GK Questions and Answers on Languages in India

India is a diverse country with diverse cultures. Indian Constitution recognizes 22 major languages of India mentioned in the 8th Schedule. Let us solve an interesting quiz on the languages in India.
Created On: Jun 4, 2021 01:39 IST
Modified On: Jun 4, 2021 01:39 IST
GK Questions and Answers on Languages in India
GK Questions and Answers on Languages in India

At the State and Central levels, India has "Official Languages" but there is no "National language". The Government of India has adopted Hindi as the official language with English as a provincial official sub-language. In the Constitution of India, Article 346 recognizes Hindi as the language in the Devanagari script as the official language of the Government of India.

Article 345 of the Indian Constitution provides constitutional recognition as "Official languages" of the union to any language adopted by the state legislature as the official language of that particular state. Let's solve the questions related to the languages in India that will enhance your knowledge skill.

1. Which of the following language is known as the queen of all the languages of the World?

A. Malayalam

B. Hindi

C. Kannada

D. Dogri

Ans. C

Explanation: Kannada is the queen of all the languages of the World. It is the mother of many languages that are spoken now across the globe.

2. Which of the following is the main language of Goa?

A. English

B. Hindi

C. Konkani

D. Malayalam

Ans. C

Explanation: English is widely spoken in Goa and is the national language of education and commerce in India but the main language in Goa is Konkani.

3. Consider the following statements regarding the Kannada language.

1. There is no silent letter in Kannada.

2. is the only Indian language for which a foreigner Ferdinand Kittel wrote a Dictionary.

3. Kannada literature is older than English and Hindi.

Which of the following statement(s) is/are correct?

A. 1 and 3

B. 2 and 3

C. 1 and 2

D. 1, 2 and 3

Ans. D

Explanation:  There is no silent letter in Kannada. Reverend Ferdinand Kittel is most famous for his study of the Kannada language. He is known for producing a Kannada-English dictionary of about 70,000 words in 1894. Kannada is the oldest language along with Prakrit, Sanskrit, and Tamil. 

Kannada Language: 7 amazing facts about one of India’s most unique language

4. In which of the following Indian States/UTs Dogri language is spoken?

A. Uttar Pradesh

B. Tamil Nadu

C. Bihar

D. Jammu and Kashmir

Ans. D

Explanation: Dogri language is spoken in Jammu and Kashmir. It is an officially recognized language of India. The earliest written reference to Dogri is found in the Nuh sipihr written by the poet Amir Khosrow in 1317 CE.

5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Maithili language?

1. It is the only Bihari language with a script of its own, called Tirhuta.

2. It is a Dravidian language.

A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Ans. A

Explanation:  The only Bihari language is Maithili with a script of its own, called Tirhuta. It is an Indo-Aryan language of the Indo-European language family. 

6. In which of the following states the Urdu language is spoken?

A. Andhra Pradesh

B. Uttar Pradesh

C. Tamil Nadu

D. All the above

Ans. D

Explanation: The Urdu language is spoken in Andhra Pradesh, Delhi, Jammu and Kashmir, Uttar Pradesh, and Tamil Nadu in India.

7. In which Article of the Indian Constitution Hindi is defined as the official language of the Union?

A. Article 341

B. Article 343

C. Article 354

D. Article 364

Ans. B

Explanation: Article 343(1) of the Constitution provides that Hindi in Devanagari script shall be the Official Language of the Union.

Official Languages in Indian Constitution

8. When was a Committee of Parliament on Official Language constituted?

A. 1970

B. 1972

C. 1976

D. 1980

Ans. C

Explanation: A Committee of Parliament on Official Language was constituted in 1976 under section 4 of the Official Languages Act, 1963 to periodically review the progress in the use of Hindi as the Official Language of the Union and to submit a report to the President. 

9. Which of the following languages is/are spoken in Puducherry?

1. Tamil

2. Malayalam

3. Telugu

A. 1 and 3

B. 2 and 3

C. 1 and 2

D. 1, 2 and 3

Ans. D

Explanation: The major languages spoken in Puducherry are Tamil, Malayalam, and Telugu. Other significant languages in the territory include Urdu, French, Kannada, Hindi, Gujarati, English, and Marathi.

10. Which of the following languages is not spoken in Sikkim?

A. Lepcha

B. Bodo

C. Bhotia

D. Nepali

Ans. B

Explanation: Main languages of the Sikkim are Nepali, Bhotia, and Lepcha. Other spoken languages are Limbu, Sherpa, Tamang, etc.

10 Most Spoken Languages in India by Number of Speakers

Comment ()

Related Categories

Post Comment

7 + 3 =
Post

Comments

  • jyotiAug 26, 2021
    hindi
  • Pradeep Kumar ChaturvediJun 25, 2021
    Good