Search

GK Quiz on India-China border

In Asia, India and China are the two neighbouring countries. Both the countries share borders. Let us find out about the states of India that share boundaries with China in the form of questions and answers.
Aug 21, 2019 18:27 IST
GK Quiz on India-China Border

Several states of India share boundaries with China. Let us tell you that Line of Actual Control (LAC) is a line that separates the administrative areas of Jammu and Kashmir, India from Aksai Chin. This is one of the disputed borders between India and China.

  1. What is the length of border that India shares with China?
    A. 3400 km
    B. 3450 km
    C. 3488 km
    D. 3490 km
    Ans. C
    Explanation: China and India are the two neighbouring countries in Asia. India shares 3488 km of border with China.
  2. Which Indian states shares border with China?
    A. Jammu and Kashmir
    B. Arunachal Pradesh
    C. Uttarakhand
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Sikkim, Uttarakhand and Arunachal Pradesh Indian states shares border with China. Also, the Tibet Autonomous region of China touched border with India.
  3. Name the Border Guarding Force at Indo-China Border?
    A. Indo-Tibetan Border Police Force (ITBP)
    B. Indo-China Border Force (ICBF)
    C. Aksai Chin Border Force (ACBF)
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation: The Border Guarding Force at Indo-China Border is known as Indo-Tibetan Border Police Force (ITBP).
  4.  What is the length of Jammu and Kashmir border shares with China?
    A. 1500 km
    B. 1537 km
    C. 1567 km
    D. 1597 km
    Ans. D
    Explanation: Jammu and Kashmir border shares 1597 km length with China.
  5. What is the length of the border of Uttarakhand shares with China?
    A. 300 km
    B. 315 km
    C. 345 km
    D. 355 km
    Ans. C
    Explanation: The length of the border of Uttarakhand shares with China is 345 km.
  6. Which state of India shares the longest border with China?
    A. Arunachal Pradesh
    B. Sikkim
    C. Himachal Pradesh
    D. Jammu and Kashmir
    Ans. D
    Explanation: Jammu and Kashmir shares 1597 km with China, which is the longest.
  7. What is the capital of China?
    A. Beijing
    B. Shanghai
    C. Seoul
    D. Hong Kong
    Ans. A
    Explanation: The Beijing is the capital of China which is one of the heavily populated cities in the world.
  8. Which state of India share border of length 1126 km with China?
    A. Sikkim
    B. Himachal Pradesh
    C. Arunachal Pradesh
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation: Arunachal Pradesh shares 1126 km of border with China.
  9. In which direction Uttarakhand is bounded by the Tibet Autonomous Region of China?
    A. Northwest
    B. Northeast
    C. Southeast
    D. Southwest
    Ans. B
    Explanation: Uttarakhand is bounded to the Northeast by the Tibet Autonomous Region of China.
  10. Which state of India shares the smallest border with China?
    A. Uttarakhand
    B. Sikkim
    C. Himachal Pradesh
    D. Arunachal Pradesh
    Ans. C
    Explanation: Himachal Pradesh shares about 200 km border with China which is the smallest among other sharing border states of India.
    So, these are the questions and answers with explanation regarding Indian states sharing border with China.

What is the history of Aksai Chin?

Which Indian states share boundaries with China?