GK Quiz on Lakes of India

Lakes are large water bodies that are surrounded by the land. Its area is variable and filled with water. Basically, lakes lie on land and is not a part of the ocean. Lakes are larger and deeper than ponds.

1. Which of the following is NOT true about Kolleru Lake?

(a) It a lake of fresh water.

(b) It is located  in the Odisha

(c) It is associated with the Krishna and Godavari Rivers.

(d) Its surface area is 245 km square

Ans. (b)

2. Which of the following is NOT matched correctly?

(a) Pulicat lake: Andhra Pradesh

(b) Maharana Pratap Sagar lake: Himachal Pradesh

(c) Badkhal Lake: Haryana

(d) Tso Moriri lake: Nagaland

Ans. (d)

3. Which of the following statement is NOT rue about Wular lake?

(a) It belongs to Indus River

(b) It’s a Fresh-Water lake

(c) It is in jammu & kashmir

(d) Its surface area is spread in the range of 30 - 260 km square

Ans. (a)

4. Which of the following is CORRECT about Loktak Lake?

(a)  It is in Mizoram state.

(b)  It is a salt water lake.

(c)  It is the largest fresh water lake in north eastern states of India

(d)  Its surface area is 587 Km square

Ans. (c)

5.  Which of the following is not true about Pushkar Lake?

(a) It is in Rajasthan state.

(b) It is a natural lake.

(c) It belongs to Luni River

(d) Its surface area is 22 km square

Ans. (b)

6. Where is Dal lake?

(a) Rajasthan

(b) Himachal Pradesh

(c) Jammu & Kashmir

(d) Odisha

Ans. (c)

7.  Which of the following is matched correctly?

(a) Chilka Lake : Andhra pradesh

(b) Vembanad Lake: Tamil Nadu

(c) Parichu Lake : Tibet

(d) Lonar Lake : Madhya Pradesh

Ans. (c)

8. Which of the following is the largest lake of Tibbet?

(a) Kokonoor

(b) Parichu lake

(c) Kolleru Lake

(d) None of these

Ans. (a)

9. Which of the following is the largest fresh water lake of India?

(a) Pulicat lake

(b) Chilka lake

(c) Wular

(d) Vembanad

Ans. (c)

10. Which of the following statement is not true?

(a) Sambhar lake is used for salt production.

(b) Vembanad lake is a lagoon lake in kerala

(c) Parichu lake was created due to tectonic activities

(d) Rajasthan has the largest numbers of lakes in India

Ans. (d)

Related Categories

Also Read +
x

Live users reading now