Earth Day Quiz 2020, check important GK Questions and answers on nature Earth

Earth Day 2020: Earth day is a global event organised to protect the environment and increase awareness about environmental protection. Here, we have compiled a set of questions on our nature Earth.
Created On: Apr 22, 2020 17:40 IST
Modified On: Apr 22, 2020 17:44 IST
Earth Day 2020: GK Questions and Answers
Earth Day 2020: GK Questions and Answers

Earth day 2020 is organised every year throughout the world. We have published this set of 8 questions on the earth day; this set is essential for various competitive exams to be held in India.

1. When is earth day observed?
(a) 20 March
(b) 22 April
(c) 5 June
(d) 24 September
Answer:b
Explanation: The Earth day is observed on 22 April every year. This day is celebrated to initiate efforts to save the earth.

2.  When was the first earth day observed?
(a) 1992
(b) 2001
(c) 1970
(d) 1982
Answer:c
Explanation: First earth day observed on April 22, 1970. In 2020 we are celebrating 50 years of its inception.

3. Who is called the father of earth day?
(a) Gaylord Nelson
(b) Vandana Shiva
(c) Wangari Maathai
(d) Mark Boyle
Answer: a
Explanation: Earth Day was founded by American senator Gaylord Nelson for environmental education.

4. What is the theme of earth day 2020? 
(a) Rhyming with nature
(b) End Plastic Pollution
(c) Save our species
(d) Climate action
Answer:d
Explanation: The theme of earth day 2020 is 'Climate action'. While the theme for the 2019 earth day was 'Save our species'.

5. Earth day is an......event.
(a) Annual Event
(b) Two Year event
(c) Three-year event
(d) Four-year event
Answer: a
Explanation: Earth Day is an annual event celebrated by more than 1 billion people in 192 countries.

6. The first Earth Day celebrations took place in......
(a) Sweden
(b) USA
(c) Switzerland
(d) Japan
Answer: b
Explanation: The first Earth Day celebrations took place in the USA. This day brought around 20 million Americans out of the home to have a peaceful demonstration for environmental reform.

7. Which is a more appropriate reason to observe the earth day every year?
(a) To Support for environmental protection
(b) To protect the species
(c) To save the ozone layer
(d) None of the above
Answer: a
Explanation: The earth day is observed for the support for environmental protection. This support includes all types of efforts which essential for environmental protection.

8. Which of the following theme is not matched correctly?
(a) “Environmental and Climate Literacy: 2017
(b) Climate action:2020
(c) Save our species:2019
(d) End Plastic Pollution:2021
Answer: d
Explanation:'End Plastic Pollution' was the theme of 2018. While the theme of earth day 2020 is 'Climate action.'

 

GK Questions and Answers on Hurricane

GK Questions and Answers on Climatology and Climate Change