GK Questions and Answers on the Ecological Profile of Andaman and Nicobar Islands

The Andaman and Nicobar Islands, located in the east of the Indian mainland geographically, float in splendid isolation in the Bay of Bengal. It is a Union Territory of India. Port Blair is the capital of the Andaman & Nicobar Islands.

1. Andaman and Nicobar Islands is a group of undulating________Islands and islets.

A. around 572

B. around 570

C. around 580

D. around 585

Ans: A

Explanation: Andaman and Nicobar Islands is the largest archipelago system in the Bay of Bengal. It extends over an area of 8249 Sq. km comprising 572 islands of which 37 are inhabited, are a group of islands at the juncture of the Bay of Bengal and Andaman Sea with a coastline of 1912 km (approx. 1/4th of total coastline of India).Hence, A is the correct option.

2. Which of the following separate the Andaman and Nicobars?

A. Ten Degree Channel

B.  Eleven Degree Channel

C. English Channel

D. Indira Point

Ans: A

Explanation: The Andaman and Nicobars are separated by the Ten Degree Channel which is 150 Kms. wide. Hence, A is the correct option.

3. Which of the following is the state animal of Andaman and Nicobar Islands?

A. Sentineles

B. Dugong, the gentle sea cow

C. Pandunus or Nicobar Breadfruit

D. Nicobar crab eating macaque

Ans: B

Explanation: Dugong, the gentle sea cow is the state animal of Andaman and Nicobar Islands. Hence, B is the correct option.

4. Which of the following is the state tree of Andaman and Nicobar Islands?

A. Albizzia lebbek

B. Areca laxa

C. Andaman Padauk

D. Barringtonia racemosa

Ans: C

Explanation: Andaman Padauk is the state tree of Andaman and Nicobar Islands. Hence, C is the correct option.

5. Which of the following is the state bird of Andaman and Nicobar Islands?

A. Andaman serpent-eagle

B. Andaman crake

C. Brown coucal

D. Andaman Wood Pigeon

Ans: D

Explanation: Andaman Wood Pigeon is the state bird of Andaman and Nicobar Islands. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

6. Which of the following is the aboriginal tribe who is considered as the most isolated Palaeolithic tribes of the world?

A. Sentinelese

B. Great Andamanese

C. Jarawa

D. Shompen

Ans: A

Explanation: The Sentinelese is an endangered hunter-gatherer tribe living on the North Sentinel Island of the Andaman & Nicobar Islands. They are considered as the most isolated Palaeolithic tribes of the world. Hence, A is the correct option.

7. Which of the following is the home to one of the most isolated Palaeolithic tribes of the world?

A. Havelock Island

B. Great Nicobar

C. North Sentinel Island

D. Barren Island

Ans: C

Explanation: North Sentinel Island is home to one of the most isolated Palaeolithic tribes of the world. Hence, C is the correct option.

8. Which of the following is the only active volcano not just in India but the whole of South Asia?

A. Havelock Island

B. Great Nicobar

C. North Sentinel Island

D. Barren Island

Ans: D

Explanation: Barren Island of the Andaman & Nicobar Island group is the only active volcano not just in India but the whole of South Asia. Hence, D is the correct option.

9. Which of the following is the Southern-most point of India?

A. Indira Col

B. Indira Point

C. Great Nicobar

D. East Island

Ans: B

Explanation: Indira Point in Great Nicobar is the Southern-most point while East Island in North Andaman is the Northern-most Island of Andaman and Nicobar Islands. Hence, B is the correct option.

10. Which of the following tribes of the Andaman and Nicobar Islands is Mongoloid origin?

A. Great Andamanese

B. Jarawa

C. Sentineles

D. Shompen

Ans: D

Explanation: The Great Andamanese, Jarawa, Onge & Sentineles, all of Negrito Origin, in the Andaman group of Islands, while the tribes in the Nicobar Islands are the Nicobarese and the Shompen, both of Mongoloid Stock. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the International Sea Routes

Advertisement

Related Categories

Popular

View More