Search

GK Questions and Answers on Nervous System

In humans nervous system coordinates the activity of our body. Its unit is neuron. It is divided into two main parts: central nervous system and peripheral nervous system. GK Questions and Answers on Nervous System will help to understand how control and coordination takes place in our body and also helpful in the preparation of competitive examinations.
Aug 2, 2019 12:22 IST
GK Quiz on Nervous System

The Nervous system is like the manager inside our body. Its function is to control and coordinate the parts of our body so that they work together, doing their job at the right time. The human nervous system receives information from the surroundings, processes it, interprets it and then responds accordingly. The unit which make up the nervous system are called neurons. 

  1. Nervous System consists of:
    A. Brain
    B. Spinal Cord
    C. Nerves
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: The brain and the spinal cord along with nerves constitute the nervous system.
  2. Which of the following statement is correct about Cerebellum?
    A. It regulates the muscular movement for locomotion.
    B. It is a part of brain.
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. C
    Explanation: Cerebellum consists of large mass having ridges and furrows, situated above and behind the medulla and attached to cerebrum. It regulates muscular movement for locomotion. It is a part of brain.
  3. Which nerves are attached to the brain and emerge from the skull?
    A. Cranial Nerves
    B. Spinal Nerves
    C. Thoracic Nerves
    D. Sacral Nerves
    Ans. A
    Explanation: Cranial Nerves are attached to the brain and emerge from the skull.
  4.  Name the system that controls every activity that you do?
    A. Nervous System
    B. Exocrine System
    C. Endocrine System
    D. Respiratory System
    Ans A
    Explanation: In vertebrates, Nervous System consists of two main parts Central Nervous System (CNS) and Peripheral Nervous System (PNS). CNS consists of brain and spinal cord whereas PNS consists of nerves. We can say that brain is the boss of our body; it controls everything that you do.
  5. What is the unit of Nervous system?
    A. Brain
    B. Spinal Cord
    C. Neuron
    D. Nerves
    Ans. C
    Explanation: The units which make up the nervous system are called nerve cells or neurons. Therefore, neuron is the functional and structural unit of nervous system. Neuron is the largest cell in the body.
  6. A microscopic gap between a pair of adjacent neurons over which nerve impulses pass when going from one neuron to the next is called:
    A. Neurotransmitter
    B. Synapse
    C. Axon
    D. None of the above
    Ans. B
    Explanation: A microscopic gap between a pair of adjacent neurons over which nerve impulses pass when going from one neuron to the next is called synapse.
  7. In our body involuntary actions are controlled by:
    A. Medulla in Hindbrain
    B. Medulla in Forebrain
    C. Medulla in Spinal Cord
    D. Medulla in Midbrain
    Ans. A
    Explanation: Medulla in Hindbrain controls the involuntary actions of our body.
  8. Those reflex actions which involve brain are called:
    A. Stimulus
    B. Cerebral reflexes
    C. Spinal reflexes
    D. Reflex arc
    Ans. B
    Explanation: Those reflex actions which involve brain are called cerebral reflexes. They occur in the organs present in the head because these organs are directly connected to the brain.
  9. Pons, cerebellum and medulla are part of which brain?
    A. Forebrain
    B. Midbrain
    C. Hindbrain
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation: The brain is broadly divided into three regions: forebrain, midbrain and hindbrain. The forebrain mainly consists of cerebrum. The midbrain does not have any further divisions. The hindbrain consists of three centres called pons, cerebellum and medulla.
  10. Spinal Cord originates from which part of the brain?
    A. Cerebellum
    B. Medulla
    C. Pons
    D. Cerebrum
    Ans. B
    Explanation: From Medulla Spinal cord originates. Medulla controls various involuntary actions such as heart beat, breathing, blood pressure and peristaltic movements of alimentary canal. Medulla is also the controlling centre for reflexes such as swallowing, coughing, sneezing, secretion of saliva and vomiting.

Do you know which Human Body Organs can be donated