Search

GK Questions and Answers on Lunar and Solar Eclipses

Shikha Goyal27-JUL-2018 17:42
What is Solar and Lunar Eclipse?

Eclipses takes place when one heavenly body such as a moon or planet moves into the shadow of another heavenly body.It is of two types: Lunar eclipse or Solar eclipse. A lunar eclipse occurs when Earth comes between the Moon and the Sun, due to which earth's shadow obscures the moon or a portion of it. Whereas Solar eclipse occurs when the Moon comes in between the Earth and the Sun, which blocks all portions of the Sun. This article deals with the types of eclipses, how they are caused etc.in the form of questions and answers.

1. When Lunar Eclipse occur?
A. When Sun is between Earth and Moon
B. When Earth is between Sun and Moon
C. When Moon is between Earth and Sun
D. When Earth is between Sun and other celestial bodies
Ans. B

Explanation: A lunar eclipse occurs when Earth crosses between the moon and the sun, which casts a shadow of Earth onto the moon.

2. When did Lunar Eclipse happen?
A. Half Moon
B. Full Moon
C. Equinox
D. None of the above
Ans. B

Explanation: Eclipses of the Moon happen at Full Moon, when the Sun, Earth and Moon are aligned to form an exact or an almost straight line.

3. Select the correct option matching together about Earth shadows:
1. Umbra – darker, central part
2. Penumbra – the outer part
3. Antumbra – partly shaded area beyond the umbra
Correct Options are:
A. Only 1 and 2
B. Only 2 and 3
C. Only 1
D. All 1, 2 and 3
Ans/ D

Explanation: Shadow of earth is divided into three parts:
Umbra is the innermost and darkest part of the shadow and an observer experiences total eclipse. Penumbra is the region in which only a portion of the light source is blocked by the body. Therefore, an observer experiences partial eclipse. Antumbra is the lighter area of a shadow that appears beyond umbra. An observer experiences annular eclipse.

GK Questions and Answers on NASA Missions

4. What is Solar Eclipse?
A. When moon comes in between Earth and Sun
B. When Earth comes in between Moon and Sun
C. When Sun comes in between Earth and Moon
D. When Sun rays does not reach Earth.
Ans. A

Explanation: When the moon orbits Earth, it moves between the sun and Earth. When this happens, the moon blocks the light of the sun from reaching Earth. During a solar eclipse, the moon casts a shadow onto Earth.

5. When the same pattern of solar eclipse repeats every 18 years 11 days 8 hours are known as:
A. Nodes cycle
B. Saros cycle
C. Saras cycle
D. Payan cycle
Ans. B

Explanation: After one saros cycle of 18 years 11days 8 hours, the pattern of eclipses repeats.

6. What do you mean by Blood Moon?
A. It is total solar eclipse.
B. It is partial lunar eclipse with red glow
C. It is total lunar eclipse with deep red glow
D. None of the above
Ans. C

Explanation: A Total Lunar Eclipse can get a deep red glow and is sometimes called a Blood Moon.

Do you know that our moon is made up of 20 smaller moonlets?

7. During lunar eclipse, the visible red colour is because of:
A. Dust in space
B. Dust in moon’s atmosphere
C. Dust in earth’s atmosphere
D. None of the above
Ans. C

Explanation: Due to dust in earth’s atmosphere during lunar eclipse red colour is seen.

8. During a calendar year, the maximum numbers of lunar eclipse that can occur are:
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
Ans. B

Explanation: The maximum numbers of lunar eclipse that can occur during a calendar year are 3.

9. What do you understand by an eclipse?
A. Partial or total blocking of light of one celestial object by another.
B. Partial or total blocking of light by Moon.
C. Partial or total blocking of light by Earth.
D. Partial or total blocking of light by Sun.
Ans. A

Explanation: An eclipse takes place when one heavenly body such as a moon or planet moves into the shadow of another heavenly body.

10. Diamond ring occurs in which type of solar eclipse?
A. Total Solar eclipse
B. Partial Solar eclipse
C. Annular Solar eclipse
D. None of the above
Ans. A

Explanation: During total Solar eclipse diamond ring occurs.

From this quiz we come to know about the lunar and solar eclipse, how eclipse occurs, what is an eclipse etc.

What is Dark Matter in Space?

What is Super Blue Blood Moon?