GK Quiz on Important Days in March 2020

March name comes from the world Martius and is the first month of the earliest Roman calendar. In March, a famous international event dedicated to women's falls is International Women's Day. Let us solve a quiz on important days in March 2020.

1. World Civil Defence Day falls on which day of March?
A. 1 March
B. 4 March
C. 7 March
D. 10 March
Ans. A
Explanation: World Civil Defence Day is celebrated every year on 1st March. In 1990, the International Civil Defence Organisation (ICDO) decided to celebrate this day on 1st March.

2. 3rd March is celebrated as...
A. National Safety Day
B. World Hearing Day
C. Zero Discrimination Day
D. Global Family Day
Ans. B
Explanation: World Hearing Day is celebrated on 3rd March to educate people about measures taken to prevent deafness.

3. The second Wednesday of March is celebrated as.....
A. Mauritius Day
B. International Water Day
C. No Smoking Day
D. International Volunteer Day
Ans. C
Explanation: No Smoking Day is observed on the second Wednesday in March. This year it falls on 11 March.

4. What is the theme of International Women's Day 2020?
A. "I am Generation Equality: Realizing Women's Rights”
B. "The Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives”.
C. "Balance for Better"
D. "Focus on Gender Equality"
Ans. A
Explanation: The theme of International Women's Day 2020 is "I am Generation Equality: Realizing Women's Rights”.

5. CISF Raising Day falls on which day in March?
A. 5 March
B. 7 March
C. 8 March
D. 10 March
Ans. D
Explanation: The Central Industrial Security Force (CISF) Raising Day is celebrated on 10 March. In 1969, CISF was established under an act of the Parliament of India.

Holi 2020 Festival of Colours: History, Significance, and Celebrations

6. When is Pi Day celebrated?
A. 12 March
B. 14 March
C. 16 March
D. 19 March
Ans. B
Explanation: Pi Day is celebrated on 14 March around the globe. Pi represents constant value and is the symbol used in mathematics.

7. The birth anniversary of Saint Ramakrishna falls on which day in March?
A. 8 March
B. 13 March
C. 16 March
D. 18 March
Ans. A
Explanation: The birth anniversary of Saint Ramakrishna is celebrated on 8 March.

8. 20 March is celebrated as.....
A. World Forestry Day
B. International Day of Happiness
C. Indian Navy Day
D. World Day of Handicapped
Ans. B
Explanation: International Day of Happiness is observed every year on 20 March. This day is celebrated by the United Nations since 2013.

9. 21 March is observed as which day in March?
A. World Forestry Day
B. World Down Syndrome Day
C. World Poetry Day
D. All the above
Ans. D
Explanation: World Forestry Day, World Down Syndrome Day and World Poetry Day all are observed on 21st March.

10. World TB Day is observed on which date in March?
A. 20 March
B. 22 March
C. 24 March
D. 28 March
Ans. C
Explanation: World Tuberculosis (TB) Day is observed on 24 March to educate people about the disease TB and its impact.

So, these are the National and International important Days in March 2020 which may also help in the preparation for several exams and also enhance your knowledge.

Important Days in March 2020 in detail

Important Days and Dates in 2020: National and International

 

 

 

Related Categories

NEXT STORY
Also Read +
x