Comment (0)

Post Comment

3 + 8 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    GK Questions and Answers on Fundamental Duties of Indian Citizens

    Jagaran Josh is giving a quiz of 10 questions based on 'Fundamental Duties' to help aspirants of IAS / PCS / SSC / CDS and other competitive exams. We hope this quiz will be helpful in your success.
    Created On: Jul 26, 2019 18:23 IST
    Modified On: Jul 26, 2019 18:23 IST
    Fundamental Duties
    Fundamental Duties

    The fundamental duties were incorporated in Part IV-A of our constitution by 42nd Constitutional Amendment Act, 1976. Presently we have 11 fundamental duties in our constitution under article 51-A, which are statutory duties and are enforceable by law. The idea behind the incorporation of the fundamental rights was to emphasise the obligation of the citizen in exchange of the comprehensive fundamental rights enjoyed by them.

    1. The constitution of India, adopted Fundamental Duties from the constitution of .......

    (A) America

    (B) Japan

    (C) Russia

    (D) Britain

    Ans. C

    2. When Fundamental Duties were added in the Constitution of India?

    (A) 1976

    (B) 1965

    (C) 1970

    (D) 1992

    Ans. A

     3. At present how many Fundamental Duties are in the Constitution of India?

    (A) 6

    (B) 7

    (C) 10

    (D) 11

    Ans. D

    4. In the Indian Constitution, Fundamental Duties are given in which article?

    (A) Article 12 to 35

    (B) Article 51A

    (C) Article 36 to 50

    (D) Article 19

    Ans. B

    5. Which of the following statements is false?

    (A) Fundamental Duties are given in Part IV of the Constitution

    (B) After the 42th constitutional amendment Fundamental Duties have been added to the Constitution of India.

    (C) In 2002, after the 82nd Constitution Amendment Act, another Fundamental Duty was added.

    (D) Public Representation Act, Built in1951.

    Ans. C

    6. Which of the following committee advocated the Fundamental Duties in the Indian constitution?

    (A) Verma Committee

    (B) Sarkaria Committee

    (C) Balwantrai Mehta Committee

    (D) Swarn Singh Committee

    Ans. D

    7. Which of the following is not the Fundamental Duty?

    (A) Safeguarding public property

    (B) To obey the parents

    (C) To make compulsory education to children of 6 to 14 years

    (D) To spread brotherhood among the people

    Ans. B

    8. Which Constitutional Amendment Act was passed to provide compulsory education to children between 6 and 14 years?

    (A) 82nd

    (B) 83rd

    (C) 86th

    (D) 84th

    Ans.c

    9. Which of the following is not matched correctly?

    (A) Forest Conservation Act: 1980

    (B) Wildlife Protection Act: 1974

    (C) Public Representation Act: 1951

    (D) Civil Duties Protection Act: 1955

    Ans. B

    10. When was the 'Prevention of Insults to National Honour Act' passed?

    (A) 1976

    (B) 1972

    (C) 1974

    (D) 1971

    Ans. D

    To Solve 500+ Quiz on Indian Polity

    Related Categories