis?

A. Equatorial Climatic Region

B. Tundra Climatic Region

C. Taiga Climatic Region

D. Tropical Climatic Region

Ans: A

4. Consider the following statement (s) related to the Climate Change

A. Climate change is a change in average weather conditions.

B. Climate change is caused by biotic processes, variations in solar radiation received by Earth, plate tectonics, and volcanic eruptions.

C. Only B

D. Both A and B

 

Ans: C

GK Questions and Answers on Ecological Succession and Pyramid

5. Which of the following is correct statement related to the ocean warming?

A. The Madden–Julian oscillation (MJO) is characterized by an eastward progression of large regions of both enhanced and suppressed tropical rainfall, observed mainly over the Indian and Pacific Oceans.

B. ELNINO is the warm phase of the ELNINO Southern Oscillation and is associated with a band of warm ocean water that develops in the central and east-central equatorial Pacific.

C. Hurricane climatology is a warm-core, low-pressure system producing high winds that spiral counter-clockwise and inward, with the highest winds near the centre of circulation.

D. Sea level rise causes inundation of coastal habitats for humans as well as plants and animals, shoreline erosion and more powerful storm surges that can devastate low-lying areas.

Ans: D

6. How climate influences our daily lives?

A. Our houses are designed based on the climate where we live.

B. Farmers make plans based on the length of the growing season from the last killing freeze in the spring to the first freeze in the fall.

C. Utility companies base power supplies on what they expect to be the maximum need for heating in the winter and the maximum need for cooling in the summer.

D. All the above

Ans. D

GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation

7. What is Pressure belt of the Earth?

A. The global horizontal distribution of pressure.

B. Due to the spherical shape of the Earth different parts of the earth are heated unequally.

C. Only A

D. Both A and B

Ans. D

8. What is/are the reason for the having low pressure in the Equatorial region?

A. Due to the vertical rays of the sun here, there is intense heating.

B. Due to earth’s rotation, the winds surrounding the Polar region blow towards the Equator.

C. At about 30°North and South of Equator lies the area where the ascending equatorial air currents descend.

D. All of the above

Ans: A

GK Questions and Answers on Earth's Hydrosphere (Geography)

9. Which of the following is caused by global warming?

A. Ice sheets of Antarctica are breaking up.

B. The edge of west Antarctica ice-sheet is shrinking at the rate of about 125 metres each year.

C. Coral Bleaching

D. Balance patterns of precipitation

Ans: D

10. Which of the following is not comes under high pressure belt?

A. Equatorial Region

B. Sub-tropical Region

C. Polar Region

D. Tropical Region

Ans: A

In the above 10 GK Questions and Answers (GK Quiz) on Climatology and Climate Change will enhance the reading of GK.

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Related Categories

Also Read +
x

Live users reading now