Advertisement

GK Questions and Answers on Mathematical Symbol Pi

Pi is denoted by a Greek letter π. It is a mathematical constant and is approximately equal to 3.14159. It is defined as the ratio of a circle's circumference to its diameter. It was first discovered by Archimedes around 250 BC and approximated it value up to seven digits. Pi Day was observed on 14 March around the world. This article consist the information about Pi like when Pi Day was celebrated, what is the value of Pi, who discovered Pi etc. in the form of Questions and Answers.

1. What is the value of Pi?

A. 3.14159

B. 3.14358

C. 3.14258

D. 3.14289

Ans: A

Explanation: The value of Pi is approximately 3.14159. It is mathematical constant and its symbol is π.

2. When Pi Day is celebrated around the world?

A. 14 Feb

B. 14 March

C. 14 April

D. 15 March

Ans: B

Explanation: Pi (π) Day is observed on 14 March around the world. It is a constant which represent the ratio of the circumference of a circle to its diameter.

3. Who first described the familiar value of Pi which we are considering now?

A. Euclid

B. Liu Hui’s

C. Zu Chongzhi

D. None of the above

Ans: A

Explanation: The familiar value of Pi which we are considering now comes from Euclidean geometry, first described by Euclid (300 BC). This is also known as flat geometry with straight lines, planes, and spaces.

4. Which of the following statement is correct about Pi?

A. It is non-repeating decimal value

B. It is non terminating decimal value

C. It is repeating and terminating decimal value

D. It is non-repeating, non-terminating decimal value

Ans: D

Explanation: Pi is non-repeating, non-terminating decimal value because it is irrational.

Pi Day 2019: Invention, History and Interesting Facts

5. Pi algorithm up to 5 correct decimal places was invented by which Chinese mathematician?

A. Zu Chongzhi

B. Liu Hui’s

C. Shen kuo

D. Pan Jianwei

Ans: B

Explanation: Liu Hiu, created an algorithm to calculate π to five correct decimal places.

6. Who has calculated the area of a circle by taking the value of Pi equal to 3?

A. Babylonians

B. Archimedes

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Ans: A

Explanation: Babylonians calculated the area of a circle by taking 3 times the square of its radius, which gave a value of pi = 3.

6 important discoveries of Stephen Hawking

7. Who has calculated the circumference of the earth and considered the value of Pi = 22/7?

A. Archimedes

B. John Machin's

C. Aryabhatta

D. None of the above

Ans: C

Explanation: Aryabhatta calculated the circumference of the earth and used Pi= 22/7 as constant in the calculation around 5th century BC.

8. Who was the first to use the Greek letter pi (π) to denote the constant?

A. Leonhard Euler

B. William Jones

C. Mayans

D. Papyrus

Ans: B

Explanation: William Jones was the first to use the Greek letter pi (π) to denote the constant.

9. Name the scientist who was born on pi Day?

A. Diophantus

B. Archimedes

C. Einstein

D. Euclid

Ans: C

Explanation: Einstein was born on pi Day.

10. Pi consists of how many digits?

A. 9 digits

B. 10 digits

C. 12 digits

D. Infinite

Ans: D

Explanation: Pi consists of infinite digits.

Why Doctors wear white Coat?

5 Places on Earth where gravity becomes zero

Advertisement

Related Categories

Advertisement