GK Quiz on Important Days in October 2019

Let us solve some interesting quiz on important days and dates that fall in October 2019.

1. 1st October is celebrated as:
A. International Day of Older Persons
B. International Coffee Day
C. World Vegetarian Day
D. All the above
Ans. D
Explanation: 1 October is celebrated as International Day of the older Persons, International Coffee Day and World Vegetarian Day.

2. International Day of Non-Violence is celebrated on which date?
A. 2nd October
B. 5 October
C. 9 October
D. 14 October
Ans. A
Explanation: International Day of Non-Violence is observed on 2 October to mark the birthday of Mahatma Gandhi who had played an important role in India's Independence.

3. World Animal Welfare Day is celebrated on:
A. 4 October
B. 5 October
C. 6 October
D. 7 October
Ans. A
Explanation: World Animal Welfare Day is celebrated on 4 October to raise awareness among people about taking action worldwide for the rights of animal as well as welfare.

4. 5 October is celebrated as:
A. Indian Air Force day
B. World Postal Day
C. World Teacher's Day
D. None of the above
Ans. C
Explanation: World Teachers' Day is celebrated on 5 October every year in the whole world to commemorate the anniversary of the adoption of the ILO/UNESCO Recommendation concerning the Status of Teachers in 1966.

5. World Federation for Mental Health organised World Mental Health Day on:
A. 8 October
B. 9 October
C. 10 October
D. 11 October
Ans. C
Explanation: World Mental Health Day is observed on 10 October every year to raise awareness about the scale of suicide around the world and the role that each of us can play to help in preventing it.

6. "Girl Force: Unscripted and unstoppable" is a theme of which Important Day?
A. World Mental Health Day
B. World Teacher's Day
C. International Girl Child Day
D. None of the above
Ans. C
Explanation: International Girl Child Day is observed on 11 October to raise voices for girls and stand up for their rights. International Day of Girl 2019 theme is "Girl Force: Unscripted and unstoppable".

7. 14 October is celebrated as:
A. World Calamity Day
B. Natural Disaster Reduction Day
C. World Standards Day
D. German-American Day
Ans. C
Explanation: World Standards Day is observed on 14 October every year to raise awareness among the regulators, industry and consumers to show the importance of standardisation to the global economy. 

Indian Air Force Day

8. In which year Indian Air Force Day was established?
A. 1930
B. 1931
C. 1932
D. 1935
Ans. C
Explanation: Indian Air Force Day is celebrated on 8 October all over India. On 8 October, 1932 Indian Air Force Day was established.

9. Global Handwashing Day is celebrated on:
A. 10 October
B. 12 October
C. 15 October
D. 18 October
Ans. C
Explanation: Global Handwashing Day is observed on 15 October every year and it was founded by the Global Handwashing Partnership.

10. National federation of the Blind celebrates which day on 15 October?
A. World Student's Day
B. World Blind Day
C. World Food Day
D. World White Can Day
Ans. D
Explanation: World White Cane Day is celebrated on 15 October by the National Federation of the Blind.

11. First Monday of October is celebrated as:
A. World Habitat Day
B. World Sight Day
C. World Post Office Day
D. World Student's Day
Ans. A
Explanation: World Habitat Day is observed on first Monday of October month throughout the world.

12. World Food Day is observed on:
A. 11 October
B. 12 October
C. 14 October
D. 16 October
Ans. D
Explanation: World Food Day is celebrated every year on 16 October to inspire people about healthy diets.

13. 23 October is celebrated as:
A. Mole Day
B. International Poverty Eradication Day
C. International Day of Charity
D. World Physical Therapy Day
Ans. A
Explanation: Mole Day is observed on 23 October every year. This day commemorates the Avogadro's Number which is a basic measuring unit in chemistry.

14. World Thrift Day in India is celebrated on:
A. 22 October
B. 24 October
C. 26 October
D. 30 October
Ans. D
Explanation: World Thrift Day is observed on 30 October every year in India and in worldwide it is observed on 31st October.

15. 31 October is observed as:
A. World Development Information Day
B. United Nations Day
C. National Unity Day
D. None of the above
Ans. C
Explanation: Rashtriya Ekta Diwas or National Unity Day is observed on 31 October every year to commemorate the birth anniversary of Sardar Vallabhai Patel. He had played an important role in unifying the country.

So, these are the National and International important Days in October 2019 which may also help in the preparation for several exams and also enhance your knowledge.

Important Days and Dates in October 2019

Important Days in 2019: National and International

 

 

Related Categories

Popular

View More