Search

GK Questions and Answers: Sushma Swaraj

Sushma Swaraj was a strong politician of India served as the External Affairs Minister in the sixteenth Lok Sabha led by Narendra Modi ji. She died on 6th August 2019 due to cardiac arrest at AIIMS, New Delhi.
Aug 10, 2019 10:25 IST
Sushma Swaraj

Sushma Swaraj ji was a great orator of all time. She holds many key positions in her political career. She was the External Affairs Minister of India in the NDA-1 government. Let’s solve a quiz on the life of this great leader.

1. When was Sushma Swaraj born?
(a) 1945

(b) 1952

(c) 1960

(d) 1962

Ans. b

Explanation: Sushma Swaraj born on 14 February 1952 at Ambala Cantonment, Punjab, India.

2. When was Sushma Swaraj elected for the first time as a Member of Parliament?

(a) 1990

(b) 1996

(c) 1973

(d) 2009

Ans. a

Explanation: Sushma ji was elected as a member of the Rajya Sabha for the first time in 1990 and remained there until she was elected to the 11th Lok Sabha from South Delhi constituency in 1996.

3. How many times Sushma Swaraj have been elected as a Member of Parliament?

(a) 3

(b) 5

(c) 6

(d) 7

Ans. d

Explanation: In total she was elected Member of Parliament for the 7 time.description is as follows;

1. 1990–96 Elected to Rajya Sabha (1st term)

2. 1996–97 Member, Eleventh Lok Sabha (2nd term)

3. 1998–99 Member, Twelfth Lok Sabha (3rd term)

4. 2000–06 Member, Rajya Sabha (4th term)

5. 2006–09 Member, Rajya Sabha (5th term)

6. 2009–14 Member, 15th Lok Sabha (6th term)

7. 2014– 2019 Member, 16th Lok Sabha (7th term)

4. Which of the following statement is not correct about the Sushma Swaraj?

(a) Sushma Swaraj holds the credit of becoming the 1st woman Chief Minister of Delhi  in 1998.

(b) Sushma Swaraj became India’s youngest Cabinet Minister at the age of 25.

(c) Sushma Swaraj was the 1st woman Leader of Opposition

(d) Sushma was the first female External affairs Minister of India

Ans. d

Explanation: The first female External affairs Minister of India was Late PM Indira Gandhi. Indira hold this ministry from 6 September 1967 to 13 February 1969. Sushma was the External Affairs Minister from 26 May 2014 to 30 May 2019.

5. What is the name of parents of Sushma Swaraj?

(a) Ramakant Swaraj & Meena Devi

(b) Gokul Prasad Sharma and Rukmani Devi

(c) Hardev Sharma and Shrimati Laxmi Devi

(d) None of the above

Ans. c

Explanation: The name of father of Sushma Swaraj was Shri Hardev Sharma and mother was Shrimati Laxmi Devi. Father of sushma ji was a prominent Rashtriya Swayamsevak Sangh member. Her parents hailed from Dharampura area of Lahore, Pakistan.

6. When Sushma Swaraj died?

(a) August 6, 2019

(b) September 13, 2019

(c) July 7, 2019

(d) October 5, 2019

Ans. a

Explanation: Sushma Swaraj died on August 6, 2019 in new Delhi’s AIIMS due to cardiac arrest.

7. What was the last constituency of the Sushma Swaraj she fought election?

(a) South Delhi

(b) North Delhi

(c) Vidisha,MP

(d) None of the above

Ans. c

Explanation: In the 2014 Indian general election, Sushma won from the Vidisha constituency in Madhya Pradesh for a second term, retaining her seat by a margin of over 400,000 votes.

8. What Is the name of husband of Sushma Swaraj?

(a) Kaushal Kishor

(b) Swaraj Kaushal

(c) Indresh Swaraj

(d) None of the above

Ans. b

Explanation: Swaraj Kaushal is the husband of the Sushma Swaraj. He is criminal lawyer in the Supreme Court of India.

Late Sushma Swaraj: Biography and Political Career

General Knowledge Quiz