Search

GK Questions and Answers on Sikh Gurus and their Contributions

Jan 11, 2019 16:26 IST
GK Questions and Answers on Sikh Gurus and their Contributions

Sikhism was the established by ten Gurus who is regarded as enlighteners and divine messengers to preach the spiritual and moral well-being of the masses. The Sikh gurus established Sikhism over the centuries, beginning in the year 1469. Guru Nanak was the first Guru, and subsequently, each Guru, in succession, was referred to as "Nanak", and as "Light". All the Gurus themselves also used the name "Nanak" while penning down their spiritual verses.

1. Who was the founder of Sikhism?

A. Guru Govind Singh

B. Guru Amardas

C. Guru Arjun

D. Guru Nanak

Ans: D

2. Who among the following codify the composition of the Gurus into an authorized version i.e. Adi Granth?

A. Guru Govind Singh

B. Guru Amardas

C. Guru Arjun

D. Guru Nanak

Ans: C

3. Which Gurus of Sikh transformed the pacifist Sikh sect into a martial community?

A. Guru Govind Singh

B. Guru Hargovind Singh

C. Guru Tegh Bahadur

D. Guru Nanak

Ans: A

4. Who introduced rites of initiation into well-organised Sikh army known as the Khalsa?

A. Guru Har Rai

B. Guru Hargovind Singh

C. Guru Tegh Bahadur

D. Guru Govind Singh

Ans: D

5. Who was the sixth Guru of Sikh?

A. Guru Har Rai

B. Guru Hargovind Singh

C. Guru Tegh Bahadur

D. Guru Govind Singh

Ans: B

GK Questions and Answers on Gautama Buddha and Buddhism

6. Who among the following Sikh Guru terminated the succession of Gurus?

A. Guru Har Rai

B. Guru Hargovind Singh

C. Guru Tegh Bahadur

D. Guru Govind Singh

Ans: D

7. Who created the Khalsa panth, by giving amrit to sikhs?

A. Guru Har Rai

B. Guru Tegh Bahadur

C. Guru Arjun

D. Guru Hargovind Singh

Ans: B

8. Which Sikh Guru strengthened the tradition of 'Guru ka Langar' and made it compulsory for the visitor to the Guru to eat first, saying that 'Pehle Pangat Phir Sangat' (first visit the Langar then go to the Guru)?

A. Guru Ram Das

B. Guru Tegh Bahadur

C. Guru Amar Das

D. Guru Arjun

Ans: C

9. Who invented and introduced the Gurmukhi (written form of Punjabi) script and made it known to all Sikhs?

A. Guru Ram Das

B. Guru Angad Dev

C. Guru Amar Das

D. Guru Govind Singh

Ans: B

10. Who was the founder the city of Amritsar and started the construction of the famous Golden Temple at Amritsar, the holy city of the Sikhs?

A. Guru Ram Das

B. Guru Angad Dev

C. Guru Amar Das

D. Guru Govind Singh

Ans: A

In the GK Questions and Answers (GK Quiz) are given in the form of multiple choice questions that will enhance the knowledge of readers about Sikhism and the contribution of ten Sikh Gurus.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Image Source: www.qcc.cuny.edu