Search

Questions and Answers: Asian Development Bank

28-MAY-2018 16:21

    GK Quiz

    The Asian Development Bank (ADB) was established as a financial institution that would foster economic growth and cooperation in the Asia-Pacific region. To increase the awareness of the aspirants of different exams, jagran josh made this set of quiz of 9 questions. We hope that this set will be useful for the aspirants of the different competitive exams.

    1. On which day of the year 1966, Asian Development Bank was established?

    (a) 19 December

    (b) 1 January

    (c) 1 April

    (d) 24 September

    Ans. a

    Explanation: ADB was established on 19 December, 1966 on the recommendations of the economic commission for Asia and Pacific Region (ECAFE).

    2. Which of the following statement is NOT correct about the Asian Development Bank (ADB)?

    (a) ADB started working on January 1, 1967.

    (b) The chairmanship of the ADB is always given to the Japanese

    (c) Currently it has 53 members

    (d) There are 48 members of the ADB belongs to the Asia and Pacific Region

    Ans. c

    Explanation: Currently there are 67 members of the ADB out of which 48 members belongs to the Asia and Pacific Region and 19 outside.

    General Knoledge eBook

    3. Which of the following is the main aim of the ADB?

    (a) To create a trade block in the Asian continent to save the environment of the region

    (b) To accelerate the social and economic development of the Asia and Pacific Region

    (c) To establish a trade block in the Asia to deal with the competition coming from the European countries.

    (d) None of the above

    Ans. b

    Explanation: The aim of the ADB is to accelerate the social and economic development of the Asia and Pacific Region. ADB constituted ADB fund in 1974 which provides fund to Asian countries on concessional interest rates.

    4. Which of the following is the newest member of the ADB?

    (a) Armenia

    (b) Turkmenistan

    (c)Luxembourg

    (d) Georgia

    Ans. d

    Explanation: Georgia is the newest member of the ADB which joined it on February 2, 2007. From 31 members at the time of its establishment in 1966, ADB has grown to 67 members out of which 48 are from within Asia and the Pacific and 19 outside.

    5. Where is the headquarters of the ADB?

    (a) Manila

    (b) Kathmandu

    (c) Jakarta

    (d) Dhaka

    Ans. a

    Explanation: ADB is headquartered in the "Ortigas Center" located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines. The ADB offers "hard" loans on commercial terms primarily to middle income countries in Asia and "soft" loans with lower interest rates to poorer countries in the region.

    6. Who is the current President of the ADB?

    (a) Takehiko Nakao

    (b) Haruhiko Kuroda

    (c) Tadao Chino

    (d) Shinzō Abe

    Ans. a

    Explanation: Takehiko Nakao is the current President of the ADB. From 1966 till date there are 9 presidents of the ADB had been chosen. President of ADB is the chairperson of the Board of Directors and manages ADB. The president is chosen for the term of five years, and may be re-elected. Traditionally, the President of ADB has always been Japanese.

    7. Which of the following country has the highest subscribed capital of the ADB?

    (a)  India

    (b) USA

    (c) Japan

    (d) China

    Ans.  c

    Explanation: Japan is the largest contributor in the subscribed capital of the country. currently it has 15.677% subscribed capital of the ADB followed by the USA 15.567% and China 6.473%.India is on the 4th  place having a capital share of 6.359%.

    8. Who is the India’s governor on the board of the governors of the Asian Development Bank?

    (a) Prime Minister of India

    (b) Finance Minister of India

    (c) Governor of Reserve Bank of India

    (d) Foreign Minister

    Ans. b

    Explanation: Finance Minister of India is the India’s governor on the board of the governors of the Asian Development Bank and in his absence the finance secretary is the alternate governor.

    9. Which of the following country has highest voting power in the ADB?

    (a)  USA

    (b)  India

    (c) China

    (d) Japan

    Ans. d

    Explanation: Japan has highest voting power in the ADB. Japan has 12.840% voting power of total votes followed by the USA with 12.752% and China has 5.477%. India (5.386) is on 4th position and Australia is on 5th position.

    GK Questions and Answers: ASEAN Countries

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Newsletter Signup

    Copyright 2018 Jagran Prakashan Limited.
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK