JagranJosh Education Awards 2022 - Nominations Open!

GK Quiz on Indian Economy Set II

Hemant Singh

Jagran josh welcomes you to G.K Quiz which helps in your preparation for different competitive examinations. Although, today’s competitive examination are in evolving new trend of mixing traditional and untraditional questions, here we are giving Multiple Type Questions on ‘Indian Economy” that attune and equipped in different competitive examination.

1. Which agency is responsible for marketing of agricultural products in India?

A. TRIFED

B. ISOPOM

C. NAFED

D. APMC

Ans: C

2. TRIFED was developed for the:

A. The development of forest covers in the country.

B. To save the interests of the Tribal from the exploitation of private traders

C. To promote the marketing of all the horticulture products

D. None of these

Ans: B

3. Consider the following statements and identify the right ones.

i. The ISOPOM was introduced in 2004.

ii. Under this scheme, crop diversification is possible as states are given flexibility in implementation.

A. i only

B. ii only

C. Both

D. None

Ans:  C

4. Consider the following statements and identify the right ones.

i. The Ministry of Agriculture implements the National Horticulture Mission

ii. All the states are covered under the NHM

A. i only

B. ii only

C. both

D. none

Ans:  A

GK Quiz on Debt on Indian Economy

5. Consider the following statements and identify the right ones.

i. The Ministry of Agriculture implements the National Bamboo Mission

ii. The mission adopts regionally differentiated strategy for the holistic growth of bamboo sector.

A. i only

B. ii only

C. Both

D. None

Ans: C

6. Consider the following statements and identify the right ones.

i. The Agricultural Price Policy aims at providing assured price to the farmers.

ii. It aims at inducing farmers to bring in their surplus produce to the market.

A. I only

B. ii only

C. Both

D. None

Ans:  C

7. Who recommends the MSP and issue prices?

A. Ministry of agriculture

B. Planning commission

C. NABARD

D. Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP)

Ans:  D

8. Which of the following is the implementing agency for National Agricultural Insurance Scheme?

A. Agricultural Insurance Company of India Limited

B. Commission for Agricultural Costs and Prices

C. Food Corporation of India  limited

D. NABARD

Ans:  A

9. Consider the following statements and identify the right ones.

i. The NAIS protects farmers from crop losses due to natural calamities

ii. The scheme is available only to farmers with small land holdings

A. i only

B. ii only

C. Both

D. None

Ans: A

10. Consider the following statements and identify the right ones.

i. NABARD was set up in 1982

ii. It facilitates credit only for agriculture

A. ii only

B. i only

C. Both

D. None

Ans: B

Question Bank (500+) on Indian Economy

 

रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश

Related Categories

Live users reading now