Are you worried or stressed? Click here for Expert Advice

GK Quiz on Science: Biology Set I

Shikha Goyal

Biology is a life science in which we study phenomena including origin, growth, reproduction, structure, and behaviour. It is derived from the Greek words "bios" means life and "logos" means study. That is the study of life. 
Do you know Biology overlaps with other sciences like biochemistry, toxicology, biophysics, physics, stratigraphy, astrobiology, astronomy, social sciences (geography, philosophy, psychology, sociology, etc.)?

GK Quiz on the study of life Science will help you to understand different phenomena of the organs of living organisms and how living organisms interact with non-living organisms.

1. Which of the following is a large blood vessel that carries blood away from the heart?

A. Vein

B. Artery

C. Capillary

D. Nerve

Ans. B

Explanation: The pulmonary artery carries blood from the right side of the heart to the lungs to pick up a fresh supply of oxygen.

2. Which of the following is not a member of the vitamin B complex?

A. Thiamine

B. Riboflavin

C. Folic acid

D. Ascorbic acid

Ans. D

Explanation: Vitamin B complex consists of 8 vitamins namely B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 and B12. Vitamin B1 is Thiamine, Vit B2 is Riboflavin, Vit B3 is Niacin, Vit B5 is pantothenic acid, Vit B6 is pyridoxine, biotin, folic acid, and Vit B12 is cyanocobalamin.

3. Fungi are plants that lack........

A. Oxygen

B. Carbon dioxide

C. Chlorophyll

D. None of these

Ans. C

Explanation: We know plants prepare their own food and so are known as autotrophs. With the help of photosynthesis, they make food in which they produce glucose from carbon dioxide and sunlight. Oxygen is released by plants which are further used by humans and other animals. But Fungi lack chlorophyll and do not engage in photosynthesis.

4. What makes a reptile a reptile?

A. Cold blooded

B. Warm Blooded

C. Non-Hearing

D. Egg-laying

Ans. D

Explanation: Reptiles' skin is covered with hard, dry scales and most reptiles lay eggs. Those animals which are cold-blooded don't automatically maintain a constant body temperature. They have to lay out their eggs in the sun to keep their body warm.

5. Which blood vessels have the smallest diameter?

A. Capillaries

B. Arterioles

C. Venules

D. Lymphatic

Ans. A

Explanation: Blood is carried through the body by Blood Vessels. With the help of perfusion process capillaries supply blood to the tissues. The diameter of the capillary ranges from 5-10 micrometers. The diameter of the arteriole is approx. 30 micrometer.

What is Blood Pressure and how is it measured?

6. Which of the following is an air-borne disease?

A. Measles

B. Typhoid

C. Pink eye

D. None of the above

Ans. A

Explanation: Airborne diseases are the infections spread by airborne transmissions including Chickenpox, Anthrax, Influenza, Measles, Smallpox, Cryptococcosis and Tuberculosis.

7.  A yellow dust appears on the fingers, whenever we touch the middle of a flower. These tiny yellow grains are one of the most precious substances in nature because they contain the secret of plant life.  What is this dust called?

A. Pollen

B. Sperm

C. Spore

D. Sporocyst

Ans. A

Explanation: The yellow powder is called pollen and the stick that holds it is known as stamen.

8. Which organ of the body produces the fluid known as bile?

A. Liver

B. Pancreas

C. Gall bladder

D. Kidney

Ans. A

Explanation: Liver produces a digestive fluid known as bile. Liver releases Bile into Gall Bladder, a small, pear-shaped organ located just below your liver in the upper right side of your abdomen.

 9. Which of the following hormones is a steroid?

A. Estrogen

B. Glucagon

C. Insulin

D. Oxytocin

Ans. A

Explanation: Steroid hormone is produced by three endocrine organs. The testes produce testosterone; the ovaries produce estrogen, and the adrenal cortex produces steroid hormones such as cortisol and aldosterone. Steroid hormones are derived from cholesterol and are lipid-soluble molecules.

10. Which one of the following is not a function of the liver?

A. Regulation of blood sugar

B. Enzyme activation

C. Detoxification

D. Reproduction

Ans. D

Explanation: The liver is the body's largest internal organ. It has many functions in the body as it helps in protein synthesis and blood clotting, manufacturing triglycerides and cholesterol, glycogen synthesis, and bile production. It also detoxifies chemicals and metabolizes drugs.

11. Which of the following is/are the main functions of Lymphocytes?

1. Produce antibodies

2. Produce antigens

3. Produce White Blood Cells

A. Only 1

B. Both 2 and 3

C. Both 1 and 3

D. 1, 2 and 3

Ans. A

Explanation: Globulins are secreted by Lymphocytes and are known as antibodies. These antibodies help to fight against pathogens that attack the body.

12. Consider the following statements:

1. Insulin is a fat-storage hormone that is released by the pancreas and regulates metabolic processes.

2. Melatonin is produced by the pineal gland in the brain which controls sleep and wake cycles.

Choose the correct answer

A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Ans. C

Explanation: Insulin is a fat-storage hormone that is released by the pancreas and regulates metabolic processes. Melatonin is produced by the pineal gland in the brain which controls sleep and wake cycles.

Also, Read

Various Glands and Hormones in Human Body General Science A Complete Study Material

 

 

 

रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश

Related Categories

Live users reading now