Next

GK Questions and Answers on the Planets with the Largest Number of Natural Satellite

The Solar System is consists of 8 planets, satellites, comets, meteors and asteroids. There are 185 known natural satellites in our Solar System. The average density of the universe is very low because of its infinite volume. It consists of 73% dark energy, 23% cold dark matter and 4% ordinary matter. 

1. Which of the following planet has largest number natural satellite?

A. Jupiter

B. Saturn

C. Uranus

D. Neptune

Ans: A

Explanation:  Jupiter is the fifth planet from the Sun and named after the Roman god Jupiter. This planet has 67 natural satellites. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following planet has second largest number of natural satellite and it is named after the Roman god of agriculture?

A. Jupiter

B. Saturn

C. Uranus

D. Neptune

Ans: B

Explanation: Saturn is the sixth planet from the Sun and the second-largest in the Solar System, after Jupiter. It is named after the Roman god of agriculture. It has 62 natural satellites and second highest number of natural satellites after Jupiter.  Hence, B is the correct option.

3. Which of the following planet situated in the Kuiper belt, a ring of bodies beyond Neptune and has fifth largest number of natural satellite?

A. Neptune

B. Uranus

C. Pluto

D. Mars

Ans: C

Explanation: Pluto is a dwarf planet in the Kuiper belt, a ring of bodies beyond Neptune. It has 5 natural satellites. Hence, C is the correct option.

4. Which of the following planet have two natural satellite  Phobos and Deimos?
A. Neptune
B. Uranus
C. Pluto
D. Mars

Ans: D

Explanation: Mars has two natural satellites, Phobos and Deimos. The discovery of the two Mars satellites dates back to the late 1800s, owing thanks to astronomer Asaph Hall, who observed the two moons through a telescope at the United States Naval Observatory in Washington, D.C. Hence, D is the correct option.

5.Which of the following is/are correct?

A. Uranus-27 (Number of natural satellite)

B. Neptune- 14 (Number of natural satellite)

C. Haumea- 2 (Number of natural satellite)

D. All the above are correct

Ans. D

Explanation: Uranus has 27, Neptune 14 and Haumea has 2 number of natural satellites.

GK Questions and Answers on the Natural Satellite of the Solar System

6. Which of the following planet caused Pluto to lose its status as a planet?

A. Eris  

B. Neptune

C. Makemake

D. Uranus

Ans: C

Explanation: Makemake is a dwarf planet and discovered by a team led by Michael E. Brown on March 31, 2005. It is one of the bodies that caused Pluto to lose its status as a planet. Hence, C is the correct option.

7. Which of the following dwarf planet discovered by a team led by Michael E. Brown?

A. Eris

B. Pluto

C. Haumea

D. Makemake

Ans: D

Explanation: Makemake is a dwarf planet and discovered by a team led by Michael E. Brown on March 31, 2005. Hence, D is the correct option.

8. Which of the following is the third planet from the sun and only planet known to have an atmosphere containing free oxygen, oceans of water on its surface?

A. Earth

B. Mars

C. Venus

D. Jupiter

Ans: A

Explanation: Earth is the third planet from the sun and only planet known to have an atmosphere containing free oxygen, oceans of water on its surface and, of course, life. Hence, A is the correct option.

9. Which of the following planet is the fourth-largest planet by diameter, the third-most-massive planet, the densest giant planet of the Solar System and has 14 natural satellites?

A. Neptune

B. Uranus

C. Jupiter

D. Mars

Ans: A

Explanation: Neptune is the eighth and farthest known planet of the Solar System. It is the fourth-largest planet by diameter, the third-most-massive planet, and the densest giant planet of the Solar System. It has 14 natural satellites. Hence, A is the correct option.

GK Questions and Answers on the Space Exploration mission

Related Categories

Also Read +
x

Live users reading now