JagranJosh Education Awards 2022 - Nominations Open!

GK Quiz on Indian Economy Set XVI

Hemant Singh

GK Team of Jagran Josh is providing you a set of 10 MCQs on Indian Economy from diversified topics. We hope that these questions will help you in the upcoming exams.

1. An increase in the production of fish production is called:

(A) Yellow Revolution

(B) White Revolution

(C) Brown Revolution

(D) Blue Revolution

2. Which of the following is NOT correct about Green Revolution in India?

(A) The term green Revolution was coined by William Gande.

(B) Norman Borlaug is called the father of Indian Green Revolution.

(C) Green Revolution is associated with the use of High Yielding Variety Seeds.

(D) Green Revolution is observed in India in around 1966.

3. Which of the following is NOT matched correctly?

(A) Silver Revolution……………..Silver

(B) Pink Revolution……………….Shrimp

(C) Red Revolution…………….Meat/Tomato

(D) Brown Revolution………..Spices

4. Nachiket more committee is related to the:

(A) Insider trading

(B) Micro financing

(C) Financial inclusion

(D) Insurance sector reform

5. Forward market commission is overseen by:

(A) Ministry of finance

(B) Ministry of commerce

(C) SEBI

(D) RBI

6. Which state in India produces maximum mica?

(A) MP

(B) UP

(C) Bihar

(D) Jharkhand

7. National Food Security Bill ensures the supply of rice & wheat respectively at:

(A) Rs. 3 & Rs. 2/ kg respectively

(B) Rs. 2 & Rs. 3/ kg respectively

(C) Rs. 5 & Rs. 3/ kg respectively

(D) Rs. 2 & Rs. 1/ kg respectively

8. What is green gold?

(A) Green alage

(B) Green manure

(C) Horticulture products

(D) Tendu patra

9. Shankerlal guru committee is associated with:

(A) Public Distribution System

(B) Telecom sector reforms

(C) Agricultural marketing

(D) Financial sector reforms

10. Which of the following day is celebrated as the Antyodaya day?

(A) August 25

(B) September 1

(C) September 25

(D) November 16

Question

Answer

1

D

2

B

3

A

4

C

5

A

6

C

7

A

8

D

9

C

10

C

रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश

Related Categories

Live users reading now