Search

GK Question and Answers on the Post Gupta Era

 In this article we are giving, 10 GK Question and Answers on the Post Gupta Era with an explanation which will be helpful for the aspirants of the competitive exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.
Sep 18, 2019 19:49 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Question and Answers on the Post Gupta Era
GK Question and Answers on the Post Gupta Era

The decline and downfall of the Gupta Empire were accompanied by the dissension in the ruling family, provincial rebellion, foreign invasion and economic instability. Of the new political powers that emerged, the important ones are kings like Yasodharman, and powers such as the Maukharis, the Hunas and the later Magadhan Guptas.

1.  Who among the following established a kingdom in Saurashtra?

A. Bhatarka

B. Harsha

C. Simha Vishnu

D. Pravarasena I

Ans: A

Explanation: Maitraka dynasty was founded by Senapati (general) Bhatarka, who was a military governor of Saurashtra under Gupta Empire, who had established himself as the independent around 475 AD. Hence, A is the correct option.

2. Who invaded the Gupta Empire during the reign of Kumaragupta?

A. Eastern Hunas

B. Black Huns

C. White Hunas

D. Red Hunas

Ans: C

Explanation: The White Hunas invaded the Gupta Empire during the reign of Kumaragupta, were also known as the Hephthalites, and caused great damage to the failing Gupta Empire. Hence, C is the correct option.

3. Who among the following Pushyabhutis ruler assumed the title of Parambhattaraka Maharajadhiraja?

A. Harshavardhana

B. Bhatarka

C. Sasanka

D. Prabhakarvardhan

Ans: D

Explanation: Prabhakarvardhan was the most important ruler of the dynasty who assumed the title of Parambhattaraka Maharajadhiraja. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the Post Mauryan Age

4. The Chinese traveller Hiuen Tsang visited India during the period of which Indian emperor?

A. Harsha

B. Pulakesin II

C. Narasimhavarman

D. Sarvavarman

Ans: A

Explanation: The Chinese traveller Hiuen Tsang visited India during the period of emperor Harsha. Hence, A is the correct option.

GK Questions and Answers on the First ancient Indian Territorial States

5. Who among the following established their authority in the Tondainadu?

A. Harsha

B. Pulakesin II

C. Pallavas

D. Sarvavarman

Ans: C

Explanation: The Pallavas were possibly a local tribe who established their authority in the Tondainadu of land of creepers. Hence, C is the correct option.

6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Hunas?

A. Hunas was a rare race of Central Asia who came to India.

B. Hunas invaded India for the first time during the reign of Kumargupta.

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Ans: C

Explanation: The Hunas were a rare race of Central Asia who came to India. They invaded India for the first time during the reign of Kumargupta. Hence, C is the correct option.

7. Which of the following dynasty of post Gupta era was Iranian origin?

A. Maukharis

B. Maitrakas

C. Pushyabhutis

D. Gaudas

Ans: B

Explanation: Maitrakas was Iranian in origin and ruled in Saurashtra region of Gujarat with Valabhi as capital. Valabhi became centre of learning, culture and trade and commerce under the guidance of Bhatarka. It survived the longest Arab attacks.Hence, B is the correct option.

8. Which of the following is/are correctly matched?

A. Mahasandhi Vigzahak-Officer to decide about war and peace

B. Ayuktak- Ordinary officer

C. Vrihadeshwawar-Head of Cavalry

D. All are correct

Ans: D

Explanation: These are the posts in the Post Gupta era.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History