Search

GK Questions & Answers on General Science (Set 1)

Jan 9, 2019 17:38 IST
GK Questions and Answers on General Science Set 1

Questions and Answers on General Science (Set 1) consists of 10 MCQ to make you understand various terms used in daily life and are important as well as exam point of view like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

1. Anatomy is a branch of Science which deals with:

A. Structure of animals and plants

B. Functioning of body organs

C. Animal behaviour

D. Cells and tissues

Ans. A

2. Oncology is the study of:

A. Birds

B. Cancer

C. Mammals

D. Soil

Ans. B

3. Numismatics is the study of:

A. Coins

B. Numbers

C. Stamps

D. Space

Ans.  A

4. Eugenics is the study of:

A. Different races of mankind

B. Genetics of plants

C. People of European region

D. Altering human beings by changing their genetic components.

Ans. D

5. Ornithology is the:

A. Study of plants

B. Study of bones

C. Study of noise

D. Study of birds

Ans. D

6. Epidemiology is the study of:

A. Endodermis disease

B. Dermis disease

C. Epidemic disease

D. None of the above

Ans. C

7. The energy of food is measured in:

A. Calories

B. Celsius

C. Kelvin

D. None of the above

Ans. A

8. Name the instrument that is used to measure Relative Humidity?

A. Hygrometer

B. Hydrometer

C. Barometer

D. Mercury Thermometer

Ans. A

9. Name an instrument which is used to measure the Density of milk?

A. Lactometer

B. Hydrometer

C. Barometer

D. Hygrometer

Ans. A

10. Name an instrument used to measure electric resistance?

A. Ohmmeter

B. Electrometer

C. Galvanometer

D. Spectrometer

Ans. A

Click here to study “General Science” A Complete Study Material