GK Quiz on Indian Festivals in October 2019

What all festivals fall in the month of October 2019, how they are celebrated, why they are celebrated, etc. Let us have a look in the form of quiz.

  1. Which of the following festival is associated with Mother Goddess Durga?
    A. Navratri
    B. Durgashtami
    C. Maha Navami
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Navratri, Durgashtami and Maha Navami are the festivals related to Mother Goddess Durga.
  2. Dussehra festival is also known as:
    A. Vijayadashami
    B. Dhanush
    C. Dashain
    D. Only A and C
    Ans. D
    Explanation: Dussehra festival is also known as Vijayadashami, Dasahara, Dusshera, Dasara, Dussehra or Dashain.
  3. Which festival falls on 17 October, 2019?
    A. Diwali
    B. Dhanteras
    C. Dussehra
    D. Karva Chauth
    Ans. D
    Explanation: Karwa Chauth festival falls on the fourth day after the full moon in the month of Kartik and is celebrated on 17 October, 2019.
  4. Which festival is known as Dhantrayodashi?
    A. Diwali
    B. Dhanteras
    C. Bhai Dooj
    D. None of the above
    Ans. B
    Explanation: Dhanteras festival is celebrated on the thirteenth day of the Kartik month of Dark Lunar fortnight and is also known as Dhantrayodashi.
  5. Which festival is celebrated in return of Lord Rama to Ayodhya after 14 years of exile?
    A. Diwali
    B. Festival of Lights
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. C
    Explanation: Diwali festival is the festival of lights which is celebrated when Lord Rama return back to Ayodhya after 14 years.
  6. Which festival is celebrated during the Amavasya of the Kartik month?
    A. Diwali
    B. Govardhan puja
    C. Dhanteras
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation: Diwali festival is celebrated during the Amavasya of the Kartik month.
  7. Govardhan is also known as:
    A. Annakoot
    B. Mountain of Food
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. C
    Explanation: Govardhan is also known as Annakoot which means Mountain of Food.
  8. Lord Krishna is also known as:
    A. Girdhari
    B. Govardhandhari
    C. Govinda
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Lord Krishna is also known as Govinda, Madhusudhana, Vasudeva, Mukunda, Girdhari, Govardhandhari etc.
  9.  Which festival is associated with the story of Yama, the God of death and Yamuna?
    A. Diwali
    B. Dussehra
    C. Bhai Dooj
    D. Govardhan Puja
    Ans. C
    Explanation: According to one legend, Yama, the God of Death met his sister Yamuna on Dwitheya and so from that day Bhai Dooj festival is celebrated.
  10. Bhai Dooj festival is also known as:
    A. Yamadwitheya
    B. Bhai Teeka
    C. Bhrat Dwitiya
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Bhai Dooj festival is also known as Bhai Teeka, Yum Dwitiya, Bhrat Dwitiya, Yamadwitheya or Yamadvitiya etc.
    So, these are the various festivals that falls in the month of October 2019 in India.

List of Indian Festivals in October 2019

Important Days and Dates in October 2019

Related Categories

Popular

View More