GK Questions and Answers on State Information Commission

All the States have created the State Information Commissions through the official gazette notifications. The State Information Commissions is high powered independent body which looks into the complaints made to it and decides the appeals.

1.The post of State Information Commissioner is created due to the existence of..
(a) Right to Information Act
(b) Right to Education Act
(c) Central Information Commissioner
(d) None of the above
Answer: a
Explanation: The Right to Information Act, 2005 provides way for the creation of State Information Commission at the State level.

2. The State Information Commissioner holds the office for the period of..
(a) 3 years
(b) 5years
(c) 6 years
(d) Not fixed
Answer:b
Explanation: The State Chief Information Commissioner and a State Information Commissioner hold office for a term of 5 years or until they attain the age of 65 years.

3. Which of the following sentence is not correct about the State Information Commissioner (SIC)?
(a) SIC is appointed by the Governor of the state
(b) SIC can be reappointed 
(c) SIC submits annual report to the state government
(d) State Information Commission is consists of a Chief State Information Commissioner (SCIC) and not more than 10 State Information Commissioners (SIC).
Answer: b
Explanation:  State Information Commissioners can not be reappointed on the post. Their tenure is fixed for 5 or until they attain the age of 65 years.

4. Who appoints the chief and members of the State Information Commission?
(a) The Governor of the state alone
(b) The President of India
(c) A committee headed by the Chief Minister of the state
(d) None of the above
Answer: c
Explanation: The chief and members of the State Information Commission are appointed by the Governor on the recommendation of the committee consisting of the Chief Minister as Chairperson, the Leader of the Opposition in the Legislative Assembly and a state Cabinet Ministers.

5. Who can remove the State Information Commissioner?
(a) The Chief Minister of the state
(b) the Chief State Information Commissioner
(c) President of India
(d) The Governor of the state
Answer: d
Explanation: He can be removed by the governor in certain circumstances like incapacity, office of profit and insolvency.

6. Under which of the following circumstance the state chief and any other State Information Commissioner can be removed by the governor? 
(a) If he is adjudged insolvent
(b) If he is engage in any other paid job outside his office
(c) if he is unfit to continue in the eyes of governor
(d) If he does not believe in the god
Answer: d
Explanation: Believe in the god is the matter of personal choice. So this is not the appropriate reason for removal of the state information commissioner and its chief.

7. Which of the following is not the power and function of the State Information Commissioner?
(a) The commission can inquire into any matter on reasonable grounds
(b) During inquiry the commission has power of a civil court.
(c) During inquiry of a complaint the commission can not examine any information which is in the custody of public authority.
(d) Commission can recommend the disciplinary action against the errant official
Answer: c
Explanation:  During inquiry of a complaint the commission can examine any information which is in the custody of public authority.

8. How many State Information Commissioners are in different states?
(a) 10
(b) 8
(c) The number varies from state to state
(d) 5
Answer: c
Explanation: The number varies from state to state. But state information commissioners can not not be more than 10 State Information Commissioners (SIC).

9.Salary allowance and other services conditions of the State chief Information Commissioners are similar to ……
(a)Election commissioner
(b)Chief Secretary of the state government
(c) Chief Information Commissioner
(d) Chief Justice of Supreme Court
Answer: a
Explanation: Salary allowance and other services conditions of the State chief Information Commissioners are similar to Election commissioner of India.

10.Who is the current Chief Information Commissioner of India currently?
(a) Shri Bimal Julka
(b) Shri Sudhir Bhargava
(c) Mrs Vanaja N Sarna
(d) Shri Divya Prakash Sinha
Answer: b
Explanation: Shri Sudhir Bhargava is the current Chief Information Commissioner of India. He had been working as one of the information commissioner since June 2015.

Click here to solve 1000+ GK questions on Inddian polity

Advertisement

Related Categories

Popular

View More