Search

7th Pay Commission in India: GK Questions and Answers

Pay Commission is set up in India to review the work and pay structure of all civil and military divisions of the Government of India. The Pay Commission is set up after the gap of 10 years. We published a set of 9 GK Questions and Answers on 7th Pay Commission.
Jun 3, 2020 18:49 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers on 7th Pay Commission
GK Questions and Answers on 7th Pay Commission

Pay Commission is established in India to make a reasonable salary of central and states government employees so that they can be motivated for their duties. We have published these 9 GK Questions and Answers on the 7th Pay Commission to increase the knowledge of the general public.

1. Who was the chairman of the 7th Pay Commission in India?
(a) B.N Srikrishna
(b) Justice A.K. Singh Mathur
(c) Ashok Ganguly
(d) Rajesh Maharshi
Answer:-b
Explanation:- Former PM Manmohan Singh government constituted the 7th Pay Commission under the chairmanship of Justice A.K. Singh Mathur on 25 September 2013.

2. Since when the recommendations of the 7th Pay Commission were implemented?

(a) 1 January 2016
(b) 1 July 2015
(c) 1 April 2013
(d) 1 January 2017
Answer:- a
Explanation:- The recommendations of the 7th Pay Commission were implemented since January 1, 2016.

3. When was the first pay Commission established in India?

(a) 1951
(b) 1960
(c) 1975
(d) 1946
Answer:- d
Explanation:- The first Pay Commission in India was set up in January 1946. Since then 7 pay commissions have been set up.

4. Who was the chairman of the first Pay Commission in India?

(a) J.B. Kriplani
(b) G.V.Mavlankar
(c) Srinivas Varadachariar
(d) Ranjit Singh Sarkaria 
Answer:- c
Explanation:- The first Pay Commission of India was set up under the chairmanship of Srinivas Varadachariar in January 1946.

5. The composition of the Pay Commission comes under the.....

(a) Ministry of Home affairs
(b) Ministry of corporate affairs
(c) Ministry of Finance
(d) None of the above
Answer:-c
Explanation:- The Pay Commission is constituted by the Department of Expenditure, Ministry of Finance.

6. Which of the following option is not matched correctly?

(a) First Pay Commission Chairman: Srinivas Varadachariar
(b) Second Pay Commission Chairman: P.N. Singhal
(c) Fifth Pay Commission Chairman: Justice S. Ratnavel Pandian
(d) Sixth Pay Commission Chairman: Justice B.N. Srikrishna
Answer:-b
Explanation:- Chairman of Second Pay Commission was Mr. Jaganath Das and the third commission was headed by the Raghubir Dayal.

7. How much financial burden put on the central government in the FY 2016-17 by the 7th Pay Commission?
(a) Rs. 1 lac crore
(b) Rs. 1.65  lac crore
(c) Rs. 3.15 lac crore
(d) Rs. 2.25 lac crore
Answer:-a
Explanation:- The total financial impact of the 7th Pay Commission was around Rs 1,02,100 crore in FY 2016-17. This total burden would be a sum of Rs 39,100 crore for the pay increase, Rs 29,300 crore for allowances, and Rs 33,700 crore would be spent on the pension.

8. As per the 7th Pay Commission, what was the minimum pay of central government employees?

(a) Rs 15,000 per month
(b) Rs 18,000 per month
(c) Rs 22,000 per month
(d) Rs 25,000 per month
Answer:- b
Explanation:- The “Aykroyd formula" set the minimum pay in central government jobs at Rs. 18,000 per month.

9. What was the maximum pay in the 7th Pay Commission's recommendations?
(a) Rs. 1.90 lac/month
(b) Rs. 1.65 lac/month
(c) Rs. 1.10 lac/month
(d) Rs. 2.50 lac/month
Answer:- d
Explanation:- AS per 7th Pay Commission the maximum Pay was Rs 2.5 lac per month for Cabinet Secretary and others presently at the same pay level. The salary for the apex scale was 2,25,000 (Fixed). This apex scale would be given to Chief Secretary of States, Union Secretaries in charge of various ministries of Government of India.

What is 7th Pay Commission of India?

Related Categories