Comment (0)

Post Comment

2 + 2 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    GK Questions and Answers on State Information Commission

    The Right to Information Act, 2005 envisages the creation of State Information Commission at the State level. The State Information Commission shall be constituted by the State Government through a Gazette notification.
    Created On: Jul 3, 2020 17:02 IST
    Modified On: Jul 3, 2020 17:02 IST
    State Information Commission: Maharashtra
    State Information Commission: Maharashtra

    All the States have created the State Information Commissions through the official gazette notifications. The State Information Commissions is a high powered independent body that looks into the complaints made to it and decides the appeals.

    1. The post of State Information Commissioner is created due to the existence of of..
    (a) Right to Information Act
    (b) Right to Education Act
    (c) Central Information Commissioner
    (d) None of the above
    Answer: a
    Explanation: The Right to Information Act, 2005 provides a way for the creation of the State Information Commission at the State level.

    2. The State Information Commissioner holds the office for the period of.
    (a) 3 years
    (b) 5years
    (c) 6 years
    (d) Not fixed
    Answer: b
    Explanation: The State Chief Information Commissioner and a State Information Commissioner hold office for a term of 5 years or until they attain the age of 65 years.

    3. Which of the following sentence is not correct about the State Information Commissioner (SIC)?
    (a) SIC is appointed by the Governor of the state
    (b) SIC can be reappointed 
    (c) SIC submits an annual report to the state government
    (d) State Information Commission consists of a Chief State Information Commissioner (SCIC) and not more than 10 State Information Commissioners (SIC).
    Answer: b
    Explanation:  State Information Commissioners can not be reappointed on the post. Their tenure is fixed for 5 or until they attain the age of 65 years.

    4. Who appoints the chief and members of the State Information Commission?
    (a) The Governor of the state alone
    (b) The President of India
    (c) A committee headed by the Chief Minister of the state
    (d) None of the above
    Answer: c
    Explanation: The chief and members of the State Information Commission are appointed by the Governor on the recommendation of the committee consisting of the Chief Minister as Chairperson, the Leader of the Opposition in the Legislative Assembly, and a state Cabinet Ministers.

    5. Who can remove the State Information Commissioner?
    (a) The Chief Minister of the state
    (b) the Chief State Information Commissioner
    (c) President of India
    (d) The Governor of the state
    Answer: d
    Explanation: He can be removed by the governor in certain circumstances like incapacity, the office of profit, and insolvency.

    6. Under which of the following circumstance the state chief and any other State Information Commissioner can be removed by the governor? 
    (a) If he is adjudged insolvent
    (b) If he is engaged in any other paid job outside his office
    (c) if he is unfit to continue in the eyes of the governor
    (d) If he does not believe in the god
    Answer: d
    Explanation: Belief in God is a matter of personal choice. So this is not the appropriate reason for the removal of the state information commissioner and its chief.

    7. Which of the following is not the power and function of the State Information Commissioner?
    (a) The commission can inquire into any matter on reasonable grounds
    (b) During the inquiry the commission has the power of a civil court.
    (c) During inquiry of a complaint, the commission can not examine any information which is in the custody of a public authority.
    (d) The commission can recommend the disciplinary action against the errant official
    Answer: c
    Explanation:  During inquiry of a complaint the commission can examine any information which is in the custody of a public authority.

    8. How many State Information Commissioners are in different states?
    (a) 10
    (b) 8
    (c) The number varies from state to state
    (d) 5
    Answer: c
    Explanation: The number varies from state to state. But state information commissioners can not be more than 10 State Information Commissioners (SIC).

    9. Salary allowance and other services conditions of the State Chief Information Commissioners are similar to ……
    (a)Election commissioner
    (b)Chief Secretary of the state government
    (c) Chief Information Commissioner
    (d) Chief Justice of Supreme Court
    Answer: a
    Explanation: Salary allowance and other services conditions of the State Chief Information Commissioners are similar to the Election Commissioner of India.

    10. Who is the current Chief Information Commissioner of India currently?
    (a) Shri Bimal Julka
    (b) Shri Sudhir Bhargava
    (c) Mrs Vanaja N Sarna
    (d) Shri Divya Prakash Sinha
    Answer: a
    Explanation: Mr. Bimal Julka is the current Chief Information Commissioner of India. He had been working as one of the information commissioners since 19 February 2020.

    Click here to solve 1000+ GK questions on Indian polity

    State Information Commission: Composition, Power and Functions

    Related Categories