Are you worried or stressed? Click here for Expert Advice
Next

GK Quiz on Ozone Layer Depletion

Shakeel Anwar

Take the below quiz to test your knowledge on the ozone layer and its depletion. This quiz will be helpful for the candidates appearing in various competitive exams.  Ozone layers depletion is  a crisis for the entire world and various protocols and conventions have been done by UN regarding the same. Answer these below. 

1. Which of the following is not the consequence of ozone layer depletion?

A.   Increased ultraviolet rays

B.  Malignant melanoma-Another form of skin cancer

C.  Cyanobacteria are sensitive to UV radiation and would be affected by its increase.

D.   Tides

Ans: D

Ozone depletion can cause increased UV rays, skin cancers and can also affect cyanobacteria

2. Why UV radiation is higher in summer?

A.  The Sun is closer to planet earth so UV rays have a shorter distance to travel to reach us.

B.  There is more ozone in the atmosphere during summer.

C.  The sun is particularly busy in summer

D.  None of these

Ans:  A

The Sun being closer to Earth in summers can cause the radiations to reach faster and thus cause more heat and UV rays.

RELATED| GK Quiz on Montreal Protocol and Ozone layer Preservation

3. Which products contain ozone-depleting substances?

1 Motorbike

2 Car with AC

3 Spray

4 Oven

5 Refrigerator

6 Pesticides

7 Fire extinguisher

Options are

A.  1,2,3,4,5,6

B.  2,3,4,6,7

C.  2,4,5,6,7

D.  2,3,4,5,6,7

Ans:  C

Ozone depleting substances like gases, CFCs, Freons etc are present in ACs, Oven, Fridges, Pesticides and Fire Extinguishers.

4. When was the first ozone hole discovered?

A.  1980s

B.  1950s

C.  1970s

D.  1990s

Ans:  C

It was in 1970s when the Ozone layer hole was discovered over stratosphere in Antarctica. 

GK Questions and Answers on Air Pollution

5. In which sphere Ozone layer depletion is found?

A.  Ionosphere

B.  Stratosphere

C.  Lithosphere

D.  None of these

Ans: B

Ozone layers depletion was found to be done in the Stratosphere.

6. The depletion in the Ozone layer is caused by:

A.  Carbon dioxide

B.  Nitrous oxide

C.  Methane

D.  Chlorofluorocarbon

Ans:  D

The major reason for depletion of Ozone was chlorofluorocarbons found in ACs and Refrigerators. 

7. Which of the following is a prime health risk associated with greater UV radiation through the atmosphere due to the depletion of the ozone layer?  

A.  Damage to the digestive system

B.  Increased risk of liver cancer

C.  Increased risk of skin cancer

D.  Neurological disorder

Ans: C

Ozone layer depletion has caused direct action of UV rays on skin which can result in cancer. 

8. Montreal protocol is related to the:

A.  Global warming

B.  Ozone layer depletion

C.   Sustainable development

D.  Food security

Ans: B

Montreal Protocol was signed for combating the depletion of the Ozone layer and in further reach to prevent climate change.

9. An ozone-depleting substance mainly used in:

I. Burning fossil fuels

II. Chimneys

III. All human activities

IV. Cooling and refrigeration applications, and in the manufacture of foam products.

Options

A.  Only I, II

B.  Only I,II, III

C.  All

D.  Only IV

Ans: D

Coolants of air conditioners and refrigerators consist of halons and CFCs which can deplete the Ozone layer. 

10. CFCs (chlorofluorocarbons) are greenhouse gases that have caused a rise of 3 degree C in the global temperatures in the past century. Name the CFC that is used in refrigerators.

A.  Carbon dioxide

B.  Methane

C.  Ammonia

D.  Freon

Ans: D

Refrigerators used to consist of freon that caused damage to the Ozone. 

GK Questions on Basic Concepts of Environment and Ecology

रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश

Related Categories

Live users reading now