GK Quiz on Important Days in August 2019

Let us solve some interesting quiz on important days and dates that fall in the month of August 2019. It will not only help in the preparation of competitive examinations but also increase general knowledge.

  1. First Sunday of August is celebrated as:
    A. Friendship Day
    B. National Mountain Climbing Day
    C. Yorkshire Day
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation: Friendship Day is celebrated on first Sunday of August and in 2019 it falls on 4 August. In 1935, a tradition of dedicating a day in honour of friends began in US.
  2. 4th August is celebrated as:
    A. Yorkshire Day
    B. National Fried Clam Day
    C. U.S. Coast Guard Day
    D. World UFO Day
    Ans. C
    Explanation: Every year on 4 August U.S. Coast Guard Day is observed to honour the establishment of the Revenue Marine on 4 August in 1790 by the Secretary of the Treasury Alexander Hamilton.
  3. Hiroshima Day is observed on:
    A. 3 August
    B. 4 August
    C. 5 August
    D. 6 August
    Ans. D
    Explanation: Hiroshima Day is observed on 6 August every year. This is the day when atomic bomb was dropped on the Japanese city of Hiroshima.
  4. 12 August is celebrated as:
    A. Nagasaki Day
    B. International Youth Day
    C. World Zoonoses Day
    D. Canada Day
    Ans. B
    Explanation: International Youth Day is celebrated on 12 August around the globe to focus on the development and protection of youth in the society.
  5. Quit India Movement is observed on:
    A. 6 August
    B. 8 August
    C. 9 August
    D. 11 August
    Ans. B
    Explanation: On 8 August, 1942 Mohandas Karamchand Gandhi launched the 'Quit India Movement' in All India Congress Committee session in Bombay.
  6.  International Day of World's Indigenous Peoples is celebrated on:
    A. 3 August
    B. 5 August
    C. 7 August
    D. 9 August
    Ans. D
    Explanation: Every year International Day of the World's Indigenous Peoples is celebrated on 9 August.
  7.  On which date U.S dropped a bomb named 'Fat Man' on Japan?
    A. 7 August, 1940
    B. 8 August, 1942
    C. 9 August, 1943
    D. 9 August, 1945
    Ans. D
    Explanation: United States on 9 August, 1945 dropped a second bomb on Japan at Nagasaki and the bomb is also known as ‘Fat Man’. It was dropped three days after the atomic bombing of Hiroshima.
  8.  International Lefthanders Day is celebrated on:
    A. 11 August
    B. 12 August
    C. 13 August
    D. 14 August
    Ans. C
    Explanation: Every year on 13 August Lefthanders Day is observed. It was first celebrated in 1976.
  9. 15 August is celebrated as:
    A. Independence Day in India
    B. Victory over Japan day
    C. National Day of mourning (Bangladesh)
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Every Year on 15 August, India celebrates Independence Day. On 15 August, National Day of mourning in Bangladesh is also observed. World War II was ended in 1945 and celebrates the victory over Japan.
  10. World Photography Day is observed on:
    A. 16 August
    B. 17 August
    C. 18 August
    D. 19 August
    Ans. D
    Explanation: World Photography Day is observed on 19 August annually to raise awareness about the importance of photography.
  11. To commemorate the memory of late Prime Minister Rajiv Gandhi on which day Sadbhavna Diwas is observed?
    A. 19 August
    B. 20 August
    C. 22 August
    D. 23 August
    Ans. B
    Explanation: Sadbhavna Divas is observed on 20 August every year to commemorate the memory of our late Prime Minister Rajiv Gandhi.
  12.  World Mosquito Day is observed on:
    A. 20 August
    B. 22 August
    C. 23 August
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation: World Mosquito Day is observed on 20 August every year.
  13.  National Sports Day is celebrated in honour of:
    A. Dhyan Chand
    B. Kapil Dev
    C. Dhanraj Pillay
    D. Kothajit Singh
    Ans. A
    Explanation: National Sports Day is celebrated on 29 August every year to honour the birthday of Dhyan Chand a field hockey player.
  14.  Malaysia National Day is celebrated on:
    A. 26 August
    B. 27 August
    C. 19 August
    D. 31 August
    Ans. D
    Explanation: Every year Malaysia National Day is celebrated on 31 August.
  15. 26 August is celebrated as:
    A. Small Industry Day
    B. Women's Equality Day
    C. Indian Akshay Urja Day
    D. World Humanitarian Day
    Ans. B
    Explanation: 16 August commemorates the passage of the 19th Amendment to the U.S. Constitution which granted the women right to vote.

So, these are the National and International important Days in August 2019 which may also help in the preparation for several exams and also enhance your knowledge.

Important Days and Dates in August 2019

Important Days and Dates in 2019: National and International

Advertisement

Related Categories

Popular

View More