GK Questions and Answers on the difference between El Nino and La Nina Phenomena

El Nino and La Nina,  both the terms refer to large-scale changes in sea-surface temperature across the eastern tropical Pacific and the most powerful phenomenon of the Earth. 

1. The term El Nino derived from which language?

A. Spanish

B. Portuguese

C. English

D. Greek

Ans: A

2. The term La Nina derived from which language?

A. English

B. Spanish

C. French

D. Greek

Ans: B

3. Which of the following statement is or are related to El Nino on the temperature at Sea Surface.

A. It is warmer than normal sea-surface temperatures.

B. It is a warming of the Pacific Ocean between South America and the International Date Line, centred directly on the Equator, and moves towards several degrees of latitude to either side of the equator.

C Both A and B

D. Neither A nor B

Ans: C

GK Questions and Answers on Oceanography and Coral Bleaching

4. Which of the following phenomena is the laden with high air surface in the western Pacific?

A. La Nina

B. Jet Stream

C. Trade Wind

D. El Nino

Ans: D

5. Which of the following phenomena contain low air surface pressure in the eastern Pacific?

A. La Nina

B. Jet Stream

C. Trade Wind

D. El Nino

Ans: D

6. Which of the following statement (s) is/are related to the El Nino effect on the seasons?

A. It has great impact on season pattern because it makes warmer and drier than average in the North-west of pacific during winters and wetter in South-west of pacific and experience reduced snowfalls.

B. It has great impact on season pattern because it makes warmer and drier than average in the South-west of pacific during winters and wetter in North-west of pacific and experience reduced snowfalls.

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Ans: A

7. Which of the following statement (s) is/are related to the La Nina effect on the seasons?

A. Winters are wetter and cause above-average precipitation across the South-west of pacific and drier and below average precipitation in North-west of pacific.

B. Winters are wetter and cause above-average precipitation across the Northwest of pacific and drier and below average precipitation in South west of pacific.

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Ans: B

GK Questions and Answers on Climatology and Climate Change

8. What happen to the intensity of cyclones under the phenomena of El Nino?

A. Wind speed is low

B. Greater tendency to trigger intense tropical cyclones

C. Wind speed is moderate

D. Wind speed is high

Ans: A

9. What happen to the intensity of cyclones under the phenomena of La Nino?

A. Wind speed is low

B. Greater tendency to trigger intense tropical cyclones

C. Wind speed is moderate

D. All of the above

Ans: B

Above 10 GK Questions and Answers on the difference between El Nino and La Nina Phenomena will help the reader's to understand the global climate system and global weather pattern.

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Related Categories

Also Read +
x

Live users reading now