GK Quiz on Important Days in April 2020

April is the month of the growing season. In this month trees and flowers begin to open. April name is derived from the Latin word aperit, which means to open. The birthstone of April is diamond. Aries and Taurus are the two zodiac signs associated with the April. 

1. Odisha Foundation Day is also known as...
A. Utkal Divas
B. Utkar Divas
C. Utshakt Divas
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Odisha Foundation Day is celebrated on 1 April every year and is also known as Utkal Divas.

2. World Health Day is celebrated on which date in April?
A. 3 April
B. 7 April
C. 11 April
D. 13 April
Ans. B
Explanation: World Health Day is celebrated worldwide on 7th April. Various programs and arrangements are managed by the World Health Organisation.

3. Which one of the following event took place on 13 April in Indian history?
A. Jallianwala Bagh Massacre
B. Civil Disobedience Movement
C. Non-Cooperation Movement
D. Home Rule Movement
Ans. A
Explanation: On 13 April, 1919 at Amritsar, Jallianwala Bagh Massacre took place. It is also known as the Amritsar massacre.

4. World Homeopathy Day is observed on which date in April?
A. 8 April
B. 10 April
C. 12 April
D. 14 April
Ans.  B
Explanation: World Homeopathy Day is observed on 10 April to pay tribute to the founder and father of Homeopathy system of medicine Dr. Christian Friedrich Samuel Hahnemann.

5. On which day Ambedkar Jayanti is observed?
A. 12 April
B. 13 April
C. 14 April
D. 15 April
Ans. C
Explanation: B.R. Ambedkar Remembrance Day is also known as Ambedkar Jayanti or Bhim Jayanti which is observed on 14 April to commemorate the birthday of B.R Ambedkar.

6. When is World Haemophilia Day celebrated?
A. 15 April
B. 16 April
C. 17 April
D. 18 April
Ans. C
Explanation: On 17 April World Haemophilia Day is celebrated to make people aware of haemophilia disease.

7. World Earth Day is celebrated on.....
A. 18 April
B. 20 April
C. 22 April
D. 24 April
Ans. C
Explanation: World Earth Day is observed on 22 April.

8. The master blaster Sachin Tendulkar's birthday is celebrated on which date in April?
A. 20 April
B. 24 April
C. 27 April
D. 29 April
Ans. B
Explanation: The master blaster Sachin Tendulkar's birthday is celebrated on 24 April.

9. Which day is observed on 25 April?
A. World Intellectual Property Day
B. World Day for Safety and Health at Work
C. World Malaria Day
D. World Book and Copyright Day
Ans. C
Explanation: World Malaria Day is observed on 25 April to raise awareness about the disease malaria, how to control it and how to eradicate it completely.

10. The last Saturday of April is celebrated as...
A. World Heritage Day
B. International Water Day
C. World Hearing Day
D. World Veterinary Day
Ans. D
Explanation: The last Saturday of April is celebrated as World Veterinary Day and in 2020, it falls on 25 April.

So, these are the National and International important Days in April 2020 in the form of questions and answers which may also help in the preparation for several exams and also enhance your knowledge.

Important Days and Dates in April 2020

 

Related Categories

NEXT STORY
Also Read +
x