GK Questions and Answers on the Ecological Profile of Lakshadweep Islands

Lakshadweep, formerly known as the Laccadive, Minicoy, and Aminidivi Islands, is a group of islands in the Laccadive Sea, 200 to 440 km (120 to 270 mi) off the southwestern coast of India. The archipelago is a Union Territory and is governed by the Union Government of India.

1. How many islands comprise the Lakshadweep islands?

A. 36

B. 46

C. 56

D. 66

Ans: A

Explanation: The Lakshadweep is a group of 36 islands. It is India’s smallest Union Territory with an area of 32 sq. km. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following language is spoken in all the islands except Minicoy?

A. Tamil

B. Malayalam

C. Telugu

D. Mahl

Ans: B

Explanation: Malayalam is spoken in all the islands except Minicoy. Hence, B is the correct option.

3. Which of the following language is spoken in Minicoy Island?

A. Tamil

B. Malayalam

C. Telugu

D. Mahl

Ans: D

Explanation: Mahl language is spoken in Minicoy Island and it is written in Divehi script. Hence, D is the correct option.

4. Which of the following is the state animal of the Lakshadweep Islands?

A. Bread Fruit

B. Sooty tern

C. Butterfly fish

D. Golden Plower

Ans: C

Explanation: The butterfly fish is the state animal of the Lakshadweep Islands. Hence, C is the correct option.

5. Which of the following is the state bird of the Lakshadweep Islands?

A. Bread Fruit

B. Sooty tern

C. Butterfly fish

D. Golden Plower

Ans: B

Explanation: Sooty tern is the state bird of the Lakshadweep Islands. Hence, B is the correct option.

GK Questions and Answers on the International Sea Routes

6. Which of the following is the state tree of the Lakshadweep Islands?

A. Bread Fruit

B. Sooty tern

C. Butterfly fish

D. Golden Plower

Ans: A

Explanation: Bread Fruit is the state tree of the Lakshadweep Islands. Hence, A is the correct option.

7. Which of the following uninhabited Island of Lakshadweep has been declared as a bird sanctuary?

A. PITTI

B. Laccadive

C. Aminidivi

D. Minicoy

Ans: A

Explanation: Oceanic birds generally found in Lakshadweep are Tharathasi (Sterna fuscata) and Karifetu (Anous solidus). They are generally found in one of the uninhabited islands known as PITTI. This island has been declared as a bird sanctuary. Hence, A is the correct option.

8. The inhabitants of the Lakshadweep are listed in which of the following category according to the Scheduled Castes and Scheduled Tribes list (Modification Orders), 1956?

A. Scheduled Castes

B. Scheduled Tribes

C. Other Backward Class

D. None of the above

Ans:  B

Explanation: According to the Scheduled Castes and Scheduled Tribes list (Modification Orders), 1956, the inhabitants of Lakshadweep who and both of whose parents are born in these islands are treated as Scheduled Tribes. Hence, B is the correct option.

9. Which of the following is the most popular dance form of Minicoy Island?

A. Kolkali

B. Parichakali

C. Lava

D. Oppana

Ans: C

Explanation: Lava dance is a very colourful and energetic dance of Minicoy Island, in which the dancers are dressed in multi-hued costumes and headgears. Hence, C is the correct option.

10. Which of the following are the two most popular dance form of in the territory of Lakshadweep Islands except Minicoy Island?

A. Kolkali and Parichakali

B. Oppana and Lava

C. Kolkali and Oppana

D.  Both A & B

Ans: A

Explanation: Kolkali and Parichakali are the two most popular dance form of in the territory of Lakshadweep Islands except Minicoy Island. Hence, A is the correct option.

GK Questions and Answers on the Ecological Profile of Andaman and Nicobar Islands

Advertisement

Related Categories

Popular

View More