Search

GK Questions and Answers on the Champaran Satyagraha

03-JUL-2018 15:32

    GK Questions and Answers on the Champaran Satyagraha

    The Satyagraha movements inspired by Mahatma Gandhi occurred in Champaran district of Bihar. It was the first India’s Civil Disobedience movement. Gandhi established an ashram in Champaran (Bihar), organising scores of his veteran supporters and fresh volunteers from the region.

    1. Consider the following

    I.  It was the first India’s Civil Disobedience movement launched by Mahatma Gandhi.

    II. It was protest against the injustice meted out to tenant farmers in Champaran district of Bihar.

    Which of the above statement(s) is/are correct about Champaran Satyagraha?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Champaran Satyagraha was the first India’s Civil Disobedience movement launched by Mahatma Gandhi to protest against the injustice meted out to tenant farmers in Champaran district of Bihar. Hence, C is the correct option.

    2. The "tinkathiya" system refers to as______.

    A. Champaran tenant was bound by law to plant three out of every twenty parts of their land.

    B. Champaran tenant was bound by law to plant three out of every parts of their land.

    C. Champaran tenant was bound by law to plant three out of every Kattha of their land.

    D. Champaran tenant was bound by law to plants three crops on the every parts of their land.

    Ans: A

    Explanation: Tinkathia was the system under which the native peasants of Champaran (Bihar) were forced to cultivate three kathaa Indigo out of every 20 kathaa (Bigha) of land. A Bigha is a popular land holding in Bihar and it is little less than an Acre. Hence, A is the correct option.

    3. The "panchkathiya" system refers to as _____.

    A. Champaran tenant was bound by law to cultivate five kattha Indigo out of every 20 kathaa (Bigha) of land.

    B. Champaran tenant was bound by law to plant five out of every parts of their land.

    C. Champaran tenant was bound by law to plant three out of every Kattha of their land.

    D. Champaran tenant was bound by law to plants three crops on the every parts of their land.

    Ans: A

    Explanation: The Panchkathia was the system under which the native peasants of Champaran (Bihar) were forced to cultivate five kattha Indigo out of every 20 kattha (Bigha) of land. A Bigha is a popular land holding in Bihar and it is little less than an Acre. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the revolutionary movements during British India

    4. Who among the following was not part of the "panchkathiya" system agitation?

    A. Sheikh Gulab

    B. Harbans Sahay

    C. Pir Mohammed Munsi

    D. Rajendra Prasad

    Ans: D

    Explanation: The farmer of Champaran used to follow the "panchkathiya" system, whereby five katthas of land in a bigha had to be planted with indigo. The local agitators and leaders like Sheikh Gulab, Harbans Sahay, Pir Mohammed Munsi, Sant Rawat and Lomrah Singh agitated against the "panchkathiya" system and managed to extract some concession and the system that came to be practised was the "tinkathiya" system (three, instead of five, katthas of land was to be planted with indigo). Hence, D is the correct option.

    5. When did M. K. Gandhi arrive in Champaran?

    A. April, 1915

    B. April, 1916

    C. April, 1917

    D. April, 1918

    Ans: C

    Explanation: Gandhi arrived in Champaran 10 April 1917 and stay on the house of Sant raut in Amolwa village with a team of eminent lawyers: Brajkishore Prasad, Rajendra Prasad, Anugrah Narayan Sinha Ramnavmi Prasad, and J. B. Kripalani. Hence, C is the correct option.

    6. Who among the following told Rajkumar Shukla about Gandhi's work in Africa?

    A. Ganesh Vidyarthi

    B. Brajkishore Prasad

    C. Rajendra Prasad

    D. Satich Chandra Mishra

    Ans: A

    Explanation: It was Ganesh Vidyarthi who had mentioned about Gandhi's work in Africa to Shukla. Brajkishore Prasad and Rajendra Prasad who were the sympathetic lawyers of Patna suggested him to meet Mohandas Karamchand Gandhi, who was attending the 31st Session of the Congress in Lucknow (held between December 26 and 30, 1916). Hence, A is the correct option.

    7. Who among the following was the Governor General and Viceroy of India during Champaran Satyagraha?

    A. Lord Hardinge

    B. Lord Chelmsford

    C. Lord Reading

    D. Lord Irwin

    Ans: B

    Explanation: Lord Chelmsford served as Governor General and Viceroy of India from 1916 to 1921. Important events during his tenure included foundation of Sabarmati Ashram after Gandhiji’s return; Launch of Champaran Satyagraha, Kheda Satyagraha and Satyagraha at Ahmedabad. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the System of Police and Intelligence during British India

    8. Which of the following was forced by the government to cultivate in 1917 Champaran (Bihar)?

    A. Opium

    B. Spices

    C. Indigo

    D. Jute

    Ans: C

    Explanation: The Champaran tenant was bound by law to plant three out of every twenty parts of their land with indigo for their landlord. Hence, C is the correct option.

    9. Which of the following is the correct chronology of the movement?

    (a) Champaran Satyagrah

    (b) Kheda Satygraha

    (c) Rowlatt Satyagrah

    (d) Bardoli Satyagrah

    Code:

    A. (a) (b) (d) (c)

    B. (a) (d) (b) (c)

    C. (a) (c) (d) (b)

    D. (a) (b) (c) (d)

    Ans: D

    Explanation: Champaran Satyagraha (April, 1917); Kheda Satygraha (1918); Rowlatt Satyagrah (March 1919); Bardoli Satyagrah (1928). Hence, D is the correct option.

    10. In which place in Bihar, Gandhiji established the first basic school?

    A. Barharwa Lakhansen village

    B. Bhitiharwa

    C. Madhuban

    D. None of the above

    Ans: A

    Explanation: MK Gandhi established the first-ever basic school at Barharwa Lakhansen village, 30 km east from the district headquarters at Dhaka, East Champaran, on November 13, 1917 to improve the economic and educational conditions of the people. Hence, A is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Newsletter Signup

    Copyright 2018 Jagran Prakashan Limited.
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK