GK Questions and Answers on Rivers of India - Set I

A river is a natural flowing watercourse, usually freshwater, flowing towards an ocean, sea, lake, or another river. Solve these 10 questions to test your knowledge about the various rivers of India.

1. Which of the following river originates as well as ends in the territory of India?

A. Brahmaputra

B. Indus

C. Kosi

D. Chambal

Ans: D

2. Which of the following river is known as Dakshina Ganga?

A. Krishna

B. Mahanadi

C. Godavari

D. Cauvery

Ans: C

3. Indira Sagar Dam located in Madhya Pradesh is built on which of the following river?

A. Yamuna

B. Chambal

C. Narmada

D. Krishna

Ans: C

4. Krishna Raja Sagara Dam, located in Karnataka is built on which of the following river?

A. Cauvery

B. Godavari

C. Krishna

D. Mahanadi

Ans: A

5. Which of the following river is the home for freshwater dolphins?

A. Brahmaputra

B. Yamuna

C. Ganga

D. Sabarmati

Ans: C

GK Questions and Answers on Lakes of India

6. On which of the following river Ajmer is situated?

A. Luni

B. Ganga

C. Teesta

D. Beas

Ans: A

7. Aizawl is situated on which of the following riverbank?

A. Meghna

B. Tlawng river

C. Hwang Ho

D. Irawadi

Ans: B

8. At which place Alaknanda and Bhagirathi meet and take the name Ganga?

A. Devprayag

B. Allahabad

C. Haridwar

D. Rishikesh

Ans: A

9. Which of the following is the most abundant dissolved ion in the Ocean?

A. Chlorine

B. Bromine

C. Potassium

D. Calcium

Ans: A

10. Which is the longest river in India?

A. Nile

B. Ganga

C. Hwang Ho

D. Brahmaputra

Ans:  D

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Related Categories

Also Read +
x

Live users reading now