Search

GK Questions and Answers on Rivers of India Set I

GK Questions and Answers on Rivers of India Set I, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS,IPS, IES,IFS,  CDS, NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.
Apr 24, 2019 17:30 IST
GK Questions and Answers on Rivers of India Set I

A river is a natural flowing watercourse, usually freshwater, flowing towards an ocean, sea, lake or another river.

1. Which of the following river originates as well as ends in the territory of India?

A. Brahmaputra

B. Indus

C. Kosi

D. Chambal

Ans: D

2. Which of the following river is known as Dakshina Ganga?

A. Krishna

B. Mahanadi

C. Godavari

D. Cauvery

Ans: C

3. Indira Sagar Dam located in Madhya Pradesh is built on which of the following river?

A. Yamuna

B. Chambal

C. Narmada

D. Krishna

Ans: C

4. Krishna Raja Sagara Dam, located in Karnataka is built on which of the following river?

A. Cauvery

B. Godavari

C. Krishna

D. Mahanadi

Ans: A

5. Which of the following river is the home for fresh water dolphins?

A. Brahamaputra

B. Yamuna

C. Ganga

D. Sabarmati

Ans: C

GK Questions and Answers on Lakes of India

6. On which of the following river Ajmer is situated?

A. Luni

B. Ganga

C. Teesta

D. Beas

Ans: A

7. Aizawl is situated on which of the following river bank?

A. Meghna

B. Tlawng river

C. Hwang Ho

D. Irawadi

Ans: B

8. At which place Alaknanda and Bhagirathi meets and take the name Ganga?

A. Devprayag

B. Allahabad

C. Haridwar

D. Rishikesh

Ans: A

9. Which of the following is the most abundant dissolved ion in the Ocean?

A. Chlorine

B. Bromine

C. Potassium

D. Calcium

Ans: A

10. Which is the longest river in the India?

A. Nile

B. Ganga

C. Hwang Ho

D. Brahmaputra

Ans:  D

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Loading...