GK Questions and Answers on Global Hunger Index (GHI) 2020

As we know that in the Global Hunger Index (GHI) 2020, India ranked 94 out of 107 countries. Let us solve an interesting quiz based on 2020 GHI.
Created On: Oct 22, 2020 23:04 IST
Modified On: Dec 14, 2020 14:33 IST
GK Quiz on Global Hunger Index (GHI) 2020
GK Quiz on Global Hunger Index (GHI) 2020

The Global Hunger Index (GHI) is a tool designed to comprehensively measure and track hunger at global, regional, and national levels. Its scores are calculated every year to assess progress and setbacks in combating hunger. It is designed to spread awareness and understanding against hunger and provide a way to compare the levels of hunger between countries and regions. It also provides call attention to those areas of the world where levels of hunger are highest and where there is a need to take some additional efforts to eliminate hunger.

1. In the Global Hunger Index 2020, which of the following countries has the highest hunger and undernutrition levels among world regions?
A. Africa South of the Sahara
B. South Asia
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: Africa South of the Sahara and South Asia has the highest hunger and undernutrition levels in the regions of the world, with 2020 GHI scores of 27.8 and 26.0, respectively.

2. According to 2020 GHI scores, which of the following countries have alarming levels of hunger?
A. Chad
B. Timor-Leste
C. Madagascar
D. All the above
Ans. D
Explanation: According to 2020 GHI scores, 3 countries have alarming levels of hunger namely Chad, Timor-Leste, and Madagascar.

3. How many nations shared the top rank with GHI 2020 scores of less than five?
A. 12
B. 14
C. 17
D. 19
Ans. C
Explanation: 17 nations, including China, Belarus, Ukraine, Turkey, Cuba, and Kuwait, shared the top rank with 2020 GHI scores of less than 5.

4. What is the score of India in the Global Hunger Index 2020?
A. 15.2
B. 26.2
C. 27.2
D. 28.2
Ans. C
Explanation: In the Global Hunger Index 2020 with a score of 27.2, India has a level of hunger that is serious.

List of Important Schemes launched by the Modi Government

5. For each country, GHI values are determined by which of the following indicators?
1. Undernourishment
2. Child Wasting
3. Child Stunting
4. Child Mortality
Select the correct answer
A. 1 and 4
B. 1, 2 and 4
C. 1, 2 and 4
D. 1, 2, 3 and 4
Ans. D
Explanation: First, for each country, values are determined for four indicators namely undernourishment, child wasting, child stunting, and child mortality.

6. What is the rank of Bangladesh in the Global Hunger Index 2020?
A. 70
B. 72
C. 75
D. 78
Ans. C
Explanation: In the Global Hunger Index 2020, Bangladesh ranked at 75.

7. Which of the following country shares the same rank (94) with India in the 2020 GHI?
A. Congo
B. Sudan
C. Nigeria
D. Rwanda
Ans. B
Explanation: In the 2020 GHI, Sudan shares the same 94 rank with India.

8. In the 2020 Global Hunger Index, which of the following country ranked 107?
A. Haiti
B. Chad
C. Liberia
D. Sierra Leone
Ans. B
Explanation: In the 2020 Global Hunger Index, Chad ranked 107.

9. In the 2020 GHI, which of the following countries is/are ranked 70.
A. Indonesia
B. Cameroon
C. Namibia
D. All the above
Ans. D
Explanation: Indonesia, Cameroon, and Namibia are ranked 70 in the 2020 GHI.

10. What is the rank of Nepal in the 2020 Global Hunger Index?
A. 70
B. 73
C. 76
D. 79
Ans. B
Explanation: Nepal ranked 73 in the 2020 Global Hunger Index.

Global Hunger Index (GHI) 2020: All you need to know

Comment ()

Related Categories