Search

GK Questions and Answers: Padma Awards 2020

The general knowledge quiz on the Padma Awards 2020 is very important for various competitive exams to be held in India. So solve this set of 10 questions and evaluate your preparation for the upcoming exams.
Jan 29, 2020 16:13 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Padma Awards:2020
GK Quiz on Padma Awards:2020

It is observed that GK questions based on the Padma Awards are always asked in different exams held in India. So this set of 10 questions and answers is based on the recent Padma Awards 2020.

1. How many peoples have been awarded ‘Padma Vibhushan’ in 2020?
(a) 11
(b) 7
(c) 5
(d) 16

Ans. b

Explanation: ‘Padma Vibhushan Award' 2020 has been awarded to 7 peoples.  There are 4 awardees belong to the field of public affairs.

2. Who of the following is not the winner of the Padma Bhushan award 2020?
(a) Anand Mahindra
(b) Mary Kom 
(c) P.V. Sindhu
(d) S.C. Jamir

Ans.b 

Explanation: Mary Kom is selected for the Padam Vibhushan Award, 2020. She is not in the list of Padma Bhushan award 2020.

3. Padma Bhushan award 2020 winner Ms. Krishnammal Jagannathan belongs to the field of...
(a) Architecture
(b) Public Affairs
(c) Literature and Education
(d) Social Work

Ans. d

Explanation: Ms. Krishnammal Jagannathan is a social worker of Tamil Nadu. She has worked hard to uplift the life of the poor, landless, people.

4. Who gives Padma awards to the winners?
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Speaker
(d) None of the above

Ans. d

Explanation: Padma awards are conferred by the President of India. These awards are given in a ceremony held at Rashtrapati Bhawan.

5. Which of the following is not matched correctly?
(a) Shri Chhannulal Mishra - Art 
(b) Sir Anerood Jugnauth GCSK- Public Affairs
(c) Sri Vishveshateertha Swamiji - Literature and Education
(d) Shri George Fernandes (Posthumous)- Public Affairs

Ans. c

Explanation: Sri Vishveshateertha Swamiji is an Indian Hindu guru and the former Swamiji of the Sri Pejavara Adokshaja Matha. Swami ji has set up the Poornaprajna Vidyapeetha in Bangaluru.

6. Which is the third highest Padma award in India?
(a) Bharat Ratna
(b)Padma Vibhushan
(c) Padma Bhushan
(d) Padma Shree

Ans. d

Explanation: Padma awards are given in three categories namely; Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shree. Padma Shree is the third-highest Padma award in India. Worth to mention that Bharat Ratna is the highest civilian award in India.

7. When were Padma awards instituted?
(a) 1948
(b) 1954
(c) 1965
(d) 1985

Ans.b

Explanation: Padma Awards are announced every year. The winners of the Padma awards are selected on the basis of recommendations made by the Padma Awards Committee. These awards were instituted in 1954. 

8. Which of the following statement is/are correct?
(i).There is a maximum of 3 persons who can be awarded Bharat Ratna Award in any particular year.
(ii). Padma Awards Committee is constituted by the President of India every year.

(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i & ii
(d) Neither i nor ii

Ans. a 

Explanation: There is a maximum of 3 persons who can be awarded the Bharat Ratna Award in any particular year. In the year 2019, three persons namely; Pranab Mukherjee, Nanaji Deshmukh and Bhupen Hazarika received this prestigious civilian award.

9. Which of the following actress selected for the Padma Shree award 2020?

(a) Kangana Ranaut 
(b) Priyanka Chopra
(c) Madhuri Dixit
(d) Shilpa Shetty

Ans. a

Explanation: Kangana Ranaut has been awarded the Padma Shree award 2020.

10. How many Padma awards are given in 2020?
(a)118
(b) 141
(c) 116
(d) 156 

Ans. 141

Explanation: Actually, Padma awards re comprise of 3 categories. So in total 141 people have been selected for Padma awards 2020.

List of Padma Awards 2020

GK Questions and Answers on ICC Awards 2019