GK Questions and Answers: Lok Sabha Speaker

The Lok Sabha speaker is elected generally in the very first meeting of the Lok Sabha following general elections. The speaker is the head of the Lok Sabha and its representatives.

1. Who administers the oath of affirmation of the speaker of Lok Sabha?

(a) President of India

(b) Chief Justice of the Supreme Court

(c) Senior most member of the Lok Sabha

(d) None of these

Ans. d

Explanation: Lok Sabha Speaker is one of the members of Parliament. He/she takes the oath along with other members by the pro-tem Speaker. No separate oath of affirmation is administered to him separately. Technically speaking speaker does not take any oath alone like President and Prime Minister of the country.

2. Which of the following statement is/are NOT correct about the Lok Sabha speaker?

i. Lok Sabha speaker is elected by the Lok Sabha from amongst its members.

ii. The date of election of Lok Sabha speaker is fixed by the President of India.

iii. M. A. Ayyangar was the first Lok Sabha speaker

(a) Only i & ii

(b) Only ii & iii

(c) Only i & iii

(d) All i, ii, and iii

Ans. a

Explanation:  It is true that Lok Sabha speaker is elected by the Lok Sabha from amongst its members and the date of election of Lok Sabha speaker is fixed by the President of India. The very first Lok Sabha speaker was Ganesh Vasudev Mavalankar.

3. Which of the following statement is not correct about the Lok Sabha Speaker?

(a) Meira Kumar and Sumtra Mahajan are the only two women Lok Sabha Speaker so far.

(b) The tenure of the Lok Sabha Speaker is 5 years.

(c) In total 17 persons have served as the Lok Sabha Speaker

(d) Whenever Lok Sabha dissolves the speaker resigns from the post

Ans. d

Explanation: Whenever Lok Sabha dissolves the speaker does not resign from the post and continues till the newly elected Lok Sabha meets.

4. Who call the joint session of the Parliament?

(a) The President of India

(b) Lok Sabha speaker itself

(c) Deputy Speaker of Lok Sabha

(d) Prime Minister of India

Ans. a

Explanation: The President of India is entitled to call the joint session of the Parliament. Although meeting of joint session is chaired by the Lok Sabha speaker.

5. Which of the following is not the power of the Lok Sabha speaker?

(a) He can speak and take part in the proceedings of the Lok Sabha on the matter related to his removal from the post.

(b) To give decision on any dispute related to election of any Lok Sabha member

(c) To act as the ex officio chairman of the conference of presiding officer of the legislative bodies in the country.

(d) To decide that which bill is money bill or not

Ans. b

Explanation: The dispute related to the election of any Lok Sabha member is dealt by the election commission of India not by the Lok Sabha speaker. Lok Sabha speaker decides on the matter of disqualification of nay member on the ground of defection.

6. Who fixes the salaries and allowances of the Lok Sabha Speaker?

(a) President of India

(b) Parliament

(c) Lok Sabha alone

(d) Supreme Court of India

Ans. b

Explanation: Salaries and allowances of the Lok Sabha Speaker are decided by the Parliament of India.

7. Who of the following was never chosen Lok Sabha Speaker?

(a) P. A. Sangma

(b) G. M. C. Balayogi

(c) Shivraj Patil

(d) Jagjivan Ram

Ans. d

Explanation: Jagjivan Ram popularly known as Babuji, was an Indian independence activist and politician from Bihar. He was

4th Deputy Prime Minister of India. He is the father of former Lok Sabha Speaker Meira Kumar. He was never chosen the

speaker of the Lok Sabha.

8. In terms of order of precedence, the rank of Lok Sabha speaker is......

(a) 9th rank

(b) 6th rank

(c) 7th rank

(d) 4th rank

Ans. c

Explanation: Lok Sabha speaker is ranked higher than the all Cabinet Ministers except the Prime Minister or Deputy Prime

Minister of India. Lok Sabha speaker is ranked at 7th placed along with the Chief Justice of India.

9. Lok Sabha speaker submits his resignation to...

(a) The President of India

(b) The Deputy Speaker of the Lok Sabha

(c) Chief Justice of India

(d) Prime Minister of India

Ans. b

Explanation: Lok Sabha speaker submits his resignation to the Deputy Speaker of the Lok Sabha and deputy speaker also submits his/her resignation to the Lok Sabha Speaker.

10. Salary and allowances of the Lok Sabha Speaker is charged on the...

(a) Contingency fund of India

(b) Consolidated fund of India

(c) a & c both

(d) None of the above

Ans. b

Explanation: Salary and allowances of the Lok Sabha Speaker is charged on the Consolidated Fund of India. These salary and allowances are not subject to the annual vote of Parliament.

List of Lok Sabha Speaker

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

Related Categories

Popular

View More