GK Quiz on Important Days in November 2019

Do you know why is World Vegan Day celebrated, what is World Tsunami Awareness Day, why is Children’s Day celebrated on 14 November, etc?  

  1. 7 November is observed as:
    A. Infant Protection Day
    B. National Cancer Awareness Day
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. C
    Explanation: Infant Protection Day and National Cancer Awareness Day is celebrated on 7 November.
  2. Which date in November is observed as World Pneumonia Day?
    A. 9 November
    B. 12 November
    C. 14 November
    D. 21 November
    Ans. B
    Explanation: 12 November is observed as World Pneumonia Day to spread awareness about the disease pneumonia, its preventive measures, and symptoms.
  3.  Which day in November is dedicated to Saint's?
    A. 1 November
    B. 5 November
    C. 9 November
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation: 1 November is celebrated as All Saint’s Day to praise all saints. It is also known as All Hallows'Day or Hallowmas.
  4.  Armistice Day is observed on which date?
    A. 3 November
    B. 6 November
    C. 8 November
    D. 11 November
    Ans. D
    Explanation: Armistice Day is observed on 11 November to commemorate the end of World War I. In some countries it is also observed as Remembrance Day.
  5. On which date, the 550th birth anniversary of Guru Nanak Dev Ji will be celebrated?
    A. 10 November
    B. 11 November
    C. 12 November
    D. 13 November
    Ans. C
    Explanation: Guru Nanak Dev’s birth anniversary is celebrated on 12 November and is also known as Guru Nanak Jayanti or Gurupurab.
  6. What is the theme of World Diabetes Day 2019?
    A. Family and Welfare
    B. Cure Diabetes
    C. Family and Diabetes
    D. Education for diabetic
    Ans. C
    Explanation: World Diabetes Day is celebrated on 14 November with the theme "Family and Diabetes".
  7. 17 November is celebrated as:
    A. International Men's Day
    B. National Epilepsy Day
    C. World Kindness Day
    D. World Health Day
    Ans. B
    Explanation: National Epilepsy Day is observed on 17 November to raise awareness about the epilepsy disease, its symptoms, and prevention.
  8. International Day of Tolerance is celebrated on:
    A. 12 November
    B. 14 November
    C. 16 November
    D. 17 November
    Ans. C
    Explanation: International Day for Tolerance is observed on 16 November to raise awareness about strengthening tolerance by encouraging mutual understanding among peoples.
  9. World Toilet Day is celebrated on:
    A. 10 November
    B. 15 November
    C. 19 November
    D. 24 November
    Ans. C 
    Explanation: World Toilet Day is observed on 19 November annually to inspire people about tackling the issue of the global sanitation crisis and to achieve Sustainable Development Goal (SDG) 6.
  10. In which year World Television Day was established?
    A. 1920
    B. 1956
    C. 1972
    D. 1996
    Ans. D
    Explanation: World Television Day is celebrated on 21 November every year. UN General Assembly on 17 December, 1996 proclaimed 21 November as World Television Day.
    Now, you have understood that events occurred in November 2019 has its own history and significance.

Important Days and Dates in November 2019

Important Days and Dates in 2019: National and International

 

 

Related Categories

Popular

View More